Linkuri accesibilitate

Interviu cu premierul Vlad Filat


„Eu calific această venire a dnei Merkel la Chişinău ca o apreciere a eforturilor depuse până în prezent de Republica Moldova”.

Germania se implică direct în reglementarea conflictului Tranistrean iar în ultimul timp au apărut speculaţii că ar sprijini, alături de Rusia, soluţia federalizării. Declaratia apatine pemierului Vlad Filat care a acordat un interviu Europei Libere, interviu realizat de Valentina Ursu.

Europa Liberă: Pornim această discuţie de la cel mai important eveniment care urmează să se producă şi anume vizita pe care ar putea să o întreprindă cancelarul german Angela Merkel la Chişinău, la invitaţia Dvs. Aţi declarat că această vizită înseamnă foarte mult pentru Republica Moldova. Ce anume?

Vlad Filat:
„Cancelarul german Angela Merkel va fi până la sfârşitul verii în Republica Moldova. Însăşi faptul venirii Domniei sale înseamnă foarte mult, este un semn important pentru noi toţi. Din cîte eu ştiu cancelarul german nu pleacă oriunde şi nu pleacă acolo unde există probleme, dar acolo unde sunt lucruri foarte clare atât la nivel de relaţii bilaterale, dar şi în raport cu instituţiile internaţionale. Eu calific această venire a dnei Merkel la Chişinău ca o apreciere a eforturilor depuse până în prezent de Republica Moldova şi un semn de încurajare pentru noi în sensul continuării reformelor iniţiate. În cadrul vizitei urmează să discutăm mai multe probleme care vizează relaţiile bilaterale, care vizează integrarea europeană a Republicii Moldova şi, desigur, care vizează şi reintegrarea ţării noastre.”

Europa Liberă: Dle premier, Germania a spus totdeauna că uşile rămân deschise pentru lărgirea Uniunii Europene, dar niciodată nu a dat de înţeles unui stat anume că va deveni membru al UE. De ce Moldova contează pe sprjinul Germaniei pe calea eurointegrării?

Vlad Filat
: „Moldova contează pe sprijinul tuturor celor 27 de state le UE. Noi construim relaţii bune cu toate ţările membre ale Uniunii Europene, dar şi cu toate ţările lumii în acelaşi rînd. Germania e o ţară care are un rol important în construcţia europeană şi absolut corect dânşii transmit acest mesaj: UE are uşile deschise, însă pentru a putea intra pe această uşă trebuie să fii euroconfom, asta înseamnă că orice ţară care întruneşte criteriile necesare pentru a face parte din marea familie europeană, poate să adere. O abordare foarte corectă. Uşile sunt deschise, însă trebuie să corespunzi. Orice ţară care vine în UE trebuie să contribuie la stabilitatea şi la prosperitatea Uniunii Europene, dar să nu vină cu un focar de instabilitate.”

Europa Liberă: Dle premier, aţi sugerat că una dintre temele care vor fi discutate cu liderul Germaniei este problema transnistreană. Între timp au apărut aceste speculaţii privind federalizarea care ar putea fi realizată cu partenerii germani. De ce se speculează pe marginea acestui subiect?

Vlad Filat:
„Problema transnistreană este una de interes vital pentru ţara noastră în sensul rezolvării. Germania a jucat în ultima perioadă de timp un rol determinant în reglementarea conflictlui transnistrean. Implicarea directă a cancelarului german a adus acea energie pentru deblocarea procesului. Am reuşit să reluăm negocierile în formatul „5+2”, am organizat două întruniri extrem de importante în Germania, anul trecut şi anul curent, cu participarea reprezentanţilor şefilor grupurilor de lucru atât de la Chişinău cât şi de laTiraspol. Anul trecut am avut acea întâlnire care a precedat reluarea negocierilor decisă la Moscova, ulterior anul acesta am fost în cadrul acestei conferinţe împreună cu liderul de la Tiraspol, dl Şevciuk, a fost o discuţie foarte bună pe marginea întăririi relaţiilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol. În acelaşi context vreau să vă spun că este absolut contraproductiv ca cineva să încerce pe seama reglementării conflictului transnistrean să culeagă dividente politice. Speculaţii, minciuni care, din păcate, persistă în ultima perioadă de timp în discuţiile vizavi de reglementarea conflictului transnisteran nu trebuie să-şi găsească locul. Trebuie să contribuim fiecare cu ce poate pentru ca acest conflict, această problemă pe care o avem, să fie reglementată.”

Europa Liberă: Dl prim ministru, dar chiar anumiţi analişti occidentali, îndosebi din Germania, spun că costul reunificării Germaniei a fost unul foarte mare şi mai continuă să fie. Sigur că nu e comparabil cu costul reunificării Republicii Moldova, dar e o problemă şi aceasta? Cît costă să reunifici ţara?

Vlad Filat:
„Nu are preţ reunificarea ţării. Nu contează costul. Oamenii trebuie să se regăsească într-un stat integru, fiindcă în caz contrar noi avem probleme nu doar pentru ziua de astăzi, dar şi de viitor. De aceea, desigur componenta costuri va fi şi în cazul reglementării conflictului transnistrean şi, desigur, vor fi soluţii pentru ca aceste cheltuieli, acest preţ, să fie acoperit.”

Europa Liberă: Dar deocamdată nu se discută pentru un eventual statut pentru această regiune a Moldovei?

Vlad Filat:
„Statutul regiunii transnistrene urmează să fie identificat în cadrul formatului de negocieri „5+2”. Mai mult decît atât, după identificarea acestei soluţii cu certitudine decizia finală va fi luată la Chişinău, fiindcă urmează să aibă şi girul politic suficient pentru ca acest conflict nu doar să aibă identificată o soluţie în rezolvare, dar rezolvarea să fie una durabilă. Este un proces foarte complex, dar foare clar în implementare. Se va munci la nivel de experţi, la nivel de formule în soluţionare. Dacă este să discutăm mai punctual la acest capitol, atunci noi trebuie să pornim de la obiectivul nostru în sensul în care noi urmărim reglementarea. Republica Moldova, stat independent, suveran şi integru, oferindu-i un statut special regiunii transnistrene. Acest statut special urmează a fi identificat.”

Europa Liberă: Acum, pentru că Republica Moldova a trecut la faza a doua de implementare a Acordului privind liberalizarea regimului de vize, nu este exclus ca Republica Moldova să beneficieze şi de statutul de membru asociat al UE. Mulţi îşi pun întrebarea: Moldova în UE cu Trasnistria, rezolvarea problemei până atunci?

Vlad Filat:
„Haideţi să vedem etapele pe care urmează să le parcurgem. Republica Moldova urmează în timpul apropiat, şi îmi permit să spun lucrul acesta, să fie cu Acordul de asociere semnat, cu regim liberaizat de vize şi având Acord de liber schimb cu UE. După care urmează etapele ce ţin de depunerea cererii pentru aderare, oferirea statutului de candidat al Republicii Moldova, ulterior aderarea. Evident că noi ne propunem ca Republica Moldova să meargă în acest proces de reintegrare cu rezultat final: aderarea la UE ca fiind stat integru. Nu cred că trebuie să mergem pe formula de condiţionare, reglementat sau nu. La ora actuală Republica Moldova are statut de stat independent, suveran. Este membru al tuturor instituţiilor internaţionale şi noi negociem având acest statut de stat cu structurile UE şi cu alţi parteneri.”
XS
SM
MD
LG