لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۲۷

با فرا رسیدن فصل بهار زنان در کابل خواهان بازگشایی «باغ زنانه» شدند، اما طالبان خاموش اند


گوشه یی از باغ زنانه در کابل
گوشه یی از باغ زنانه در کابل

با فرا رسیدن فصل بهار، شماری از زنان در کابل از حکومت طالبان می‌خواهند که درهای بستۀ تنها باغ زنانۀ این شهر را به رویشان بگشاید.

این زنان می‌گویند که این باغ یک مکان تفریحی برای زنان بود و حتا در زمان جمهوریت نیز مردان اجازۀ ورود به این مکان تفریحی زنانه را نداشتند، اما با این وجود تنها مکان سبز ویژۀ زنان در پایتخت بروی آنان بسته است.

نظیفه، باشندۀ کابل در این باره به رادیو آزادی گفت:

"طبق فرمان آنها اکنون زنان اجازۀ رفتن به آنجا را ندارند. و جلو آن یک سنگ بزرگ/ موانع را گذاشتند.‌ از حکومت می‌خواهیم که به ما اجازه بدهند تا به باغ زنانه بر‌ویم."

حکومت طالبان در ماه عقرب ۱۴۰۱، زنان و دختران را از رفتن به پارک‌های تفریحی به شمول باغ زنانه منع کرد.

یکی دیگر از باشندگان کابل که به دلیل مشکلات امنیتی نمی‌خواهد نامش در این گزارش ذکر شود، می‌گوید که او و دوستش هر هفته و یا هر دوهفته یک بار در این باغ جمع می‌شدند و خستگی‌هایشان را دور می‌کردند، اما در حال حاضر از این تفریح محروم شدند:

"وقتی خسته می‌شدم، بعد از دو هفته با هم‌صنفی‌هایم پیام می‌گذاشتم که بی‌آیند و در این پارک با هم‌جمع شویم، اما اکنون همه را بروی ما بند کردند. گل‌های رنگارنگ، بوته‌های سبز تأثیر خوبی بر روان ما داشت. اما حالا بسیار سخت است، می‌خواهم خودم را از طبقه ششم پائین بی‌اندازم، تکلیف روانی پیدا کردم."

او انتظار دارد تا این باغ زنانه بروی زنان دوباره باز شود.

تصویر آرشیف: باغ بابر در کابل که این مکان تفریحی نیز به روی زنان و دختران مسدود شده است
تصویر آرشیف: باغ بابر در کابل که این مکان تفریحی نیز به روی زنان و دختران مسدود شده است

از نعمت الله بارکزی، سخنگوی شاروالی حکومت طالبان در کابل در بارۀ درخواست این زنان پرسیدیم، اما وی به رادیو آزادی گفت که باید در این مورد از وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان بپرسیم، اما مولوی عبدالغفار فاروق، سخنگوی این وزارت حاضر به صحبت در این باره نشد.

باغ زنانه که در منطقۀ دهن باغ کابل موقعیت دارد، به نام باغ شهرآرا نیزمعروف است که نه تنها یک باغ تفریحی برای زنان و دختران بود، بلکه زمینۀ کسب و کار را نیز برای برخی زنان فراهم کرده بود.

در این باغ حدود ۲۷ غرفه مربوط به زنان وجود داشت که صنایع دستی زنان را به فروش می‌رساندند.

بر اساس اطلاعات موجود در ویب سایت شاروالی حکومت طالبان در کابل، این باغ که در ابتدا باغ شهرآرا نامیده می‌شد، در زمان بابرشاه، امپراطور مغول هند ساخته شد.

در این اطلاعات همچنین آمده است که وی علاقۀ زیادی به ساختن باغ داشته و در زمان حیات خود باغ‌های زیادی مانند باغ مهتاب، باغ هوا، باغ چهارباغ، باغ خلوت خانه و باغ شهرآرا بنا کرده است، در برخی از کتاب ها نیز آمده است که باغ شهرآرا توسط عمه او بانو بیگم ساخته شد.

عبدالغفور لیوال
عبدالغفور لیوال

اما عبدالغفور لیوال محقق در این باره به رادیو آزادی گفت:

"دقیقا دورۀ نهضت‌النسوان دورۀ امانی به پیشنهاد ملکه ثریا باغی در میان باغ‌های متعدد کابل یک باغ به زنان وقف شد که زنان دربار به آنجا می‌آمدند که هفتۀ یک روز هم به روی عموم زنان باز بود و پس از به نام باغ زنانه یاد می‌شد."

بر اساس گزارش‌های سازمان‌های مختلف بین‌المللی، طالبان پس از حاکمیت دوباره بر افغانستان، بیش از ۵۰ فرمان ممنوعیت بر زنان را صادر کرده‌اند.

آنان مکتب‌های بالاتر از صنف ششم و پوهنتون‌ها را به روی دختران بستند، زنان را از کار در بسیاری از اداره‌های دولتی و غیردولتی منع کردند و همچنان بر رفتن آنها به حمام‌های زنانه، اماکن ورزشی و سفرهای طولانی بدون محرم ممنوعیت وضع کردند.

XS
SM
MD
LG