مسوولان محلی حکومت طالبان تایید میکنند که امسال از جمله ۲۷ ولسوالی ولایت بدخشان، در یازده ولسوالی آن کوکنار کشت شده بود و نظامیان آنان توانستند سی هزار جریب زمین را از وجود بتههای آن پاکسازی کنند.
عملیات تخریب مزارع کوکنارِ حکومت طالبان امسال بر ولایتهای شمال شرقی، به ویژه بدخشان بیشتر متمرکز بود، زیرا سال گذشته بیشترین کوکنار در افغانستان از همین ولایتها بدست آمده بود.
احسانالله کامگار، سخنگوی قوامندانی امنیه طالبان در بدخشان به رادیو آزادی گفت، عملیات نظامیان آنان در تخریب مزارع کوکنار موفق بوده است :
«در سال جاری تا فعلاً در سطح ولایت بدخشان بالا تر از (۳۰) هزار جریب زمین از وجود خشخاش پاکسازی گردیده است که بیشترین کشت در سطح ولایت ولسوالی ارگو به تعقیب آن ولسوالی درایم، جرم، بهارک، ولسوالی شهر بزرگ و در کُل در یازده ولسوالی ولایت بدخشان به شمول حوزههای مرکز کوکنار کشت شده بود و روند تخریب آن هم به پایان رسیده است.»
شماری از دهقانان در ولایت بدخشان که از سالهای متمادی کوکنار کشت میکنند، از برنامه موجود حکومت طالبان در بخش تخریب مزارع کوکنار انتقاد میکنند، زیرا به گفته آنان، طالبان در تخریب مزارع کوکنار دوگانه عمل کردند.
صفیالله، دهقان در ولسوالی ارگوی ولایت بدخشان به رادیو آزادی گفت:
«کُلش را صفر کرده نتوانستند، یک مقدار آن را تخریب کردند و یک مقدار حاصل را هم دهقانان گرفتند. تا حدی که توان داشتند تا خشک شدن کشتزارهای کوکنار آن را تخریب کردند، پنجاه فیصد را شاید تخریب کرده باشند.»
هدایتالله، دهقان در ولسوالی خاش میگوید، طالبان در این ولسوالی کشت کوکنار را بگونه کامل از بین بردند.
او از حکومت طالبان میخواهد که در بدل تخریب مزارع کوکنار، برنامههای بدیل معیشیت را در اختیار آنان قرار دهد:
«در ولسوالی خاش کشت کوکنار را صفر کرد و آن را از بین برد، در مقابل تخریب آن تا حال کمکها نرسیده است. خواست ما این است که در بدل کوکنار تخم گندم و تخم اصلاح شده بدهند.»
موسسه بریتانیایی السیس نیز به تازه گی با نشر نتایج یک سروی ادعا کرده که هرچند حکومت طالبان امسال عملیات تخریب مزارع کوکنار را بر ولایت بدخشان متمرکز کرده بود، اما با آن هم توانستند تنها سه فیصد از کوکنار کشت شده در این ولایت را تخریب کنند.
تحلیلگران پیشنهاد میکنند که با توجه به آسیب پذیر بودن دهقانان، نیاز بود تا حکومت طالبان پیش از فصل کشت کوکنار به دهقانان خبر میداد و کشتهای بدیل کوکنار را در اختیار آنان می گذاشت.
اسلامالدین جیحون، یک تن از این تحلیلگران به رادیو آزادی گفت
« زمین های که دهقانان از قبل به اجاره گرفته بودند، رفتن و کوکنار کشت شده بر آن را تخریب کردند و برگشتند. اگر دولت واقعا به نابودی کشت کوکنار تصمیم دارد که کشت آن در بدخشان نابود شود، باید تصمیم قاطع بگیرد و تمامی کشتزار های را که در اطراف و مرکز استند آن را نابود می کردند و برمیگشتند. »
در حالی که عملیات بهاری حکومت طالبان برای تخریب مزارع کشت کوکنار پایان یافته و دهقانان به فصل آینده کشت و کار آماده میشوند، اما حکومت طالبان تا حال نتوانسته کمکهای بدیل و کشت بدیل کوکنار را در اختیار آنان قرار دهد.