کمپاین واکسین بیماری پولیو(فلج اطفال) که از روز دوشنبه در ۱۶ ولایت افغانستان آغاز شده، به روز چهارشنبه نیز برای سومین روز ادامه دارد.
شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان می گوید که در این کمپاین حدود ۶.۲ میلیون کودک زیر سن پنج سال واکسین خواهند شد. این کمپاین در حالی اجرا می شود که در سالجاری ۲۳ واقعه مثبت پولیو در افغانستان ثبت شده است.
این کمپاین واکسین بیماری پولیو(فلج اطفال) برخلاف موارد قبلی، خانه به خانه نه، بلکه در مساجد و جاهای دیگر صورت می گیرد. شماری از خانواده ها در چند ولایت افغانستان به رادیو آزادی گفته اند که اگر این کمپاین خانه به خانه اجرا شود بهتر خواهد بود، زیرا در طول روز، بیشتر مردان مصروف کار هستند و زنان نمی توانند فرزندان خود را برای واکسین به مساجد و یا سایر جاها ببرند.
سید کمال شاه سید که سالیان متمادی در بخش آگاهی عامه از کمپاین واکسیناسیون، با صندوق حمایت از کودکان سازمان ملل متحد(یونیسف) در افغانستان کار کرده، نیز با اشاره به این نگرانی ها شام گذشته به رادیو آزادی گفت:
"چون در افغانستان فعلاً کمپاین خانه به خانه تطبیق نمی شود، وزارت صحت عامه و برنامۀ محو فلح اطفال باید یقینی سازند که کمپاین مسجد به مسجد ۹۵ در صد کودکان و بالاتر از آن را تحت پوشش قرار دهد، تا ویروس پولیو کنترل شده، سرایت آن در همان مناطقی که دیده شده، محدود گردیده و در نهایت از بین برده شود."
در این کمپاین حدود ۶.۲ میلیون کودک زیر سن پنج سال واکسین میشوند
اما شرافت زمان سخنگوی وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان در یک پیام ویدیویی ابراز امیدواری کرده که سران قومی، علما و سایر متنفذین محلی با تیمهای واکسیناسیون پولیو همکاری کنند، تا این کمپاین که به علت برخی مشکلات، با تاخیر آغاز شده، به درستی تطبیق شود.
در سال جاری بیشتر واقعات مثبت بیماری پولیو در افغانستان در ولایاتی ثبت شده که با پاکستان سرحد مشترک دارند، کشوری که امسال واقعات مثبت پولیو در آن به شدت افزایش یافته است.
به گفته سید کمال شاه، گسترش بیماری پولیو هر دو کشور را تحت تأثیر قرار می دهد، زیرا مردم دو سوی خط دیورند رفت و آمد دارند و این امر باعث گسترش شیوع ویروس پولیو می شود. سید کمال شاه، می گوید:
"در کنار تطبیق واکسین پولیو یا فلج أطفال باید واکسین های دورۀ طفولیت که در مراکز صحی برای اطفال تا دوسالگی داده می شود، بسیار مهم است و نقش اساسی در کنترل بیماری فلج اطفال و سایر امراضی دارد که کنترل آنها توسط واکسیناسیون صورت می گیرد."
موفقیت کمپاین های واکسیناسیون پولیو در افغانستان و پاکستان بستگی به آن دارد که چه تعداد اطفال می توانند واکسین شوند. در افغانستان فعلاً کمپاین خانه به خانه تطبیق نمی شود.
در پاکستان که به گفتۀ مقامات در این کمپاین حدود ۴۵ میلیون کودک زیر سن پنج سال واکسین خواهند شد، کمپاین های واکسیناسیون پولیو همواره با خشونت افراطگرایان مواجه بوده، چنانچه در تازه ترین مورد روز گذشته دو محافظ این کمپاین در منطقه اورکزی در ایالت خیبرپختونخوا کشته شدند.
افغانستان و پاکستان معدود کشورهای در جهان هستند که هنوز هم بیماری پولیو در آن محو نشده، بر اساس آخرین ارقام سازمان صحی جهان، در سالجاری در هر دو کشور در موارد مثبت این بیماری افزایش قابل توجهی دیده شده، تعداد این موارد در افغانستان به ۲۳ و در پاکستان به ۴۱ مورد رسیده است.
به گفته مسئولان صحی، پولیو(قلج اطفال) یک بیماری غیرقابل تداوی است و تنها در صورتی قابل پیشگیری است که بر کودکان زیر پنج سال دو دور واکسین پولیو تطبیق شود.