Igor Dodon: „Cu regret, nu putem afirma că am progresat foarte mult în urma acestui scrutin electoral. Structura Parlamentului, în esenţă, mari modificări nu a suferit. Totuşi, sunt mai optimist şi sunt practic sigur că criza politică va fi depăşită. De ce? Deoarece toate formaţiunile politice, care au acces în Parlament, au deja experienţa ultimului un an jumătate de luptă politică, când datorită acestei lupte politice, ţara a intrat într-un impas şi mai adânc. Şi criza economică şi financiară doar s-a evidenţiat. Asta mă face să fiu mai optimist pentru depăşirea crizei politice şi alegerea conducerii Republicii Moldova.”
Europa Liberă: Până la urmă, credeţi că şansele creării unei coaliţii de centru-stânga sunt mai mari decât cele de a crea o alianţă de centru-dreapta?
Igor Dodon: „Eu nu vreau să dau acum aprecieri, care sunt şansele pentru o coaliţie sau alta. Vom vedea. Mai sunt câteva zeci de ore pentru a lua o decizie finală.”
Europa Liberă: De fapt, care ar fi avantajele unei alianţe de centru-stânga?
Igor Dodon: „Fiecare formaţiune politică îşi are argumentele sale pro şi contra pentru o alianţă de centru-stânga şi una de centru-dreapta. De aceea, dacă am să vin eu cu argumentele alianţei de centru-stânga poate cineva nu o să fie de acord cu ele. Însă, ca esenţă, în opinia mea o alianţă de centru-stânga ar reprezenta o parte mai mare a populaţiei Republicii Moldova, decât o alianţă de centru-dreapta. Şi atunci când cineva încearcă să sperie populaţia Republicii Moldova, să încingă spiritele, spunând că alianţa de centru-stânga ar avea careva fobii faţă de unele principii interne şi externe, nu au dreptate. Noi am declarat tot timpul şi principiul de integrare europeană şi alte principii.”
Europa Liberă: Până unde au ajuns negocierile cu Partidul Democrat, între PCRM şi PD?
Igor Dodon: „În opinia mea, sunt destul de avansate.”
Europa Liberă: Ce înseamnă avansate?
Igor Dodon: „Avansate înseamnă că nu sunt de la început.”
Europa Liberă: Există un proiect de a crea coaliţia? Unii mai spun că Moscova ar fi „naşul” acestei „cununii” între PCRM şi PD.
Igor Dodon: „Nu vreau să comentez zvonuri, chiar şi bârfe uneori. Urmează doar să avem puţină răbdare şi totul va fi clar.”
Europa Liberă: Dar factorul extern, totuşi face presiuni asupra creării unei sau altei coaliţii de guvernare?
Igor Dodon: „Eu cred că formaţiunile politice, care au trecut în Parlament, au maturitatea politică suficientă pentru a depune eforturi să nu fie influenţaţi de factori externi.”
Europa Liberă: Dacă nu se crează coaliţia de centru-stânga, şanse ca PCRM să se dezbine sunt?
Igor Dodon: „Nu trebuie să faceţi astfel de pronosticuri.”
Europa Liberă: Nu fac. Am auzit.
Igor Dodon: „Şi noi am auzit că în cazul creării coaliţiei de centru-stânga, se dezbină PLDM-ul, de exemplu. Aşa că nu comentez zvonuri.”
Europa Liberă: Vă propuneţi să reformaţi Partidul Comuniştilor?
Igor Dodon: „Unele elemente de reformare deja le-aţi observat în campania electorală – când am venit cu un nou simbol, cu drapelul lui Ştefan cel Mare.”
Europa Liberă: Alianţa de centru-stânga va duce Moldova spre Est? Spre Vest?
Igor Dodon: „Alianţa de centru-stânga va face tot posibilul ca Republica Moldova să fie un stat în continuare independent, ca cetăţenii acestui stat să se mândrească că sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, să fie siguri în ziua de mâine, ei şi copii lor. Să fie statalişti.”
Europa Liberă: Integrarea europeană va fi o prioritate?
Igor Dodon: „Paşi concreţi în această direcţie au fost lansaţi încă în perioada anilor 2004-2005, când a fost semnat Planul de acţiuni Republica Moldova-UE de către Partidul Comuniştilor. Şi evident, că va continua în cazul acesta.”
Europa Liberă: Pe cât de mult influenţează cercul oamenilor de afaceri asupra politicului?
Igor Dodon: „Suficient. Ca şi în toate ţările. Eu nu spun că este normal sau nu, însă după câte cunosc eu, în o bună parte de ţări, inclusiv ţări membre ale Uniunii Europene, cu o democraţie destul de avansată, Statele Unite ale Americii, unde se permite chiar sponsorizările şi lobby-ismul în politică, cu finanţări şi sponsorizări cu sume enorme, este o practică. Nu aş spune că este tocmai cea mai bună. Însă avem ceea ce avem.”
Europa Liberă: Unii vehiculează ideea că Dumneavoastră aţi fi un potenţial candidat pentru funcţia de premier. Vă doriţi această funcţie? E una responsabilă?
Igor Dodon: „Astfel de idei şi zvonuri se vehiculau şi doi ani în urmă, şi trei ani în urmă. Ne dorim sau nu? Eu cred că fiecare politician, fiecare soldat, cum este vorba ceea, doreşte să fie general.”
Europa Liberă: Da, visează să ajungă general.
Igor Dodon: „Nu cu orişicare preţ şi cu orişicare cedări. Eu cred că ar fi o greşeală şi cea mai mare greşeală, când un politician îşi pune ca scop anumite funcţii şi este gata să plătească orice preţ pentru a ajunge la aceste funcţii. Eu nu sunt politician de acest fel. Pentru mine, totuşi, sunt interesele ţării. Mă consider statalist al Republicii Moldova, mă consider moldovean, cetăţean al Republicii Moldova, vorbesc limba moldovenească şi pentru mine acestea sunt nişte principii.”
Europa Liberă: Liderul formaţiunii, domnul Vladimir Voronin, ieri spunea că a avut o rundă de negocieri foarte constructive, totuşi sensibil, vulnerabil rămâne a fi aspectul ce ţine de partajarea funcţiilor, chiar şi în cadrul unei coaliţii de centru-stânga.”
Igor Dodon: „Ar fi bine să avem puţină răbdare, o zi-două, şi eu cred că totul va fi clar.”
Europa Liberă: Domnul Voronin vorbeşte despre o coaliţie largă, mai nou pentru Republica Moldova. Veţi insista? Sau rămâneţi, totuşi, la coaliţia de centru-stânga?
Igor Dodon: „Noi avem decizia partidului, avem mandatul comitetului central, executivului politic pentru a negocia o coaliţie de centru-stânga, ceea ce facem.”
Europa Liberă: Problema problemelor – alegerea preşedintelui. Dacă se face coaliţie de centru-stânga e greu de presupus că se vor găsi voturi la PL şi PLDM. Dacă se face coaliţie de centru-dreapta, atunci cred că Dumneavoastră, cei din PCRM, nu veţi da aşa uşor voturile pentru alegerea unui nou şef de stat. Ce se întâmplă? Alegeri noi?
Igor Dodon: „Eu cred că noi avem acuma sarcini imediate, cum ar fi alegerea conducerii Parlamentului, desemnarea noului prim-ministru şi a Guvernului, după care, după hotărârea cu succes a acestor sarcini, la sigur vom hotărâ şi problema alegerii preşedintelui. În care formulă şi cum – vom decide.”
Europa Liberă: Care ar putea fi această formulă?
Igor Dodon: „Pot fi diferite.”
Europa Liberă: Una-două spuneţi-ne.
Igor Dodon: „O să vedem. Timpul o să le arate, o să le pună pe toate la locul său.”
Europa Liberă: Credeţi că se găsesc voturi pentru alegerea preşedintelui?
Igor Dodon: „Eu cred că se va găsi una din soluţii.”
Europa Liberă: Una din soluţii, care?
Igor Dodon: „Una din câteva. E prematur acum să vorbim despre care instrumente vor fi utilizate. Evident ele sunt, ele se examinează şi ceea ce cunosc, mă face să fiu optimist în alegerea preşedintelui ţării.”
Europa Liberă: Dumneavoastră sunteţi deputaţii, care aţi venit în legislatura precedentă cu o iniţiativă privind modificarea articolului 78 din Constituţie, ce ţine de alegerea şefului statului. Veţi insista să promovaţi acel proiect de lege?
Igor Dodon: „Vom decide imediat după constituirea Parlamentului, desemnarea Guvernului.”
Europa Liberă: Şi în funcţie de coaliţia, care va guverna Republica Moldova.”
Igor Dodon: „Dumneavoastră aţi spus, eu n-am spus acest lucru.”
Europa Liberă: Dar asta se înţelege, se lasă să se înţeleagă.
Igor Dodon: „Eu asta nu las de înţeles.”
Europa Liberă: Ce aşteptaţi de la noul Parlament?
Igor Dodon: „Mai multă maturitate politică.”