آنان به رادیو آزادی میگویند که این نشست نشان دهنده این است که جهان افغانستان را فراموش نکرده، اما نیاز است که به گفته آنها در این نشست روی مشکلات اساسی افغانها از جمله حقوق زنان و کمکهای بشری بحث شود.
شماری از افغانها اینگونه نشستها را برای خود شان امیدوارکننده میدانند
گلرخ یک باشنده شهر کابل دراین مورد به رادیو آزادی گفت:
"یگانه خواست ما این است که در اینگونه نشستها صدای ما بلند شود و مکاتب و پوهنتونها دوباره باز شوند تا دختران به آرزوهای خود برسند."
این چهارمین نشست شورای امنیت سازمان ملل متحد در سال روان میلادی در مورد وضعیت افغانستان است که نشان دهنده نگرانیهای بینالمللی از چالشهای سیاسی، بشری و امنیتی در این کشور است.
این نشست امروز ساعت هفت شام به وقت کابل برگزار میشود.
دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) به تاریخ ۱۱ دسمبر در صفحه اکس (تویتر سابق) خود نوشته است که روزا اتنبایوا رئیس یوناما و نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل متحد در این نشست سخنرانی میکند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد حدود ۱۰ روز قبل در یک اعلامیهای گفته بود که
روزا اتنبایوا رئیس دفتر یوناما، در نشست امروز در مورد گزارش سه ماهه سرمنشی ملل متحد سخنرانی می کند
در این گزارش که به تاریخ ۱۲ دسمبر به نشر رسیده و به مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت ارائه شده، آمده است که بر اساس گزارشها، هبتالله آخوندزاده رهبر طالبان مشارکت عامه را افزایش داده و به مقامها، عالمان دینی و مردم بر نیاز اتحاد، اطاعت و رعایت قوانین شرعی تاکید کرده است.
در گزارش همچنان افزوده شده که بر اساس تخمینها ۲۳،۷ میلیون نفر در سال ۲۰۲۴ با چالشهای جدی بشری روبهرو است و بر اساس پلان نیاز بشری و پاسخگوی تا ۱۱ نوامبر سال جاری از بیش از سه میلیارد دالر بودجه مورد نیاز تنها بیش از ۳۷ درصد آن بدست آمده است.
محبوب رحمانی یک باشنده ولایت بدخشان خواستاش را از نشست امروز شورای امنیت سازمان ملل متحد در صحبت با رادیو آزادی اینگونه مطرح کرد: "افغانها در فقر شدید زندهگی میکنند، اینگونه نشستها برعلاوه اینکه دیگر برنامهها را هم دارد، اما باید بر موضوع فقر افغانها، گرسنگی و بیچارگی شان تمرکز شود و به این موضوعات باید تمرکز شود."
دراعلامیه قبلی شورای امنیت گفته شده که در این نشست رئیس کمیته تحریمهای سازمان ملل متحد برای افغانستان و نماینده دفترهماهنگ کننده کمکهای بشری این سازمان (اوچا) هم سخنرانی میکنند.
همچنان در این اعلامیه آمده بود که موضوعات مختلف از جمله تمدید مأموریتهای تیم نظارتی کمیته تحریمهای سازمان ملل متحد برای افغانستان و یوناما در آجندای این جلسه خواهد بود.
مأموریت یوناما در ۱۷ مارچ سال آینده خاتمه مییابد.
ذبیحالله مجاهد، فیصلههای این نشست را بدون حضور نمایندۀ طالبان، عقدهیی و دور از واقعیت خوانده است
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان به رسانههای داخلی در افغانستان گفته که بدون حضور نماینده حکومت سرپرست آنان فیصلههای این نشست به گفته او "عقدهیی بوده و به دور از واقعیت" خواهد بود.
تلاش کردیم درمورد این نشست با نصیر احمد فایق سرپرست نمایندهگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد گفتوگو کنیم، اما وی تا نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
اما اقای فایق به تاریخ ۳ دسمبر به رادیو آزادی گفته بود که در این نشست برعلاوه روزا اتنبایوا و نماینده اوچا، کشورهای عضو شورای امنیت، اعضای جامعه مدنی افغانستان و همچنان نماینده افغانستان در سازمان ملل متحد و کشورهای که عضویت این شورا را هم ندارند، شرکت میکنند.
این نشست درحالی برگزار میشود که پیش از این شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد چگونگی وضعیت بشری به ویژه وضعیت زنان و دختران ابراز نگرانی کرده بود.
اما حکومت طالبان همواره تأکید کرده که حقوق تمام افغانها را در چوکات شریعت اسلامی تأمین کردهاند، ادعاییکه برای جامعه جهانی وافغانها قابل قبول نیست.