همزمان با گزارشها از تلفات جانی و خسارات هنگفت مالی سیلابها در ولایات مختلف افغانستان، کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (یون ان اچ سی آر)میگوید، آفات اقلیمی در افغانستان وضعیت مردمی را که قبلا بیجا شده اند، بدتر کرده است.
این سازمان به روز دوشنبه در حساب ایکس خود نوشته است که تغییرات اقلیمی و رویدادهای آن همچنان در سراسر جهان ویرانی به بار خواهند آورد و بیجاشدگان اجباری در خط مقدم این ویرانیها قرار دارند.
یو ان اچ سی آر با اشاره به سیلابهای اخیر در شمالشرق افغانستان افزوده است که این سیلابها صدها کشته و زخمی برجای گذاشته است و روستاها را به گونۀ کامل از بین برده است.
در همین حال برخی افغانهای که اخیراً از کشورهای همسایه برگشت کرده اند، میگویند که سیلابهای اخیر دار و ندارشان را از بین برده است.
فضل خدا عظیمی، باشندهٔ ولایت بغلان که اخیراً از ایران اخراج شده، به رادیو آزادی گفت:
"ما از ایران آمادیم فامیلی تهران بودیم، آنجا خرچ خوده پوره کرده نتوانستیم، آمدیم افغانستان اینجا هم اینی رقم کار شد و در سیلابها خانه، زمین، باغ و مواشی ما همه زیر آب شد، فامیل چون مهمانی رفته بودیم، کسی آسیب ندیده، کمک زیاد نیاز داریم، اما تا حال کمک نشده به ما."
شکیلا، باشندهٔ ننگرهار میگوید، به تازگی از خیبرپختونخواه پاکستان به گونهٔ اجباری اخراج شده است.
او به رادیو آزادی گفت، خانهاش در نتیجهٔ سیلابها تخریب شده و اکنون در کابل در خانهٔ کرایی زندگی میکند:
"بارانها آمد و سیلابها دو اتاق خانهٔ من را کاملاً گدود کرد و چپه کرد، اکنون دو اتاق گلی و بسیار خراب است، خواهر زادهٔ من پیدا کرده و کوچهٔ پخته فروشی کابل زندگی میکنم."
آنان از حکومت طالبان و نهادهای امدادرسان میخواهند که به وضعیتشان رسیدگی کند.
این درحالیست که دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد(اوچا) در افغانستان در ماه قوس سال گذشتهٔ خورشیدی نوشته بود که افغانستان یکی از کشورهایی است که شدیدترین آسیب را از تغییرات اقلیمی دیده، اما امکاناتی برای مقابله با پیامدهای آن ندارد.
به گفتۀ اوچا، سهم افغانستان در تولید گازهای گلخانهای تنها ۰،۸ درصد است.
سیلابها در نزدیک به دو هفتهٔ گذشته در ولایات مختلف افغانستان به ویژه بغلان، فاریاب و غور خسارت جانی و مالی زیادی به مردم وارد کرده است.
این درحالیست که وزارت مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان میگوید که به روز های ۲۷ تا ۲۹ ماه ثور ۱ هزار و ۴۹۴ مهاجر افغان از پاکستان به افغانستان به گونۀ اجباری برگشت داده شدند.
با این حال سازمان بینالمللی مهاجرت پیش از این گفته بود که از جنوری ۲۰۲۳ تا اپریل ۲۰۲۴، بیش از یک و نیم میلیون مهاجر افغان از ایران و پاکستان به کشورشان برگشت کرده اند.