نماینده ایالات متحده در نشست مجمععمومی سازمان ملل متحد از حمایت و تعامل جامعه جهانی از طالبان انتقاد کرده گفت که همزمان انتظار احترام و پایبندی به تعهدات بینالمللی از آنان، مواضعی متناقض و غیرقابل پذیرش است.
جاناتان شرایر روز دوشنبه ۷ جولای در این نشست که در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک که به بررسی وضعیت افغانستان اختصاص داشت، با اشاره به هزینههای سنگین مالی و انسانی ایالات متحده طی دو دهه گذشته برای حمایت از مردم افغانستان، گفت که همکاری با طالبان بدون رعایت اصول و الزامات بینالمللی، نه تنها ناکارآمد، بلکه به نوعی مشروعیتبخشی به سیاستهای طالبان است.
موضع ایالات متحده این است که ما نمیتوانیم به حمایت از طالبان ادامه دهیم و همزمان از آنها بخواهیم که به تعهدات بینالمللی خود عمل کنند
او افزود طالبان تاکنون هیچگونه نشانهای از پایبندی واقعی به تعهدات بینالمللی نشان ندادهاند و هرگاه تمایل به گفتگو داشتهاند، آن را تنها بر اساس شرایط خود و به زیان دیگران انجام دادهاند.
«موضع ایالات متحده این است که ما نمیتوانیم به حمایت از طالبان ادامه دهیم و همزمان از آنها بخواهیم که به تعهدات بینالمللی خود عمل کنند و به الزامات بینالمللی افغانستان احترام بگذارند، این مواضع در تضاد مستقیم با یکدیگر قرار دارند.»
آقای شرایر با اشاره به روند سیاسی دوحه به رهبری سازمان ملل متحد، تصریح کرد که این روند نیز نتایج پایداری به همراه نداشته و چشمانداز روشنی برای تغییر وضعیت کنونی ارائه نکرده است.
به گفته او، طالبان هرگز سیاستهایی را مطابق با انتظارات جامعه بینالمللی دنبال نخواهند کرد و ایالات متحده عمیقاً نسبت به تمایل طالبان برای مشارکت آنان با حسن نیت، تردید دارد.
نماینده ایالات متحده همچنین رویکرد کنونی در زمینه کمکهای بشردوستانه به افغانستان را ناپایدار توصیف کرده گفت که این شیوه تاکنون در دستیابی به نتایج مطلوب با ناکامی مواجه شده است.
نماینده ایالات متحده در ادامه سخنان خود خواستار آزادی فوری شهروندان امریکایی بازداشتشده توسط طالبان شد و بر پایان دادن به آنچه که «دیپلماسی گروگانگیری» طالبان خواند، تأکید کرد.
او گفت که تغییر در افغانستان باید از درون جامعه این کشور صورت گیرد و زمان آن رسیده که طالبان گامهای ملموس بردارند و افزود که «ایالات متحده دیگر اجازه ادامه رفتارهای شنیع طالبان را نخواهد داد.»
از سوی هم نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل، تأکید کرد که هر روند گفتگو به رهبری سازمان ملل باید وابسته به مردم افغانستان تا از مشروعیتبخشی به طالبان جلوگیری شود.
او با تاکید بر این که مسئولان تخلفات بزرگ در افغانستان پاسخگو قرار داده شوند گفت که صلح پایدار وابسته به روندی فراگیر با مشارکت همه اقشار، بهویژه زنان و جامعه مدنی دانست و ضمن حمایت از نقش یوناما، خواستار تعامل گستردهتر آن با نیروهای دموکرات شد.
آقای فایق در مورد طرح «موزاییک» سازمان ملل به دلیل آنچه که نبود شفافیت و وضاحت ستراتیژیک آن خواند، ابراز نگرانی کرد.
«هرگونه روند عملی معتبر و با رهبری سازمان ملل باید متعلق به افغانها، فراگیر و مشروط باشد و با معیارهای پاسخگویی روشن و معیارهای قابل اجرا همراه باشد تا از مشروعیت بخشیدن به سیاستهای سرکوبگرانه طالبان جلوگیری شود.»
نصیر احمد فایق در ادامه گفت که طالبان میتوانند بخشی از راهحل باشند، اما هرگز نمیتوانند تنها راهحل بحران افغانستان تلقی شوند.
او سیاستهای طالبان را اقتدارگرایانه و مبتنی بر تبعیض سیستماتیک علیه زنان و دختران خواند و خواستار شناسایی آپارتاید جنسیتی بهعنوان جنایت بینالمللی شد.
روزا اوتونبایوا نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان و رئیس دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در این کشور (یوناما) در نشست شورای امنیت ملل متحد در ۲۳ جون گفته بود که طرح «موزاییک» این سازمان بدون رسمیتبخشی به حکومت طالبان تلاش میکند همه صداها را در یک فرایند فراگیر شنیده و مسائل کلیدی را در مرکز گفتگوها نگهدارد.
حکومت طالبان در مورد برگزاری این نشست سازمان ملل متحد تا کنون واکنش نشان نداده است.
با وجود تاکید پیهم جامعه بینالمللی برای تامین حقوق بشر به ویژه زنان و تشکیل حکومت فراگیر در نزدیک چهار سال گذشته، طالبان مدعی است که حقوق همه به شمول زنان در چهارچوبشریعت اسلام در افغانستان تامین است و حکومت شان همهشمول است.
نمایندگان شماری از کشورها در این نشست مجمععمومی سازمان ملل متحد حمایت خود را از تأمین حقوق بشر بهویژه حقوق زنان در افغانستان اعلام و بر ضرورت ادامه کمکهای بشردوستانه از سوی جامعه جهانی به مردم افغانستان تأکید کردند.
آنان با ابراز نگرانی از حضور احتمالی و فعالیت گروههای تروریستی در افغانستان، تأکید کردند که روند سیاسی دوحه باید به گونهای پیش برود که منافع واقعی مردم افغانستان را تأمین کند.