در حالی که از دو هفته به این طرف جلو تطبیق واکسین پولیو خانهبهخانه در افغانستان گرفته شده است، از ثبت سه مورد مثبت پولیو در این کشور خبر داده شده است.
سازمان جهانی صحت (WHO) به روز دوشنبه ۳۰ سپتمبر در گزارش تازه خود گفته که از تاریخ ۲۱ الی ۳۰ اگست سه مورد مثبت پولیو را ثبت کرده است که دو مورد آن در ولسوالیهای میوند و غورک ولایت کندهار و یک مورد آن در ولسوالی نهرسراج ولایت هلمند بودهاند.
سازمان جهانی صحت گفته که از آغاز سال ۲۰۲۴ تعداد واقعات پولیو در افغانستان و پاکستان به ۴۶ مورد رسیده که ۲۲ مورد آن در افغانستان و بقیه در پاکستان ثبت شدهاند. اما در گزارش این سازمان آمده است که شمار واقعات مثبت پولیو در سال ۲۰۲۳ به ۱۲ مورد میرسید، که ۶ مورد آن در افغانستان و ۶ مورد دیگر آن در پاکستان ثبت شده بود.
این سازمان همچنان میگوید که هفته گذشته سه نمونه محیطی پولیو را در افغانستان و یک نمونه محیطی را در پاکستان ثبت کرده است که دو مورد آن در کندهار و یک مورد آن در لشکرگاه ولایت هلمند است. این سازمان میگوید که تعداد نمونههای محیطی ثبتشده در سال ۲۰۲۴ به ۴۱۰ نمونه بوده که ۷۴ نمونه آن در افغانستان و ۳۳۶ نمونه آن در پاکستان است.
این سازمان در حالی از ثبت موارد مثبت پولیو در افغانستان سخن میگوید که به تاریخ ۱۶ سپتمبر شماری از رسانههای بینالمللی به نقل از برخی منابع این سازمان از متوقف شدن روند کمپاین تطبیق واکسین خانهبهخانه پولیو در افغانستان گزارش دادند.
شماری از رضاکاران این کمپاین در برخی ولایتهای مختلف افغانستان امروز سهشنبه به رادیو آزادی گفتند که این روند از دو ماه به این طرف به دلایل نامعلوم متوقف شده است. اما وزارت صحت عامۀ حکومت طالبان آن زمان این خبر را رد کرده و گفته بود که آنها تا هنوز در مورد متوقف شدن کمپاین خانهبهخانه واکسین پولیو کدام مکتوب رسمی ندادهاند.
خانوادۀ یک کودک مبتلا به پولیو میگوید که کودکاش به دلیل عدم تطبیق واکسین برای تمام عمر فلج شده است. فریدون باشنده ولسوالی اچین ولایت ننگرهار به رادیو آزادی گفت که پسرش از دو سال به این طرف به بیماری پولیو مبتلا شده است.
"پسر چهارسالۀ من که بلال نام دارد، به دلیل عدم تطبیق واکسین پولیو شده است. در آن وقت واکسیناتوران به مناطق ما میآمدند، اما از این که ما به اهمیت واکسین نمیفهمیدیم، برایش واکسین نکردیم. من او را به شفاخانههای کابل، جلالآباد و حتی اسلامآباد پاکستان بردم. آنجا برایم گفتند که تستهای پولیواش مثبت است. حالا در جای افتاده و تمام عمر بار دوش من است."
برخی از داکتران هم تأکید میکنند که برای جلوگیری از بیماری پولیو در کنار عملی کردن رهنماییهای صحی، واکسین مهمترین مسئله است. داکتر هدایتالله حبیبی متخصص بخش داخله و استاد پوهنتون طبی کابل در مورد به رادیو آزادی گفت:
"توصیه ما برای جلوگیری از پولیو به خانوادهها این است که برای کودکانشان خوراک و آب نوشیدنی صحی بدهند، حفظالصحهشان را مراعات کنند. دیگر ادارههای ذیربط دولتی به گونۀ منظم برای افرادی که آگاهی ندارند در تمام افغانستان به ویژه مناطق دوردست واکسین پولیو را تطبیق کنند."
قابل ذکر است که افغانستان و پاکستان دو کشوری در جهان استند که هنوز هم گاهگاهی گزارشهایی از ثبت واقعات مثبت پولیو در آن داده میشود، و این ویروس به گونه کامل در این کشورها محو نشده است. در این اواخر نمونههای مشکوک پولیو در غزه فلسطین هم پیدا شده است.