لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۱۹

نگرانی سازمان داکتران بدون مرز؛ بیماری سرخکان در افغانستان افزایش یافته است


کودک مبتلا به سرخکان، بادغیس افغانستان
کودک مبتلا به سرخکان، بادغیس افغانستان

سازمان داکتران بدون مرز (ام اس اف) از افزایش سرخکان در میان کودکان و نوزادان در سه ولایت افغانستان نگران است.

این سازمان در گزارشی اعلام کرده است که از جنوری تا اپریل سال جاری میلادی، تعداد بیماری‌های سرخک در میان نوزادان و کودکان در افغانستان افزایش یافته است. در این مدت، حدود ۵ هزار مورد سرخکان در سه ولایت مختلف افغانستان درمان شده است. از این تعداد، ۲۷۰۰ کودک در شفاخانه حوزوی مزارشریف، ۸۳۶ کودک در شفاخانه حوزوی هرات، و ۱۴۰۶ کودک در شفاخانه ولایتی هلمند درمان شده‌اند.

ام‌اس‌اف اظهار داشته است که نوزادان کمترین مقاومت را در برابر بیماری سرخکان دارند، زیرا قبل از رسیدن به سن ۹ماهگی، واکسیناسیون برای این بیماری انجام نمی‌شود.

داکتران بدون مرز تأکید کرده که برای پیشگیری از این بیماری نوزدان باید زودتر این واکسین را دریافت کنند.

داکتر پیکس اوویراگیه، هماهنگ ‌کنندۀ پروژۀ ام اس اف در این گزارش توصیه کرده که باید کودکان از شش ماهگی واکسین‌ دریافت کنند و اطفالی که از واکسین نیز باز ماندند، تحت پوشش قرار گیرند.

داکتران می‌گویند که کودکان بهتر است که پیش از شش ماهگی، واکسن سرخکان دریافت کنند.
داکتران می‌گویند که کودکان بهتر است که پیش از شش ماهگی، واکسن سرخکان دریافت کنند.

این درحالیست که برخی خانواده‌ها در ولایت‌های مختلف افغانستان می‌گویند، با گرم شدن هوا کودکان‌شان به این بیماری دچار شده اند.

برکت‌الله، ساکن قریۀ نایب رفیع در ولسوالی زنده‌جان هرات، اعلام کرده است که ۲ کودک ۲ و ۴ ساله‌اش از یک ماه پیش به سرخکان مبتلا شده‌اند و تاکنون بهبودی نیافته‌اند.

"در بدن‌شان دانه‌های سرخ پیدا شده است. اطفال من تب دارند و بی‌اشتها شدند، آنها را کلینیک بردم اما خوب نشدند، دانه‌های سرخ زیادتر می‌شود، اگر کمی هوا خوب باشد، ناآرامی نمی‌کنند ولی اگر هوا گرم باشد، تب و خارش‌شان زیاد می‌شود."

عبدالواجد، یک کودک شش ساله در ولسوالی شینواری ولایت ننگرهار می‌گوید که او اخیراً به سرخکان مبتلا شده بود.

"من را سرخکان گرفته بود و سه روز تب داشتم و خوابیده بودم، بعد به داکتر رفتم و او به من دوا داد، اطفال دیگر را هم سرخکان گرفته بود."

محنت‌الله دوازده ساله، دیگر باشندۀ ولسوالی شینواری ولایت ننگرهار می‌گوید:

" چند وقت پیش من دچار سرخکان شده بودم، در بدنم دانه‌های سرخ پیدا شده بود، تب و لرزه داشتم. وقتی داکتر رفتم ویتامین A و پرستامول برایم داد، برایم گفت که جای خوابم را جدا کنم و باید زیاد حمام کنم. اکنون خوب شدم."

او می‌افزاید که در خوردی واکسین دریافت کرده بود و این بیماری را به راحتی سپری کرد، اما برخی از کودکانی که در منطقه‌شان واکسین نشده بودند، این بیماری را بسیار با سختی سپری کردند.

در همین حال داکتر نعمت‌الله، متخصص امراض داخله با تأکید بر تطبیق واکسین سرخکان بر نوزادان، می‌گوید، افراد سالم نباید از وسایل فرد آلوده به این ویروس استفاده کنند.

"برای درمان این بیماری باید از ویتامین A استفاده کنند که می‌تواند تاثیر خوبی کند. در مکتب از اطفال دیگر دور بمانند، لباس، وسایل خواب‌شان و اتاق خواب‌شان آفتاب داده شود تا زمانیکه این ویروس از بین برود."

پیش از این سازمان جهانی صحت و موسسۀ پاملرنه هم از افزایش بیماری سرخکان در افغانستان به ویژه در مناطق سیلاب‌زده ابراز نگرانی کرده بودند.

بر اساس گزارش ماه اپریل سازمان جهانی صحبت، در چهار ماه اول سال جاری میلادی، ۲۰ هزار و ۳۱۳ مورد مشکوک سرخکان در سراسر افغانستان به ثبت رسیده که بیش از ۱۶ هزار آن نزد کودکان زیر پنج سال به ثبت رسیده است.

سازمان جهانی صحت ابراز نگرانی کرده بود که بسیاری از کودکان در ولایات افغانستان برای وقایه واکسین سرخکان را دریافت نمی‌کنند.

XS
SM
MD
LG