Linkuri accesibilitate

Georgia: victoria lui Margvelașvili concentrează puterea în mâinile „Visului Georgian”


Noul președinte filozof al Georgiei intervievat la Tbilisi de Europa Liberă
Noul președinte filozof al Georgiei intervievat la Tbilisi de Europa Liberă

Giorgi Margvelașvili: „Aceste alegeri vor aduce consolidarea democrației și a cursului politic.”



Autoritățile electorale din Georgia spun că Giorgi Margvelașvili este pe cale să câștige categoric alegerile prezidențiale de duminică. Potrivit rezultatelor preliminare, candidatul coaliției de guvernare „Visul Georgian” a obținut peste 60% din voturi și l-a învins convingător pe Davit Bakradze, apropiatul președintelui actual, Mihail Saakașvili.

Victoria lui Giorgi Margvelașvili, un politician puțin cunoscut, va încheia tranziția puterii în Georgia, care a început în octombrie anul trecut.

Atunci, coaliția „Visul Georgian” a premierului miliardar Bidzina Ivanișvili a învins la alegerile parlamentare Mișcarea Națională Unită a președintelui Mihail Saakașvili. A urmat un an de conviețuire politică incomodă.

Odată cu alegerea noului președinte, împuternicirile șefului statului în Georgia se reduc, trecând la primul ministru, datorită unei reforme constituționale. Aceasta a fost gândită de Saakașvili încă pe când înfrângerea partidului său nu se întrezărea. Analiștii spuneau că și-ar fi făcut planuri să devină el premier, după încheierea celui de-al doilea mandat prezidențial. Mandatul lui Saakașvili se încheie acum, după 10 ani la conducerea Georgiei, dar situația s-a schimbat.

După anunțarea rezultatelor preliminare ale alegerilor prezidențiale de duminică, Saakașvili și-a exprimat dezamăgirea. El a spus că înfrângerea lui Davit Bakradze, candidatul mișcării sale, reprezintă „un regres serios pentru Georgia și perspectivele ei”.

Cu toate acestea, a spus Saakașvili, voința alegătorilor trebuie respectată: „Alegerile prezidențiale au avut loc deja. Georgia a ales un nou președinte. Aș dori să mulțumesc fiecărui alegător care a luat parte pentru că, indiferent de rezultate, orice scrutin ajută întotdeauna la dezvoltarea democrației în țara noastră, iar democrația este principalul pilon pe care se bazează sistemul nostru politic și un lucru de care suntem foarte mândri”.

Participarea la vot a fost relativ redusă duminică – 46.6 procente. N-au existat plângeri despre încălcări electorale semnificative.

Învingătorul, Giorgi Margvelașvili a declarat duminică seara că o putere consolidată acum va ajuta la integrarea europeană a Georgiei: „Aceste alegeri vor aduce consolidarea democrației și a cursului politic, care vor face din țara și națiunea noastră un stat cu adevărat european”.

Margvelașvili deține titlul de doctor în filozofie obținut la Universitatea de Stat de la Tbilisi. A fost rector al Institutului de Afaceri Publice, dar nu a avut experiență în guvern până anul trecut, când premierul Bidzina Ivanișvili l-a numit ministru al educației, iar apoi l-a promovat în funcția de vicepremier.

Agenția Reuters scrie că victoria lui Margvelașvili concentrează puterea în mâinile „Visului Georgian”. Pentru prima dată, coaliția premierului miliardar controlează acum și guvernul, și președinția.

Suporterii învingătorului au sărbătorit duminică seara la Tbilisi, lansând zeci de baloane alb-albastre în culorile coaliției de guvernare, claxonând pe străzi și scandând „Trăiască Giorgi”.

Margvelașvili le-a vorbit în primul discurs, cuprinzându-l cu brațul de umeri pe premierul Ivanișvili, cel care l-a numit, la rândul său, „cea mai mare autoritate” din Georgia de acum încolo.

Nu este limpede deocamdată ce rol și-a rezervat Ivanișvili pentru sine. Cel mai puternic și mai bogat om din Georgia, cu o avere estimată la 5,3 miliarde de dolari a promis că se va retrage de la putere odată ce-l va vedea înlăturat de tot pe rivalul său, președintele Saakașvili. Dacă-și va ține promisiunea, Ivanișvili va părăsi funcția de premier în câteva săptămâni. El n-a spus însă nici cine va fi noul prim ministru, nici cum are de gând să contribuie personal la buna guvernare a „Visului Georgian”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG