کارشناسان حفاظت از محیط زیست این بند را از نظر ذخیره آب و جلوگیری از سیل مفید می دانند.
کارشناسان محیط زیست بند شاه و عروس را از نظر ذخیره آب و جلوگیری از سیلاب ها مفید می دانند
بند شاه و عروس در کابل پس از سال ها انتظار در حالی به بهره برداری سپرده شد که اکنون ساکنان این شهر بیش از هر زمان دیگری با کمبود آب پاک مواجه اند.
ملا عبدالطیف منصور سرپرست وزارت آب و انرژی حکومت طالبان می گوید که بند شاه و عروس علاوه بر مزایای محیط زیست، آب پاک را برای حدود 20 هزار خانواده در شمال کابل تامین می کند.
وی روز سه شنبه در مراسم افتتاح این بند گفت:
"برای ساخت این بند بیش از 250 میلیون دلار هزینه شده است. این بند می تواند تا 30 میلیون متر مکعب آب را در خود ذخیره کند. از طریق این بند آب آشامیدنی 20 هزار خانواده در شهر کابل تامین می شود."
احمد شاکر باشنده شمال کابل در گفتگو با رادیو آزادی از اعمار این بند ابراز خرسندی کرد و گفت که این بند مشکل کم آبی مردم شهر کابل را تا حدودی حل می کند:
"در سال های اخیر کابل با کمبود آب مواجه بوده است که خوش بختانه با تکمیل شدن این بند 20 هزار خانواده می توانند به آب پاک دسترسی داشته باشند و زمین های زراعتی نیز آبیاری شوند. امیدواریم پروژه های مشابه دیگر نیز تکمیل شود و باشندگان کابل از مشکلات که دارند رهایی یابند."
بند شاه وعروس که در منطقه شکردره در شمال کابل موقعیت دارد، سالانه 33 ملیون مترمکعب آب را تنظیم و ۹ میلیون مترمکعب آب را ذخیره خواهد کرد
که تاسیس وآبگیری آن توسط نظام جمهوری مخلوع در سال 1391آغاز شده بود اما کار آن ظاهراً به دلیل مشکلات تخنیکی در همان سال متوقف شد.
اما برای بار دوم در سال 1395 کار ساخت آن دوباره آغاز شد و پس از بروز مشکلات حقوقی از جمله مشکلات استملاک، کار آن نیمه تمام ماند.
این بند که در منطقه شکردره در شمال کابل موقعیت دارد، سالانه 33 ملیون مترمکعب آب را تنظیم و ۹ میلیون مترمکعب آب را ذخیره خواهد کرد.
این بند همچنین ۲۷۰۰ هکتار زمین را آبیاری کرده و ۱.۲ میگا وات برق نیز تولید میکند.
کارشناسان حفاظت از محیط زیست ساخت این بند را در شرایطی که کابل با کمبود آب مواجه است، بسیار مفید و موثر می دانند.
خلیل احمد نادم یکی از این کارشناسان به رادیو آزادی گفت:
"بند شاه و عروس مانند سایر بندهای آبگردان افغانستان بسیار مهم است هم برای ذخیره آب بخاطر زراعت و هم برای تولید برق و هم برای محیط زیست موثر است. می توان که در آنجا فارم های ماهی را فعال ساخت و از طرفی هم یک منطقه تفریحی است. از هر لحاظ یک پروژه مفید است."
پیش از این در کنار کانال قوشتیپه چندین پروژه دیگر عملی شده است که برای ذخیره آب و محیط زیست مهم تلقی می شود.
افغانستان از جمله کشورهای متاثر از تغییرات اقلیمی است و ناظران می گویند که اگر در مدیریت آب و افزایش سطح آب های زیرزمینی کار جدی صورت نگیرد در آینده با مشکلات زیادی مواجه خواهد شد.