لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۷ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۸

نیروهای امنیتی اسبق افغانستان از مشکلات خود در ایران و پاکستان سخن میگویند


یکی از عساکر اردوی ملی افغانستان تصویری از خاطرات فعالیت های گذشته خود را روی دست گرفته است
یکی از عساکر اردوی ملی افغانستان تصویری از خاطرات فعالیت های گذشته خود را روی دست گرفته است

بسیاری از نیروهای امنیتی سابق افغانستان که در ایران به سر می برند، از چالش های اقتصادی و خطر اخراج از این کشور نگران هستند.

یک تن از منسوبین اسبق امنیتی افغانستان که چند سال قبل در ولایت نیمروز همسایه ایران وظیفه اجرا می کرد اما پس از تسلط طالبان به قدرت با خانواده اش به ایران رفته است می گوید که وضعیت اقتصادی او و نیز همسنگران سابقش فعلاً در ایران وخیم است.

او که به دلایل امنیتی نمی خواهد نام و محل بود و باشش در ایران در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی بیشتر می گوید:

"به ترس و لرز زندگی می کنیم. برای فعلا من خودم روز یک بار و دوبار جایم را تغییر می دهم چون نمی توانم زندگی کنم."

تعدادی از عساکر اسبق اردوی ملی افغانستان
تعدادی از عساکر اسبق اردوی ملی افغانستان

پس از خروج نیروهای بین المللی به رهبری ایالات متحده بعد از نزدیک ۲۰ سال از افغانستان، نیروهای امنیتی و دفاعی این کشور فروپاشیدند. بسیاری از نیروهای سابق بیکار شدند و شماری هم به دلایل مشکلات اقتصادی و تهدیدات امنیتی به کشور های مختلف عمدتا ایران و پاکستان رفتند. مشخص نیست که در حال حاضر چه شمار از اعضای نیروهای امنیتی سابق در این دو کشور به سر می برند.

پیش از خروج کامل، ایالات متحده و متحدانش بیش از ۱۲۰ هزار تن را از افغانستان بیرون کردند. اما شماری دیگر به شمول اعضای نیروهای سابق افغان تنها گذاشته شدند.

با یک مرد ۲۶ ساله نیز صحبت کردم. او می گوید که در ولایت فراه سرباز بود. از او نام نمی برم که هویتش مصئون باشد.

او به رادیو آزادی می گوید که از بهر کارگری چند بار قاچاقی به ایران رفت؛ اما بعد از چند ماه دوباره توسط پولیس ایران رد مرز شد.

پدر او نیز در صفوف پولیس در فراه وظیفه داشت، اما حدود ده سال قبل در جنگ با طالبان در ولسوالی بکواه کشته شد. از آن زمان تا حال مسئولیت سنگین تامین مخارج خانواده نهُ نفره بر دوش پسرش افتاده است.

او می خواهد باز به ایران برود چونکه می گوید در افغانستان زیر حاکمیت طالبان کار نیست:

"زندگی ما در دولت قبلی خوب بود. تقریباً ۲۰ هزار الی ۲۳ هزار افغانی معاش داشتم. خانواده خوب بود. ولی حالا خوب نیست. چند بار ایران رفتم، آمدم اینجا کار نیست، دوباره ایران می روم کار می کنم سه بار رفتم می خواهم بار چهارم همرای مامای خود بروم."

طالبان اندکی پس از بازگشت شان به قدرت عفو عمومی اعلام کردند و گفتند که از هیچ کسی انتقام نخواهند گرفت.

نیرو های اردوی اسبق ملی افغانستان
نیرو های اردوی اسبق ملی افغانستان

اما به اساس گزارش های نهادهای حقوق بشری، در نزدیک به سه سال گذشته، صدها تن از اعضای نیروهای امنیتی سابق جمهوری مخلوع افغانستان با عملکرد های انتقام جویانه طالبان کشته یا ناپدید شده اند و برخی ها در زندان های طالبان به سر می برند.

این وضعیت نگرانی برخی از فعالان حقوق بشر و فعالان جامعه مدنی در افغانستان را هم برانگیخته است.

یکی از فعالان به رادیو آزادی چنین می گوید:

"با حاکمیت گروه طالبان در افغانستان اکثریت نیروهای امنیتی به پاکستان و ایران یا بعضی کشورهای دیگر مهاجر شدند، متاسفانه یک تعداد شان در افغانستان مانده اند."

در ماه عقرب پارسال، شماری قابل توجهی از اعضای نیروهای سابق در افغانستان، ایران و پاکستان در نامه سرگشاده عنوانی کانگرس ایالات متحده از وضعیت شان ابراز نگرانی کردند.

این در حالی است که اخیرا ایران و پاکستان روند اخراج مهاجران افغان را شدت بخشیده اند، چیزی که به نگرانی های اعضای نیروهای سابق افغان که از ترس طالبان در این دو کشور پناه گزیده اند، افزوده است.

XS
SM
MD
LG