انوارالحق احدی یک عضو هیئت مدیره صندوق امانت افغانستان در سوئیس میگوید از مفاد سه و نیم میلیارد دالر در صندوق امانت افغانستان میتوان در صورت ضرورت در افغانستان استفاده کرد.
آقای احدی شام دیروز به رادیو آزادی گفت تا حال مفاد این پول تقریباً ۲۷۰ میلیون دالر است.
او افزود:
"بعضی پروژه ها، بعضی مصارف اساسی حکومت یا دولت که آنها قدرت تادیه را نداشته باشند و ضرورت مردم افغانستان باشد در آنجا هم استفاده میشود. اما به هر حال باید چهار نفر اعضای بورد کاملاً توافق کنند برای این گونه مصارف. در مجلس گذشته بیش از یک ماه قبل به تاریخ ۲۹ جنوری یک تصمیم گرفته شد که قرضه بانک آسیایی که سر دولت افغانستان دارد، اگر دولت افغانستان آن را تادیه کرده نتواند و آنها اصرار کنند که ما تادیه کنیم در آن صورت ممکن صندوق این پول را تادیه کند، بخاطری که بانک آسیائی کمکهای بشری به همراه افغانستان میکند و ما نمیخواهیم که کمکهای بشری بانک آسیائی قطع شود. البته عین حکم در قسمت بانک جهانی هم بود ولی این قرضه را خود دولت تادیه کرد در آن صورت ضرورت برای ما پیدا نشد."
آقای احدی در یک زمانی در مورد تایید هر چهار عضو هیئت مدیره صندوق امانت افغانستان در رابطه با مصارف مفاد پول آن سخن میگوید که شبکه خبری TRT ترکیه دیروز چهارشنبه در یک گزارشی گفت مقاماتی که در بحثها در مورد مصارف پول صندوق امانت افغانستان دخیل اند میگویند برای ثبات سیستم مالی ویران شده افغانستان ضرور است که این پول آزاد شود زیرا به گفته آنها این عمل برای نجات اقتصاد ضربه خورده افغانستان ضرور میباشد.
اما نظر به گزارشها، ۴ عضو هیئت مدیره این صندوق انوارالحق احدی، شاه محمد محرابی، جَی شامبو و الکساندرا باومن تقریباً از یک و نیم سال قبل که کار را آغاز کردند در مورد اینکه پول این صندوق چگونه به مصرف برسد، نتوانستند همصدا شوند.
یک منبع به این خبرگزاری گفته است که هرچند تمام اعضای هیئت به این موافق اند که به این پول دست زده نشود ولی برای رساندن کمک به مردم بسیار بی بضاعت افغانستان از مفاد آن کار گرفته شود.
بعد از برگشت طالبان به قدرت در ماه اگست سال ۲۰۲۱ هفت میلیارد دالر سرمایه بانک مرکزی افغانستان در آمریکا منجمد شد که نصف آن یعنی سه و نیم میلیارد دالر آن به اساس تصمیم جو بایدن رئیس جمهور آمریکا آزاد و به یک صندوق امانت در سوئيس ارسال گردید.
سه و نیم میلیون باقی مانده در امریکا به اساس دعوای حقوقی خانواده های قربانیان حملات ۱۱ سپتامبر در آمریکا گشتانده شده است.
حکومت طالبان در افغانستان با بحران جدی بشری دست به گریبان است.
اخیراً اداره هماهنگ کننده امور بشردوستانه ملل متحد "اوچا" در یک گزارش گفته که تنها در سال جاری میلادی (۲۰۲۴) حدود ۲۴ میلیون تن در افغانستان به کمکهای بشری نیاز دارند.
مطابق یک گزارش خبرگزاری اندیپندنت، همزمان با برگشت طالبان به قدرت در افغانستان، دولتهایی که ذخایر پولی افغانستان نزد آنان بود، به مسدود کردن این ذخایر ارزی اقدام کردند. در مجموع ۹ میلیارد دالر ذخایر ارزی افغانستان در بانکهای امریکا، بریتانیا، اتحادیه اروپا و امارات متحده عربی است.
حکومت طالبان پیهم سعی میکند این پولهای منجمد شده افغانستان آزاد شود.
در جمهوری مخلوع پیشین، دافغانستان بانک که مسئول ثبات پولی این کشور بود همچون پشتوانه پولی این سرمایه را در خارج از کشور نگه میداشت.
در ماه دلو سال گذشته قصر سفید اعلام کرد پول باقی مانده منجمد شده افغانستان در آمریکا به حال خودش باقی میماند.