عید فطر برای زلزله زدگان در هرات چه معنایی دارد؟ برخی از آنان می گویند که با گذشت شش ماه از زلزله، تا هنوز برایشان خانه ساخته نشده است.
از طرف دیگر، اندوه از دست دادن عزیزان، بر خوشی های عیدی اقارب قربانیان سایه افکنده.
با نزدیک شدن عید فطر، فیصل ۴۱ ساله با ده عضو خانواده اش برای اولین بار با واقعیت تلخ بی خانمانی دست و پنجه نرم می کنند.
آنها خوش شانس بودند که هیچ یک از اعضای خانواده خود را در زلزله مرگبار تقریبا شش ماه پیش از دست ندادند، اما تمام دار و ندارشان از بین رفت.
اکنون آنان با آینده ای مبهم روبرو هستند.
او در باره مشکلات بی سرپناهی اش به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
" برادران می آیند و می پرسند؛ اما تاکنون برای ما خانه نساخته اند و ما ده نفر در یک خیمه زندگی می کنیم. نمی توانیم که تمام عمر خود را در خیمه زندگی کنیم. پس از این باد می شود و بادهای ۱۲۰ روزه این خیمه ها را تکه تکه می کند. زمستان را با سردی و سختی ما در این خیمه ها تیر کردیم. خواست ما این است که مانند دیگر مردم برای ما هم خانه بسازند."
فیصل در قریه زلزله زده چاهک در ولسوالی انجیل ولایت هرات با خانواده ده نفره اش در زیر یک خیمه نسبتا کلان از کمک های ملل متحد زندگی می کند.
وضعیت تقریبا دوصد خانواده در قریه چاهک ولسوالی انجیل هرات همانند خانواده فیصل است.
برای این خانواده ها عید معنایی ندارد.
در گذشته، عید برای فیصل و خانواده اش با انتظاراتی زیادی از راه می رسید. آنها مشتاقانه با ساختن لباس های جدید و چیدن سفره عیدی، برای جشن آخر
رمضان برنامه ریزی می کردند. اما حال زلزله همه چیز را تغییر داده است، به ویژه برای کسانی که عزیزانشان را از دست داده اند.
زینب ۳۴ ساله باشنده قریه زلزله زده سیاه آب ولسوالی زنده جان، یگانه دختر هشت ساله اش را در زلزله از دست داده است.
او می گوید، در عید به جای شادی، بیشتر غم و اندوه اش تازه می شود:
" عید هم آمد، در عیدهای گذشته دخترم در روزهای عید می آمد و می گفت که مادر دستهایم را حنا کن، مادر لباس ها را بده، اما یگانه دختری که داشتم در زلزله کشته شد. نمی توانم که فراموش کنم، روز ده بار بغض می کنم و گریه می کنم. از بس که تشویش و گریه می کنم دلم می سوزد و گوش هایم شنوایی اش را از دست می دهد. دخترم بزرگ شده بود بسیار زیبا و خوش اخلاق بود."
به اساس گزارش ها، نزدیک پنجاه هزار خانه در هرات آسیب دیده که از این میان، ۱۳ هزار خانه مسکونی به طور کامل نابود شده است.
مقام های محلی طالبان از اعمار چهار هزار خانه به زلزله زدگان در هرات سخن گفته اند که بخشی آن از سوی بنیادهای خیریه، تجار و کمک های مردمی ساخته شده است.
چندین زلزله نیرومند که قوی ترین آن ۶.۳ درجه ریشتر بود در ماه میزان پارسال ولایت هرات به ویژه ولسوالی های زنده جان، انجیل و کشک رباط سنگی را تکان داد.
بر بنیاد آمار ملل متحد، یک هزار و ۵۰۰ تن در این زلزله ها جان باخته اند و نزدیک به دو هزارو ۶۰۰ تن زخم برداشته اند.
یک ارزیابی مشترک ملل متحد، اتحادیه اروپا، بانک جهانی و بانک انکشاف آسیایی نشان می دهد که برای رسیدگی به نیازهای زلزله زدگان ولایت هرات، به بیشتر از ۴۰۰ میلیون دالر نیاز است.
شاهپورصابر