Eugen Roşcovanu: „El trebuie să ştie că intră într-o cursă foarte dură, că în Republica Moldova monopolizarea a devenit tot mai agresivă şi mai agresivă şi el trebuie să-şi acumuleze multă răbdare şi cum am spus, multă dârzenie şi să fie gata la toate surprizele, doar cei care persistă, care ţin tempul şi care se instruiesc, care stau cu urechea la toate inovaţiile în ceea ce priveşte businessul, managementul, creditarea, dar în primul rînd trebuie să ştie că în afaceri trebuie să ţii cont numai de sine. Dacă vei spera că cineva va veni şi te va ajuta, nu. În cazul acesta poţi să te aştepţi, din contra, la blocări. Deci, dârzenie, luptă şi răpbdare.”
Europa Liberă: Atunci cînd eşuează o afacere, cel mai des care este motivul?
Eugen Roşcovanu: „Poate că omului de afaceri nu i-a ajuns răbdare şi a crezut că el intrând în afaceri va întâlni în jurul său doar aplauze şi se ciocneşte de o atitudine neprietenoasă. A doua şi este destul de des – birocraţia excesivă, costuri foarte mari de întreţinere a afacerii.
Întreţinerea afacerii în Republica Moldova este foarte scumpă, cu mult mai scumpă decît în ţările economic dezvoltate, aceasta impune o disperare omului care vâzând că nu poate să treacă de aceste bariere, că eforturile morale, fizice şi psihice îi depăşesc posibilităţile, el lasă afacerea. În acest sens desigur că doar cei care sunt tari aceea şi reuşesc.”
Europa Liberă: Ştiţi cîte afaceri anual se închid?
Eugen Roşcovanu: „Chiar conform statisticii oficiale se ştie că circa 30 % din cei care prezintă dări de seamă, deja nu mai activează, sunt cu rezultatele zero. La fel, este vorba şi de faptul că nu poate omul să desfăşoare o afacere în condiţiile neprietenoase ale unui mediu de afaceri care nu este suţinut nici de Executiv, nici de Legislativ.
În condiţiile acestea, desigur că statistica arată că se deschid multe întreprinderi, dar aceeaşi statistică ne arată că din 2006 scade cifra de afaceri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, scade numărul de angajaţi, deci se deschid 10 mii, dar în acelaşi timp încetează să activeze 4-5 mii, uneori aceleaşi zece mii.”
Europa Liberă: În localităţile rurale e mai uşor sau mai greu să deschizi o afacere şi să menţii o afacere decît în localităţile urbane?
Eugen Roşcovanu: „Eu cred că anume în localităţile rurale sunt problemele cele mai grave şi la noi, la Asociaţia Micului Business, de multe ori vine lumea şi vorbeşte despre problemele care sunt acolo, în primul rînd de birocraţie, de nepotism, de neînţelegere a menirii afacerii, a faptului că o afacere într-un sat reprezintă noi locuri de muncă, chiar dacă omul este singur în afacere, el deja şi-a creat singur loc de muncă şi are un potenţial de a plăti anumite impozite, taxe locale, impozite pe venit, etc. De aceea, în sate, în comune, este foarte greu să întreţii o afacere pe un timp îndelungat.
Satele care se află mai aproape de centrele raionale, mai aproape de capitală, mai uşor au posibilităţi să intre în afaceri, fiindcă se extinde un anumit mediu de susţinere, de protecţie şi în genere de un mediu de progres în ce priveşte susţinerea iniţiativei private. Cu cît mai departe mergi, cu atât situaţia este mai grea.”
Europa Liberă: Într-un final, ce sfaturi aţi avea Dvs pentru cei care poate vor să-şi deschidă o afacere?
Eugen Roşcovanu: „Trebuie să te gândeşti bine înainte de a o porni, ce domeniu cunoşti. Să intri în afacere şi să ştii că eşti încadrat într-o bătaie de cursă lungă şi să ţii răbdarea şi să ţii piept birocraţiei şi exibiţiilor guvernamentale. În condiţiile acestea, dacă eşti gata să înfunţi aceste obstacole, dacă te simţi dârz ca să le înfrunţi, înseamnă că vei reuşi.”