لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۵ حوت ۱۴۰۳ کابل ۰۲:۴۳

خبر ها

رینا امیری: نقش محوری حقوق بشر در رسیدگی به بحران افغانستان باید شناخته شود

رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحده در امور دختران زنان و حقوق بشر در افغانستان
رینا امیری، نماینده ویژه ایالات متحده در امور دختران زنان و حقوق بشر در افغانستان

رینا امیری نماینده خاص امریکا در امور دختران، زنان و حقوق بشر در افغانستان میگوید در رسیدگی به بحران افغانستان باید نقش محوری حقوق بشر شناخته شود.

خانم امیری در پیام روز سه شنبه خود به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در شبکه اجتماعی اکس یا تویتر سابق نوشت که پالیسی‌های روزافزون سرکوب جنسیتی طالبان علیه زنان و دختران و نقض حقوق اقلیت‌های قومی و مذهبی، خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر رنج‌های مردم افغانستان را عمیق‌تر می‌سازد و به امیدواری‌های استحکام صلح و ثبات در افغانستان صدمه می‌رساند .

نمایندگی اتحادیه اروپا در افغانستان نیز به مناسبت روز جهانی حقوق بشر به حمایت خود از حقوق همه افغان‌ها خصوصاً حقوق آموزش و کار زنان و دختران تاکید کرد و گفت رعایت حقوق بشر برای ایجاد یک حکومت نیرومند و رفاه مردم مهم است.

از سوی دیگر کرین دیکر شارژدافیر امریکا برای افغانستان نیز با نشر یک پیام ویدیویی در شبکه اکس گفت: «حقوق ما، آینده ما» پیام امسال روز جهانی حقوق بشر است.

او افزود، اکثریت مردم افغانستان نیز همین را می خواهند، اما چرا طالبان به این درخواست ها گوش نمی‌دهند؟

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به مناسبت روز جهانی حقوق بشر گفته است که طالبان اصول حقوق بشر را در«چارچوب شریعت و فرهنگ افغان‌ها» می پذیرد.

او در پاسخ به انتقاد کشورها و سازمان‌های حقوق بشر به تلویزیون ملی زیر کنترل طالبان گفت: «این کشورها افغانستان را از دید خود نه بلکه از دید اسلام، فرهنگ و ارزش‌های افغانی ببینند.»

آنچه ادامه‌ی نقض حقوق بشر از سوی طالبان خوانده می‌شود، با انتقاد‌های گسترده جهان همراه شده است.

تازه‌ترین خبرهای روز را این‌جا دنبال کنید

قرار است امروز 23 فبروری انتخابات پارلمانی در جرمنی دایر شود

بیرق جرمنی (آرشیف)
بیرق جرمنی (آرشیف)

پس از فروپاشی حکومت ائتلافی به رهبری اولاف شولتز، فرانک والتر شتاینمایر، رئیس جمهور جرمنی روز به تاریخ ۷ جدی پارلمان این کشور را منحل و برگزاری انتخابات پیش از وقت در ماه فبروری را تائید کرد.

کابینۀ جرمنی با اختلافات داخلی در بارۀ این که چگونه می‌شود بزرگترین اقتصاد اروپا را دوباره احیا کرد مواجه بود، اما پس از حمله بر یک بازار کریسمیس اختلافات در بارۀ امنیت و مهاجرت در این کشور نیز بالا گرفت.

این انتخبات در حالی برگزار می شود که موضوع مهاجرت یکی از بحث های مهم نامزادان این انتخابات است.

حوادث اخیر در جرمنی باعث شده است که کاندیدان حزب راستگرای افراطی گفته اند که در صورت پیروزی در انتخابات جلو مهاجرت بی رویه به جرمنی را خواهند گرفت.

جرمنی در ماه های اخیر شاهد حوادث جنایی بیشتر بوده است.

این انتخابات با نگرانی‌هایی همراه است که ممکن در جریان آن شمار کرسی‌های حزب راست افراطی به نام "آلترنیتیف فار دوچلند" (AFD) در پارلمان جرمنی افزایش یابد.

از آغاز فعالیت دوبارۀ رادیو‌های"بیگم" و "جوانان" خبر داده شده است

یکی از استدیوهای رادیو بیگم (آرشیف)
یکی از استدیوهای رادیو بیگم (آرشیف)

خبرگزاری باختر در کنترول طالبان روز شنبه(چهارم حوت) گفت که رادیو‌های بیگم و جوانان که چندی قبل به دلیل استفاده نادرست از جواز فعالیت و همکاری با رسانه‌های تحریم شده خارجی از سوی حکومت طالبان، فعالیت شان متوقف شده بودند، دوباره به فعالیت آغاز کردند.

بر اساس گزارش‌ها، طالبان به تاریخ «۱۶ دلو» وارد دفتر رادیو بیگم در کابل شدند، علاوه بر بازجویی کارکنان این رسانه، کمپیوترها، هارد دیسک‌ها و تیلیفون‌های همراه خبرنگاران زن را ضبط کرده و دو کارمند مرد را با خود بردند که تا کنون در بازداشت طالبان قرار دارند.

اما در خبر از رهایی دو کارمند رادیوبیگم و این که رادیوجوانان چی زمانی از سوی طالبان متوقف شده بود، چیزی گفته نشده است.

متوقف کردن نشرات رادیو بیگم که برای زنان و دختران افغان برنامه‌های آموزشی نشر می کرد پیش از این با واکنش‌های شماری از نهادهای بین‌المللی مدافع رسانه‌ها و خبرنگاران مواجه‌ شده ‌بود.

پس از حاکمیت دوباره طالبان در اگست 2021، فضای رسانه‌ای در افغانستان به شدت محدود شده و فعالیت بسیاری از رسانه‌ها متوقف شده است.

به دلیل وضع این محدودیت‌ها، بسیاری از خبرنگاران افغان مجبور به ترک افغانستان شده‌اند.

خبرنگاران و رسانه‌هایی که تا هنوز هم در داخل افغانستان کار می‌کنند، با سانسور و محدودیت‌های شدید روبه‌رو اند.

ستره محکمۀ طالبان از شلاق زدن دو تن در غزنی خبر می دهد

عکس جنبۀ تزینی دارد (آرشیف)
عکس جنبۀ تزینی دارد (آرشیف)

ستره محکمه طالبان گفته است که روز شنبه چهارم حوت دوتن به شمول یک زن را در ولایت غزنی به جرم فساد اخلاقی، هر کدام را به دوسال حبس تنفیذی و در محضر عام 35 شلاق زده است.

این محکمه در اعلامیه‌ی دیگری از شلاق زدن یک زن به جرم داشتن روابط نامشروع در ولایت هرات نیز خبرداده است.

اما در اعلامیه ستره محکمه طالبان از شخصی که به گفته طالبان با این زن روابط نامشروع داشته است، چیزی گفته نشده است.

در اعلامیه گفته شده که این زن در کنار این که 15 شلاق زده شد به شش ماه حبس تنفیذی نیز محکوم شده است.

طالبان پس حاکم شدن دوباره در افغانستان بارها افراد را در ملاءعام شلاق زده‌اند.

مجازات بدنی در محضر عام از سوی طالبان، انتقاد شدید سازمان‌های بین‌المللی حقوق بشری به ویژه ملل متحد را به همراه داشته است.

سازمان‌های بین‌المللی به تکرار از طالبان خواسته اند که فوراً جلو همچو مجازات را بگیرند و به اصول حقوق بشر احترام بگذارند.

اما مقام‌های طالبان اجرای این مجازات را تطبیق شریعت عنوان کرده اند.

حکومت طالبان از گسترش روابط تجارتی با ازبیکستان خبرداده است

ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان (آرشیف)
ملا عبدالغنی برادر، معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان (آرشیف)

معاونیت اقتصادی ریاست الوزرای حکومت طالبان از گسترش روابط تجاری بین کابل و تاشکند خبرداده است.

بر اساس خبرنامهء که از سوی این دفتر در شبکه ایکس تویتر سابق منتشر شده آمده است که ملا عبدالغنی برادر معاون اقتصادی ریاست الوزرای طالبان در سفرش به ازبیکستان به روز شنبه چهارم حوت روی مسایل تجاری، ترانزیت و همکاری های بانکی با این کشور تاکید کرده است.

در خبرنامهء معاونیت اقتصادی ریاست الوزرای طالبان به نقل از جمشید خواجه یوف صدراعظم ازبیکستان آمده است که تاشکند همکاری های خود با کابل را در بخش های استخراج معادن و ساخت کارخانهء سمنت در ولایت سمنگان گسترش خواهد داد.

معاونیت اقتصادی ریاست الوزرای طالبان همچنان یاد آورشده است که کمیته‌های تخنیکی هر دو طرف در زمینه‌های سرمایه‌گذاری در تجارت، ترانزیت، معادن و صنعت، ساخت و توسعه شبکه‌های خط آهن در افغانستان، همکاری‌های بانکی و شماری از عرصه های دیگر اقتصادی به کار خود ادامه خواهند داد.

پیش از این وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان نیز اعلام کرده بود که قرارداد‌های تجاری به ارزش ۴.۵ میلیون دالر میان سکتور خصوصی افغانستان و ازبکستان روز یک‌شنبه ۱۴ دلو در کابل به امضا رسید.

هرچند حکومت طالبان توسط هیچ کشوری هنوز به رسمیت شناخته نشده؛ اما ازبیکستان از محدود کشور‌هایی است که با طالبان تعامل دارد و دیپلومات این گروه را پذیرفته است.

بر اساس توافق آتش‌بس در غزه، حماس 6 گروگان اسرائیلی را آزاد کرد

شماری از مردم که در انتظار رهایی این شش گروگان گرد آمده بودند
شماری از مردم که در انتظار رهایی این شش گروگان گرد آمده بودند

حماس که از سوی ایالات متحدۀ امریکا و اتحادیۀ اروپا به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته می‌شود، تا به حال 33 گروگان اسرائیلی را که شامل مرحلۀ نخست آتش‌بس می‌شود، آزاد کرده است.

از میان 6 گروگانی که امروز (شنبه، 4 حوت) آزاد شدند، 2 نفر آنها حدود یک دهه قبل پس از وارد شدن به غزه از سوی حماس بازداشت شده بودند.

در مقابل، اسرائیل قرار است 602 اسیر فلسطینی، از جمله مجرمان محکوم و ساکنان غزه را که پس از آغاز جنگ بازداشت شده‌اند، آزاد کند تا مبادلۀ گروگان‌ها با اسرا در مرحلۀ اول آتش‌بس تکمیل شود.

آتش‌بس چندمرحله‌ای غزه در 19 جنوری اجرایی شد، اما مذاکرات برای انتقال به مرحلۀ دوم که شامل پایان دائمی جنگ غزه است، هنوز آغاز نشده است.

دونالد ترمپ: پوتین و زلنسکی باید گفت‌وگو کنند

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا
دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا

دونالد ترمپ، رئیس جمهور ایالات متحدۀ امریکا می‌گوید که پوتین و زلنسکی برای پایان دادن به جنگ باید گفت‌وگو کنند.

دونالد ترمپ شامگاه جمعه، 21 فبروری در حاشیۀ ادای سوگند وزیر تجارت دولت خود گفت که می‌خواهند کشتار میلیون‌ها نفر را متوقف کنند و او فکر می‌کند که رئیس جمهور پوتین و رئیس جمهور زلنسکی باید گرد هم بیایند.

رئیس جمهور ترمپ با اشاره به اینکه "هر هفته هزاران سرباز کشته می‌شوند ، گفت که فکر می‌کند این شانس است که توافق حاصل شود و او باید مطمئن می‌شد که روسیه می‌خواهد این کار را انجام دهد.

رئیس جمهور ایالات متحده همچنین در بارۀ توافق بین واشنگتن و کی‌یف بر سر مشارکت امریکا در استخراج معادن اوکراین گفت که فکر می‌کند به این توافق خیلی نزدیک شدند و اوکراین این توافق را می‌خواهد.

در همین حال ولودیمیر، زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین نیز اعلام کرده که تیم‌های دو کشور در حال کار بر روی پیش‌نویس توافقنامه هستند.

پاکستان گذرگاه تورخم را به روی ترافیک مسدود کرد

گذرگاه تورخم - تصویر از آرشیف
گذرگاه تورخم - تصویر از آرشیف

عبدالجبار حکمت، کمیسار طالبان در تورخم اعلام کرده است که پاکستان این گذرگاه را به روی ترافیک مسدود کرده است.

او گفته است که این گذرگاه از ساعت ده شب گذشته مسدود شده است.

کمیسار طالبان دلیل بستن این گذرگاه را را اعمار پوسته ها و تاسیسات نو خوانده است.

او افزوده است، زمانی که حکومت طالبان در داخل خاک افغانستان کار را بر اعمار پوسته‌های امنیتی آغاز کرد، طرف پاکستان بدون آگاهی گذرگاه را مسدود و مردم را با مشکلات مواجه ساخت.

مسئولان طالبان می‌گویند که تلاش دارند که از راه‌های دیپلماتیک زمینه بازگشایی این گذرگاه را فراهم کنند.

این اولین بار نیست که پاکستان راه تورخم را بسته و مردمی را که در دو طرف خط زند گی می کنند به مشکلات رو به رو ساخته است.

این کشور پیش از این نیز بارها گذرگاه تورخم را به دلیل اختلاف سیاسی با طالبان مسدود کرده است.

ملل متحد پیش‌نویس طرح‌های امریکا و اتحادیه اروپا در مورد جنگ غزه را بررسی می‌کند

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک -تصویر از آرشیف
مجمع عمومی سازمان ملل متحد در مقر سازمان ملل متحد در نیویارک -تصویر از آرشیف

در آستانه‌ی سومین سال جنگ اوکراین، مجمع عمومی سازمان ملل متحد طرح‌های پیشنهاد امریکا و اوکراین در مورد این جنگ را بررسی می‌کند.

در طرح پیشنهادی امریکا که روز جمعه ارائه شده، در مورد حمله روسیه بر اوکراین از لحن شدید انتقادی خود داری شده، اما طرح دیگر که توسط اتحادیه اروپا پیشنهاد شده ، لحن انتقادی دارد.

بر اساس گزارش مرکز خبری رادیو آزادی در طرح پیشنهادی امریکا در مورد تلفات جانی این جنگ علاوه بر اظهار تاسف جدی توقف فوری جنگ و ایجاد صلح دوامدار درخواست شده است، اما به اشغال مناطق توسط روسیه و آغاز این جنگ از سوی مسکو، اشاره نشده است.

وزیر خارجه امریکا مارکو روبیو این طرح را ساده و تاریخی خواند و از اعضای ملل متحد خواست تا برای حرکت در مسیر صلح از آن حمایت کنند.

اما در طرحی که از سوی اتحادیه اروپا و اوکراین به مجمع عمومی سازمان ملل پیشنهاد شده به تجاوز روسیه بر اوکراین اشاره شده و بر خروج فوری و بدون قید شرط نیروهای روسیه از مناطق اشغالی اوکراین تاکید شده است.

جنگ روسیه در اوکراین دو روز بعد، یعنی در ۲۴ فبروری وارد سومین سال خود می‌شود.

کمپاین تازه واکسین فلج اطفال روز دوشنبه در افغانستان آغاز می‌شود

واکسیناتور در حال تطبیق واکسین پولیو - تصویر از آرشیف
واکسیناتور در حال تطبیق واکسین پولیو - تصویر از آرشیف

کمپاین جدید واکسین فلج اطفال قرار است روز دوشنبه (۶ حوت) در افغانستان آغاز شود.

صفحه‌‌ی «فری پولیو افغانستان» در ایکس یا تویتر سابق نوشته است این کمپاین در چندین ولایت آغاز می‌شود.

این صفحه تعداد ولایت‌ها را مشخص نکرده است.

در آغاز ماه گذشته کمپاین واکسین فلج اطفال در ۱۶ ولایت افغانستان آغاز شده بود.

در جریان این کمپاین حدود شش میلیون کودک زیر پنج سال واکسین دریافت کردند.

این کمپاین در حالی آغاز می‌شود که مقام‌های طالبان از شناسایی یک مورد مثبت فلج کودکان در بادغیس خبر داده‌اند.

حماس دو گروگان اسرائیلی را آزاد کرد

منطقه خان یونس در غزه، تحویل گروگانان به صلیب سرخ- تصویر از آرشیف
منطقه خان یونس در غزه، تحویل گروگانان به صلیب سرخ- تصویر از آرشیف

در جریان تبادل گروگانان و زندانی‌ها بین اسرائیل و گروه فلسطینی حماس دو گروگان اسرائیلی امروز به کمیته صلیب سرخ تحویل داده شد.

گروه حماس که از سوی امریکا و اتحادیه اروپا یک سازمان تروریستی خوانده میشود، قرار است امروز مجموعا شش گروگان اسرائیلی را آزاد کند که دو تن آنها به گفته اردوی اسرائیل تسلیم داده شده اند.

در بدل این اسرائیل هم باید صدها زندانی فلسطینی را رها نماید.

این آخرین تبادله مرحله اول توافق آتش بس در غزه است.

از زمان اجرای آتش بس در غزه در نزدهم جنوری، حماس ۳۳ گروگان را آزاد کرده است.

از میان۶ گروگانی که این گروه امروز آزاد می کند، چهار نفر از آنها در حمله اکتوبر۲۰۲۳ توسط اسرائیل به گروگان گرفته شدند و دو نفر دیگر اسرائیلی هایی هستند که حدود یک دهه پیش به دلایل نامعلومی وارد غزه شده و به گروگان گرفته شدند.

اسرائیل وحماس گفته اند که می خواهند درباره مرحله دوم توافق صحبت کنند که طی آن، به گفته میانجی ها، حدود ۶۰ گروگان آزاد شده و اسرائیل نیروهای خود را از غزه خارج خواهد کرد.

بیشتر "لود" شود

XS
SM
MD
LG