لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۶ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۰۳

تجلیل از نخستین روز عید در افغانستان؛ مردم از فقر و محدودیت ها شکایت دارند


تصویر آرشیف در افغانستان
تصویر آرشیف در افغانستان

دوشنبه روز اول عید در کابل پایتخت و سراسر افغانستان است، درحالی‌که عربستان سعودی و دیگر کشورهای اسلامی، امروز دوشنبه، دومین روز عید را تجلیل می‌کنند.

در حالی که مردم از فقر و تنگدستی و نبود زمینه های کار شکایت دارند، ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر طالبان در سخن‌رانی خود در مسجد عیدگاه در کندهار پیش از ادعای نماز عید، از مردم خواست تا از اختلاف دست بردارند.

او در سخن‌رانی عیدی خود که تلویزیون ملی افغانستان تحت کنترل طالبان آن را منتشر کرد، در مورد اختلاف های موجود در برخی از موارد، چنین گفت:

«من این را نمی‌خواهم، اگر در بیرون یا داخل افغانستان باشد، مسلمان‌های عام و یا خاص اختلاف میان آن‌ها را نمی‌خواهم، به یک روز همه مردم هم‌نظر شوند و من را از این مقام برطرف کنند، من به این خوشحال هستم، اما به تفرقه و اختلاف میان‌شان خوشحال نیستم.»

ملا هبت الله رهبر گروه طالبان
ملا هبت الله رهبر گروه طالبان

او این اظهارات را درحالی مطرح می‌کند که برخی از مقام‌های طالبان در مورد آموزش دختران، موجودیت حاکمان میان مردم و دیدار با آن‌ها و برخی موضوعات دیگر اختلاف نظر داشته‌ اند.

یک باشندهٔ ننگرهار: وضعیت اقتضادی ما خوب نیست، عید را تجلیل کرده نمیتوانیم

اخیراً به تاریخ ۱۵‌م جون ملا عبدالسلام ضعیف، سفیر دورهٔ نخست حکومت طالبان در پاکستان در صفحهٔ تویتر خود نوشته بود که حاکمیت مطلق امیر در جهان اسلام سبب استبداد می‌شود.

او افزوده بود که بهتر این است که هر فرد مسوول در برابر شخص دیگر مسوول باشد، و به گفتهٔ او وجود شورای رهبری مقتدر می‌تواند این خلا را پر کند.

اما گذشته از صحبت‌های مقام‌های فعلی و پیشین طالبان، مردم افغانستان که امروز دوشنبه به اساس اعلام حکومت طالبان روز اول عید را تجلیل کردند چه می‌گویند؟

یکی از افغان‌ها میگوید:

«این روزها در افغانستان کار نیست، پول نیست، تجلیل عید مشکل است، به مسجد رفتم نماز عید را خواندم دیگر همان لباس کهنه به جانم است، ما آرد و روغن را به بسیار مشکل مهیا می‌کنیم، عید خو گپ جدا است.»

به دلیل فقر اقتصادی مردم، بازار فروش مواشی برای قربانی نیز در افغانستان رونق زیادی نداشت
به دلیل فقر اقتصادی مردم، بازار فروش مواشی برای قربانی نیز در افغانستان رونق زیادی نداشت

یک باشندهٔ ننگرهار که نخواست نام‌اش را در گزارش بنویسیم، نیز موضوع مشابهٔ را مطرح کرد:

«۱۲ بجهٔ روز است ما تا هنوز عید نکردیم، توان آن را نداریم، در خانهٔ کرایی زندگی می‌کنیم، اقتصاد ما خراب است، یک برادر خرد دارم، او هم گاهی خریطهٔ پلاستیکی سودا می‌کند، توان این را نداریم که عید را تجلیل کنیم.»

برنامه جهانی غذا (دبلیو اف پی) نیز در پیام عیدی خود به روز جمعه ۱۴م جون گفته است که با فرا رسیدن عید که توسط میلیون‌ها نفر جشن گرفته می‌شود، یک چهارم مردم افغانستان شب‌ها گرسنه می‌خوابند.

اداره‌های مختلف سازمان ملل متحد ابراز نگرانی کرده اند که حدود ۲۳.۷ نفر در افغانستان در سال ۲۰۲۴ میلادی به کمک‌های بشردوستانه نیاز دارند.

XS
SM
MD
LG