لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۵۵

طالبان نشرات تلویزیون های « نور» و « بریا» را در افغانستان متوقف کردند


تعدادی از رسانه های تصویری افغانستان
تعدادی از رسانه های تصویری افغانستان

به سلسلۀ افزایش ممنوعیت رسانه های تصویری و صوتی از سوی طالبان، در تازه ترین اقدام، مقامات طالبان نشرات شبکه های تلویزیونی"نور" و"بریا" را متوقف کردند.

اعضای کمیسیون شکایات و تخلفات رسانه ای در چارچوب وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، ناوقت روز سه شنبه(۱۶ اپریل) از تعلیق برنامه های این تلویزیون ها خبر دادند.

حفیظ الله بارکزی یکی از اعضای این کمیسیون به روز سه شنبه در کنفرانس خبری گفت:

"دو رسانۀ که البته همیشه تخطی را مرتکب شده اند، ارزش های اسلامی نظر به شرایط و زمان منافع ملی کشور را دست کم گرفته اند و چندین بار در کمیسیون بالای این دو رسانه بحث شد، بازهم وزارت اطلاعات و فرهنگ و کمیسیون تلاش کرد که خیر، تا جدی که به آنها توصیه و هشدار داده شد، بازهم این موضوع را دست کم گرفتند، به همین اساس امروز فیصله شد و دوسیه های رادیو تلویزیون های نور و بریا به محکمه فرستاده شد و تا زمان فیصلۀ دوسیه های آنها، موقتاً دروازه های آنها بسته است."

کمیسیون شکایات و تخلفات رسانه ای طالبان به چگونگی نقض اصول ملی، اسلامی و حرفه ای توسط این شبکه های تلویزیونی اشاره ای نکرده است.

صلاحیت ربانی رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان که تلویزیون نور را تاسیس کرده بود
صلاحیت ربانی رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان که تلویزیون نور را تاسیس کرده بود

تلویزیون"نور" در سال ۲۰۰۷ میلادی توسط صلاح الدین ربانی تأسیس شد و معمولاً برنامه های سیاسی و مذهبی را نشر می کرد.

صلاح الدین ربانی که رهبر حزب جمعیت اسلامی افغانستان و وزیر امور خارجه بوده، یکی از مهمترین مخالفان سیاسی طالبان به شمار می رود و یکی از اعضای رهبری "شورای مقاومت برای نجات افغانستان" است.

تلویزیون "بریا" در سال ۲۰۱۹ میلادی توسط گلبدین حکمتیار رهبر حزب اسلامی تأسیس شده بود و اکثر برای پخش اظهارات و سخنرانی های حکمتیار استفاده می شد.

با آنکه گلبدین حکمتیار در افغانستان زندگی می کند، اما بر اساس گزارش ها، با محدودیت هایی از سوی طالبان مواجه است و او را از اقامتگاهش در کابل بیرون کرده و در جای دیگری منتقل کرده اند.

صدیق الله توحیدی فعال حقوق رسانه ها و مدیر اجرایی سابق کمیته حفاظت از رسانه های افغانستان در واکنش به ممنوعیت نشرات تلویزیون ها نور و بریا شام گذشته به رادیو آزادی گفت:

"این ها می گویند این تلویزیون ها خلاف اصول اسلامی و ملی نشرات داشتند، این موضوع را بدون هیچگونه سندی ارائه می کنند، از طالبان باید پرسیده شود که اصول ملی و اسلامی به نظر آنها چیست؟ کشوری که قانون اساسی ندارد، اصول ملی کجاست و کجای نشرات این تلویزیون ها نشرات اصول غیر اسلامی وجود داشته، افغانستان را به کشور شدیداً سانسور شده مبدل کرده اند."

صدیق الله توحیدی فعال حقوق رسانه ها
صدیق الله توحیدی فعال حقوق رسانه ها

به گفتۀ توحیدی کمیسیونی که نشرات تلویزیون های نور و را متوقف کرده، مستقل نیست و مقامات ارشد وزارت اطلاعات و کلتور، امر به معروف و نهی و از منکر و استخبارات طالبان اعضای آن هستند.

توحیدی همچنین گفته که، شماری از فعالان رسانه ای که در این کمیسیون عضویت دارند، از سوی طالبان تحت فشار قرار دارند و نمی توانند صدای خود را بلند کنند.

صدیق الله توحیدی می گوید که طالبان تا کنون ۱۵ فرمان جداگانه برای محدودساختن فعالیت رسانه ها صادر کرده اند.

توحیدی همچنین انتقاد کرده که در حکومت طالبان، رسانه ها آزادی نداشته، به اطلاعات دسترسی ندارند و علاوه بر آن، ممنوعیت گسترده ای بر مشارکت و زنان در تلویزیون ها وضع شده است.

ادارۀ حمایت از رسانه های آزاد افغانستان که فعالیت هایش را به حالت تعلیق درآورده، چند ماه پیش در گزارشی گفت که در بیش از دو سال حکومت دوبارۀ طالبان، بیش از نصف از ۱۵۰ چینل تلویزیونی فعال در افغانستان به دلیل ضعف اقتصادی و فشارهای سیاسی بسته شده است.

XS
SM
MD
LG