Linkuri accesibilitate

„Rămânem un partener loial, de încredere și eficient al R. Moldova...”


Un interviu la Strasbourg cu Liviu Dragnea, vicepremier și ministru al dezvoltarii regionale și administrației publice din România.



Saptamana aceasta s-a desfasurat, la Strasbourg, sesiunea Congresului Puterilor Locale si Regionale de pe langa Consiliul Europei, care a reunit primari si consilieri locali din toate cele 47 de state membre ale Consiliului Europei. Invitat pentru a participa la o serie de evenimente care vizau România, vicepremierul Liviu Dragnea, ani de zile sef al delegatiei României la Congres, a stat de vorba cu Iolanda Badilita, corespondenta Europei Libere la Strasbourg, despre relațiilor româno-moldovene în contextul ambițiilor europene ale Moldovei.

Europa Liberă: Dle Dragnea, România s-a dovedit extrem de eficienta in a sprijini Moldova in drumul sau european. Atat in institutiile europene (ca Parlamentul European, de pilda) cat si la Consiliul Europei si, iata, aici, la Congresul Puterilor Locale, reprezentantii României au ajutat Moldova sa inainteze catre UE. Ne apropiem de Vilnius, Summitul Parteneriatului Estic, cand se asteapta ca Moldova sa parafeze Acordul de Asociere cu UE. In calitatea Dvs de vice-prim-ministru si de ministru al dezvoltarii regionale si administratiei publice, as vrea sa va intreb ce parghii are România, pentru a sustine, la nivel local, desavarsirea aspiratiilor europene ale Moldovei, dar si respectarea angajamentelor europene ale guvernului de la Chisinau.

Liviu Dragnea:
„Noi ramanem un partener loial, de incredere si eficient al Republicii Moldova, in scopul de a sprijini tara Dvs. sa isi urmeze parcursul ei firesc european. In ceea ce priveste autoritatile locale din R. Moldova, pot spune ca am incurajat si incurajam in continuare procesul de realizare a cat mai multor contacte intre autoritatile locale din România si cele din R. Moldova. Acest proces este in plina desfasurare.

Va pot spune ca, cel mai probabil pana la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor, vom organiza o intalnire intre autoritatile locale din R. Moldova si cele din România, in scopul de a le pune la dispozitie tot suportul de care au nevoie pentru a avea o administratie mai eficienta, pentru a invata din greselile pe care Romania le-a facut in acesti 23 de ani.

Pe de alta parte, exista la nivel guvernamental o relatie foarte buna. De pilda ieri, am avut o intalnire cu ministrul dezvoltarii regionale din R. Moldova, cu care am stabilit un mod de lucru extrem de aplicat. La ora la care vorbim, un grup de experti din Ministerul dezvoltarii regionale din R. Moldova se afla la mine, la Minister si discuta cu colegii mei. Le vom furniza expertiza, le vom furniza AQ-ul comunitar, in limba româna, pentru a-i ajuta in elaborarea legislatiei de care au nevoie. In plus, trebuie sa precizez ca acordul prin care România acorda R. Moldova un sprijin de 100 de milioane de euro se sprijina pe o serie de proiecte pe care am inceput, deja, sa le discutam cu colegii din R. Moldova.”

Europa Liberă: Sunteti invitat aici, la Congresul Puterilor Locale, printre altele, pentru un eveniment important in care este prezentat judetul Cluj, dupa ce ani de zile ati fost seful delegatiei României la Congresul Puterilor Locale. Principala Dvs. misiune in acest moment este reforma administratiei publice locale si regionalizare. V-as intreba in ce stadiu ne aflam, si in ce masura Congresul Puterilor Locale sprijina România in acest proces.

Liviu Dragnea:
„As vrea sa fac o precizare. Am venit la Congresul Puterilor Locale, la Strasbourg, in primul rand pentru a marca, din partea guvernului României, aniversarea a 20 de ani de cand România este membru in Consiliul Europei, ocazie cu care voi avea o prezentare in plenul Congresului.

In ceea ce priveste reforma administratiei publice si descentralizarea, pot spune ca este un proces care a inceput, care este sprijinit de o parte insemnata a scenei politice. Pana acum am avut consultari cu grupurile parlamentare ale USL, UDMR, PDL, iar luni urmeaza PPDD si minoritatile nationale. In ce stadiu suntem: proiectul de lege a descentralizarii este in forma finala si fost transmis grupurilor parlamentare, pentru a le castiga timp si pentru a le da posibilitatea colegilor din Parlament sa vina cu propuneri. I-am rugat sa le transmita pana sambata si le vom analiza cu toata atentia indiferent din ce parte a scenei politice vin aceste propuneri, caci nu vorbim de o descentralizare a unui partid sau altuia.

România, un partener loial al R. Moldova pentru integrarea europeană
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:34 0:00

Discutam de schimbarea unui sistem care dainuie de dinainte de revolutie, si este vorba de prima rupere reala de comunism si de un sistem foarte rigid care nu este eficient. Avem sustinere de la USL si UDMR, cred ca vom avea o oarecare sustinere de la PDL - mare parte din membrii PDL sustin acest proces -, sper sa gasim sustinere si la PPDD si la minoritatile nationale.

Sunt cateva principii importante pe care le urmarim in procesul de descentralizare: principiul fundamental al subsidiaritatii - si anume sa luam din decizia guvernului si sa o ducem cat mai aproape de oameni, la structurile administrative care le pot gestiona cat mai bine. Al doilea principiu: transferul de atributii si competente se face cu asigurarea integrala a resurselor financiare, pentru a le adminsitra, pentru ca nu putem sa transferam competentele autoritatilor locale fara sa le asiguram si resurse. Si, al treilea principiu il reprezinta reducerea birocratiei.

In ceea ce priveste regionalizarea, intentia noastra initiala a fost sa facem cele doua procese in comun - regionalizarea si descentralizarea - insa dupa cum stiti bine, Curtea Constitutionala nu a luat inca decizia finala pe noua lege a Referendumului. Oricum, pentru ca nu putem modifica Constitutia, nu putem introduce notiunea de «regiune» in Constitutie, ceea ce inseamna ca nu putem discuta de regiuni administrative. Dar vom folosi anul 2014 ca un an pregatitor pentru regionalizare si in acest sens am declansat procesul de descentralizare, care este primul pas in vederea regionalizarii.”

Europa Liberă: Care este cuiul lui Pepelea in acest proces ? Reforma administratiei publice locale sau regionalizarea ?

Liviu Dragnea:
„Nu. Cele mai multe dezbateri au fost si vor fi pe desenul viitoarelor regiuni. Eu am sustinut fundamentat si voi sustine in continuare ca viitoarele regiuni administrative sa fie desenate pe criterii functionale. Pentru ca dorim sa organizam in asa fel teritoriul, in asa fel incat sa creem premizele unei dezvoltari, pentru ca oamenii, in viitor, sa aiba o mai mare bunastare.

Avem o tara dezvoltata dezechilibrat, cu zone mai sarace si mai bogate, si singura modalitate in care putem avea o dezvoltare echilibrata va fi dezvoltarea acestui nivel intermediar intre judete si nivelul national, asa cum exista in majoritatea tarilor europene, si nu numai. Sunt doua «cuie ale lui Pepelea», daca vreti: forma regiunilor si unde vor fi aplasate resedintele de regiune. Dar, cu rabdare si intelepciune, vom reusi sa gasim un punct de vedere comun cu toata lumea.”
XS
SM
MD
LG