لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۴۳

سازمان ملل متحد: "بالاترین بهای درگیری‌ها را غیر نظامیان می‌پردازند."


AFGHANISTAN SCHOOLS
AFGHANISTAN SCHOOLS

۱۶ می، «روز جهانی زنده‌گی مشترک در صلح» است.

سازمان ملل متحد روز پنجشنبه به مناسبت این روز در یک اعلامیه‌ای گفته که بالاترین بهای درگیری‌ها را همیشه غیر نظامیان می‌پردازند.

این سازمان افزوده که جنگ راه حل نیست و به صلح نیاز دیده می‌شود.

این روز درحالی فرا می‌رسد که پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان هرچند جنگ ختم شده، اما مردم می‌گویند که صلح دائمی هنوز تأمین نشده‌است.

به‌گفته آن‌ها هنوز هم تأثیرات جنگ و درگیری‌ها در زنده‌گی شان محسوس می‌شود.

چینی گل یک باشنده ولایت کندهار می‌گوید، جانان پسر جوان‌اش که کارمند محلی اداره هلال احمر بود، در نظام جمهوریت در جنگ میان نیروهای امنیتی و طالبان کشته شد.

او می‌گوید که سه طفل و خانم پسرش باقی مانده‌اند که حال در وضعیت بد اقتصادی زنده‌گی می‌کنند: "پسرم شهید شد، در سره‌میاشت کار می‌کرد، پس از شهید شدن پسرم به من بیماری اعصاب و قلبی پیدا شد، از آن وقت به این طرف ما بسیار بی‌بضاعت شدیم، هیچ چیزی نداریم، زنده استم، اما به مرگ خود راضی استم، پسر دیگرم از کار نیست."

یک باشنده ولسوالی موسهی کابل که به دلیل مشکلات امنیتی نخواست نام‌اش را در گزارش بگیریم، به رادیو آزادی گفت که بیش از چهار سال قبل پدرش در یک حمله انتحاری در برابر ستره‌محکمه کشته شد.

طی بیست سال نظام جمهوری در افغانستان هزاران تن درپی وقوع درگیری میان دولت افغانستان و طالبان کشته شدند.
طی بیست سال نظام جمهوری در افغانستان هزاران تن درپی وقوع درگیری میان دولت افغانستان و طالبان کشته شدند.

او می‌گوید که نام پدرش نوراحمد بود: "پدر من که در ستره محکمه در کابل یک مأمور بود، در یک حمله انتحاری کشته شد، از مرگ‌اش تا حال چهار سال و ۱۱ ماه سپری می‌شود، شش تن از اعضای خانواده بی‌سرست باقی مانده است."

او ادعا می‌کند که در آن وقت مسئولیت این حمله را طالبان به عهده گرفته بودند، گروهی‌که در حال حاضر حکومت در افغانستان را بدست دارد.

قابل ذکر است که افغانستان هنوز برخی اوقات شاهد حمله‌های انفجاری و انتحاری است که مسئولیت آن‌را شاخه خراسان گروه دولت اسلامی داعش به عهده می‌گیرد و باز هم در بیشتر موارد غیر نظامیان کشته و زخمی می‌شوند.

از سوی دیگر برخی فعالان صلح با اشاره به شرایط کنونی در افغانستان می‌گویند که صلح تنها ختم جنگ و خشونت نیست، بلکه تأمین امنیت اجتماعی، اقتصادی و آوردن عدالت میان مردم می‌باشد.

از این میان انتظار خادم رئیس بخش صلح شورای امنیت حکومت جمهوری پیشین به رادیو آزادی گفت: "برای این‌که یک صلح بنیادی به میان آید، مجبور هستیم که بین صلح و ثبات فرق کنیم، صلح مقطعی است، اما ثبات دوام‌دار می‌باشد، صلح بدون عدالت آمدنی نیست، برای آوردن صلح و ثبات در یک جامعه عملی کردن پرنسیپ بخشش وعدالت به کار است، جناح‌ها باید برای خود و جانب مقابل تعریف مشخص پیدا کنند."

مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۷ با قطعنامه ۷۲/۱۳۰، ۱۶ می را به‌عنوان «روز جهانی زندگی مشترک در صلح» اعلام کرد تا به طور منظم صلح، مدارا، شمولیت، تفاهم و همبستگی را ترویج داده و وسیله تشویق جامعه جهانی باشد.

XS
SM
MD
LG