خبر ها
«هیئت تحریر الشام» از فهرست گروههای تروریستی خارجی امریکا حذف شد

اداره دونالد ترمپ گروه «هیئت تحریر الشام» سوریه را از فهرست سازمانهای تروریستی خارجی خود حذف کرد.
مارکو روبیو، وزیر خارجه امریکا، در بیانیه رسمی گفته است که این تصمیم پس از مشورت با لوی سارنوالی و وزیر خزانهداری امریکا گرفته شده که از امروز سه شنبه، ۱۷ سرطان قابل اجرا خواهد بود.
گروه «جبهه النصره» که قبلاً با القاعده مرتبط بود، نام خود را تغییر داد و «هیئت تحریر الشام» نام گرفت.
دونالد ترمپ رئیسجمهور امریکا، پیش از صرف شام با بنیامین نتانیاهو، صدراعظم اسرائیل، درقصر سفید، تأکید کرد که قبلاً به او گفته شده بود که رهبر جدید سوریه «از پسزمینهای بسیار سخت میآید.»
ترمپ گفت: «گفتم، خب، زیاد تعجب نمیکنم. این بخش سختی از جهان است.» او افزود: «اما از او بسیار تحت تأثیر قرار گرفتم. ما تحریمها را برداشتیم چون میخواستیم به آنها فرصتی بدهیم.»
پس از سقوط اسد در دسامبر گذشته و حملهای که توسط گروه الشرع رهبری شد، سوریه روابط خود را با امریکا و دیگر کشورهای غربی بهبود بخشیده است.
کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان: زنان افغان قربانی تبعیض سیستماتیک شدند

کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان (CEDAW) روز دوشنبه، ۱۷ سرطان می گوید که ۷۸ درصد از زنان افغانستان از حقوق اساسی شان محروم شدند.
این کمیته پس از بررسی وضعیت افغانستان و ۹ کشور دیگر، یافتههای خود را در مورد چگونگی اجرای کنوانسیون محو هرگونه تبعیض علیه زنان منتشر کرده که درآن وضعیت حقوق بشری در افغانستان نگران کننده توصیف شده است.
کمیته ویژه سازمان ملل متحد برای رفع تبعیض علیه زنان نسبت به شکنجه و بدرفتاری سیستماتیک با زنان به اتهام زنا، و نیز محرومیت دوامدار دختران از آموزش، ابراز نگرانی عمیق کرده است.
بر اساس یافته های این کمیته، در حال حاضر حدود ۷۸ درصد دختران در افغانستان از حق آموزش، کار یا آموزشهای حرفهای محروماند؛ موضوعی که به گفته این کمیته ملل متحد، به افزایش ازدواجهای اجباری کودکان و گسترش فقر در کشور دامن زده است.
کمیته CEDAW همچنین وضعیت کشورهای بوتسوانا، چاد، فیجی، ایرلند، مکسیکو، سانمارینو، جزایر سلیمان، تایلند و تووالو را بررسی کرده و نکات خوب، نگرانیها و پیشنهادهای خود را برای بهتر شدن وضعیت حقوق زنان در این کشورها منتشر کرده است.
پس از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان، دروازههای مکاتب بالاتر از صنف ششم و پوهنتونها به روی دختران بسته شد و زنان از کار در بسیاری از ادارههای دولتی و غیر دولتی نیز منع شدند.
با گسترش روابط مسکو و طالبان؛ تورهای سیاحتی روسیه به افغانستان آغاز میشود

در حالیکه روابط روسیه با طالبان رو به گسترش است، شرکتهای گردشگری روسی بستههای جدید سفر به افغانستان را معرفی کردهاند که هزینه سفر یکهفتهای را حدود ۳۰۰۰ دالر تعیین کردهاند.
رسانههای روسی روز دوشنبه، ۱۶ سرطان گزارش دادند که این اعلانها در روزهای اخیر روی پلتفرمهای اینترنتی روسیه نشر شده و به گفته کانال خبری «شات» در تلگرام، احتمال دارد نخستین گروه مسافران در نیمه جولای سفر خود را آغاز کنند.
قیمت این بستهها ۲۳۵ هزار روبل (تقریباً معادل ۳۰۰۰ دالر) اعلام شده است و معرفی آنها همزمان با گرمتر شدن روابط میان روسیه و حکومت طالبان صورت گرفته است.
روسیه هفته گذشته به عنوان نخستین کشور، بهگونه رسمی حکومت طالبان را به رسمیت شناخت. پس از آن، مسکو از برنامههای همکاری با طالبان در حوزههای انرژی، زراعت، ترانسپورت و سایر بخشها خبر داد.
این در حالی است که با وجود تداوم تحریمهای جهانی علیه طالبان، گفتوگوها میان دو طرف برای گسترش تجارت و بررسی فرصتهای سرمایهگذاری همچنان ادامه دارد.
بیش از ۱.۴ میلیون مهاجر افغان از آغاز سال جاری بهگونه اجباری از ایران و پاکستان اخراج شدهاند

کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان اعلام کرده که از آغاز سال جاری میلادی تاکنون، بیش از یک میلیون و چهارصد هزار پناهجو به افغانستان بازگشتهاند، که اکثر آنها به صورت اجباری اخراج شدهاند.
این اداره سازمان ملل هشدار داده است که این روند، بحران بشری در کشور را عمیقتر ساخته، زیرا منابع و امکانات روز به روز کاهش مییابند.
بر اساس معلومات این کمیشنری بیشتر بازگشتکنندگان افغان از ایران و پاکستان برگشتهاند و که این امر سطح نیازهای بشری را به گونه چشمگیری افزایش داده است؛ آنهم در وضعیتی که کمکهای جهانی نیز رو به کاهش نهاده است.
سازمان ملل گفته است: «این شمار گسترده افراد بازگشته، وضعیت اضطراری بشری بهوجود آورده است.»
این اداره همچنین گزارش داده که شمار زیادی از کسانی که به افغانستان بازگردانده شدهاند، به اثر روند بازداشتها و اخراج در شرایط سخت، دچار آسیبهای روحی و روانی شدهاند. برخی نیز شکایت دارند که پیش از اخراج، از خانوادههایشان جدا شده و داراییهایشان مصادره گردیده است.
یوناما جزئیات گروههای کاری روند دوحه درباره افغانستان را منتشر کرد

هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) امروز دوشنبه (۱۶ سرطان) جزئیات نشست هفته گذشته گروههای کاری روند دوحه را منتشر کرد.
این نشست دو روزه که در تاریخ ۳۰ جون و ۱ جولای برگزار شد، بر حمایت از بخش خصوصی افغانستان و راهکارهای مبارزه با مواد مخدر تمرکز داشت.
روزا اوتونبایوا، رئیس یوناما، در یک اعلامیه گفته است که در این نشست با نمایندگان طالبان درباره تعهدات بینالمللی افغانستان و تقویت نقش زنان و دختران گفتوگو کرده است.
در نشست گروههای کاری روند دوحه، نمایندگان ۲۶ کشور حضور داشتند و هیأتی هفتنفره از سوی طالبان نیز شرکت کرده بود.
یوناما جزئیات این نشست را در حالی منتشر کرده که قرار است شام امروز مجمع عمومی سازمان ملل متحد درباره وضعیت افغانستان بحث کند.
استقبال پناهجویان افغان از تصمیم پاکستان برای عدم آزار دارندگان کارت «پی.او.آر»

پناهجویان افغان مقیم پشاور از تصمیم وزارت امور سرحدات و قبایل پاکستان استقبال کردند؛ تصمیمی که تأکید دارد دارندگان کارت «پی.او.آر» نباید مورد آزار و اذیت قرار گیرند.
این وزارتخانه به تمامی ایالتهای پاکستان دستور داده است که تا زمان اتخاذ تصمیم جدید از سوی کابینه، از فشار بر پناهجویان افغان دارای کارت «پی.او.آر» خودداری کنند.
مهلت دارندگان این کارتها که از سوی کمیشنری عالی پناهندگان سازمان ملل متحد به پناهجویان افغان در پاکستان داده شده، در ۳۰ جون به پایان رسیده است، اما تلاشهایی برای تمدید مدت اقامت آنان جریان دارد.
پیش از این، روند اخراج دارندگان کارت «ای.سی.سی» آغاز شده و در این چارچوب صدها هزار پناهجوی افغان به کشورشان بازگردانده شدهاند.
سیل در تگزاس حداقل ۸۲ کشته برجا گذاشت

سیل ناگهانی در ایالت تگزاس تا صبح دوشنبه حداقل ۸۲ کشته و دهها مفقود بر جا گذاشت.
بیش از ۴۰ نفر در شهرک کِر جان باختند و اجساد قربانیان از چند شهر دیگر نیز پیدا شد.
سیلاب، کمپ تابستانی کودکان دختر را گرفتار کرد و جستجو برای ۴۱ مفقودی ادامه دارد.
سطح آب کاهش یافته اما بارندگیهای تازه پیشبینی شده است.
گرِگ ابوت، والی تگزاس، روز یکشنبه گفت تمامی نهادها برای یافتن بازماندگان در تلاش هستند و با کاهش سطح آب، جستجوها گسترش خواهد یافت.
دونالد ترمپ رئیسجمهور ایالات متحده، کریستی نوم، وزیر امنیت داخلی را برای هماهنگی میان مقامات ایالتی با نهادهای فدرال راهی منطقه کرده و احتمال داد که خود او نیز جمعه به تگزاس برود.
اسرائیل با حملات گسترده علیه حوثیها، سه بندر و یک نیروگاه یمن را هدف قرار داد

اسرائیل صبح دوشنبه در واکنش به حملات حوثیها، مواضع این گروه، سه بندر و یک نیروگاه برق را در یمن هدف قرار داد.
اردوی اسرائیل در بیانیه خود همچنین اعلام کرد که در حملات شامگاه یکشنبه، کشتی «گلکسی لیدر» را که حوثیها در نوامبر ۲۰۲۳ آن را ربودند نیز هدف قرار داده است.
این حملات پس از هشدار اردوی اسرائیل و حمله به یک کشتی در نزدیکی بندر حدیده انجام شد.
حوثیها از آغاز جنگ غزه در اکتوبر ۲۰۲۳ بارها به اسرائیل و کشتیهای عبوری حمله کردهاند.
جمع آوری ۱۸ شیر از خانههای شخصی در پاکستان پس از حمله یک شیر به زن و کودکان

۱۸ شیر که به صورت غیرقانونی به عنوان حیوان خانگی در منطقه پنجاب پاکستان نگهداری میشدند، مصادره شدند.
مقامات روز دوشنبه اعلام کردند. این اقدام پس از آن انجام شد که یکی از این شیرها از یک خانه فرار کرد و به یک زن و دو کودک حمله کرد.
مقامات محلی حیات وحش گفتند یک زن در این حمله زخمی شده و دو کودک پنج و هفت ساله هم به شفاخانه منتقل شدند و وضعیت شان خوب است.
شیر حمله کننده که بدون داشتن مجوز در خانهای در لاهور نگهداری میشد، مصادره و به یک پارک حیوانات وحشی منتقل شد.
صاحب این شیر نیز از سوی پولیس بازداشت شده است.
مقامات حیات وحش این ایالت میگویند که نگهداری حیوانات عجیب و غریب به دلیل نمایش در شبکه های اجتماعی بیشتر شده که صاحبان آن برای جذب مخاطب و درآمد آن را به نمایش میگذارند.
بازگشت نزدیک به ۴۵۰ هزار افغان از ایران در بیش از یک ماه

نزدیک به ۴۵۰ هزار افغان از آغاز ماه جون از ایران بازگشتهاند. این را سازمان بینالمللی مهاجرت وابسته به سازمان ملل متحد روز دوشنبه ۱۶ سرطان اعلام کرد.
این بازگشتها پس از آن صورت گرفت که تهران به افراد بدون مدرک دستور داد تا ششم جولای خاک ایران را ترک کنند.
سخنگوی سازمان بینالمللی مهاجرت به خبرگزاری فرانسه گفت: شمار کل بازگشتها از آغاز سال تاکنون به بیش از ۹۰۶ هزار نفر رسیده است.