سازمان جهانی صحت (دبلیو اچ او) از شیوع امراض مختلف در مناطق سیلابزدۀ بغلان به ویژه در بین کودکان ابراز نگرانی کرده است.
دبلیو اچ او در گزارشی تازۀ خود گفته است که از ۱۱ تا ۱۳ ماه می، ۱۰۶ مورد عفونت حاد تنفسی و ۱۱۵ مورد اسهال آبکی حاد در این مناطق ثبت شده است.
شماری از متضرران سیلابها در بغلان هم میگویند، پس از سیلابهای اخیر کودکانشان به بیماریهای مختلف دچار شده و امکانات کافی برای درمانشان وجود ندارد.
سازمان جهانی صحت افزوده که وضعیت اضطراری سیل در ولایت بغلان در شمال افغانستان همچنان بحرانی است و هزاران نفر هنوز آواره هستند و به غذا، سرپناه و خدمات فوری صحی نیاز دارند.
به گفتۀ این سازمان، ولسوالیهای بورکه و نهرین پس از تخریب جادۀ اصلی، چالشهای قابل توجهی برای دسترسی دارند.
دبلیو اچ او میگوید که در کنار ارائۀ تجهیزات لازم به مرکزهای صحی و آگاهیدهی در بارۀ بیماریهای قابل انتقال از طریق آب، ۴ تیم صحیاش در حال ارزیابی نیازمندیهای اصلی سیلابزدگان در ولسوالیهای بورکه، بغلان جدید و گذرگاه نور و شهر پلخمری هستند.
در این حال شماری از متضرران سیلابها در ولایت بغلان به رادیو آزادی گفتند، پس از سرازیرشدن سیلابهای شدید در این ولایت کودکانشان دچار بیماریهای مختلف شده اند.
خانالله، یکی از آنان در بغلان مرکزی به رادیو آزادی گفت، پس از سرازیرشدن سیلابهای اخیر، چهار فرزندش به بیماریهای مختلف دچار شده اند.
"تنها چهار اولاد من که دو دختر است و دو پسر فعلاً مریض هستند، کودکان من با بیماریهای نفستنگی و سرخکان مبتلا شده اند، به شفاخانه برده بودم، دوا کمبود بود، ما منتظر تیمهای صحی استیم که بیایند و کودکان من تداوی شوند."
عبدالرحیم، یکی باشندۀ دیگر بغلان به رادیو آزادی گفت، پس از سیلابهای اخیر دو فرزندش دچار بیماریهای عصبی شدند.
"ما از سیلاب فرار کردیم، دو پسرم مریض استند، تکلیف عصبی پیدا کردند، تا حال هیچ دوا هم نگرفتیم و داکتر هم نداریم."
در همین حال برخی از داکتران هم تأکید میکنند که پس از وقع سیلابها امکان گسترش بیماریهای واگیر در مناطق سیلابزده زیاد است و مردم در راستای رعایت نکات صحی جدی باشند.
داکتر فریدالله عمری، متخصص بخش امراض ساری به رادیو آزادی گفت:
" مردم میتوانند حفظالصحۀ شخصی خود را مراعات کنند، خوراکههایی را که استفاده میکنند با آب صحی شستوشو کنند، هر گاه وزارت صحت سیستم کلورین را به مردم آماده کرده باشد از آن استفاده کنند، در غیر آن آبی را که استفاده میکنند باید خوب جوش داده استفاده کنند تا از بیماریهای ساری در امان بمانند."
متضرران سیلابها در بغلان با شکایت از وضعیتشان خواستار ارائۀ کمک در بخشهای مختلف از جمله ارائۀ خدمات صحی برای بیمارانشان هستند.
این درحالیست که سازمان بینالمللی نجات کودکان روز دوشنبه گزارش داده بود که سیلابهای اخیر در بغلان حدود ۸۰ هزار تن را بیخانمان کرده که از این میان ۴۰ هزار تنشان کودکان هستند.
بارندگیهای شدید و سیلابهای اخیر در افغانستان برعلاوۀ بغلان به باشندگان برخی ولایتهای دیگر از جمله غور، هرات، بادغیس، ننگرهار، تخار و بدخشان تلفات زیاد جانی و خسارات هنگفت مالی وارد کرده است که شمار تلفات این سیلابها صدها تن اعلام شده است.