بیش از ۹.۵ میلیارد دالر دارایی افغانستان که پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان از سوی ایالات متحده منجمد شده بود همچنان منجمد باقی خواهد ماند.
جو بایدن رئیس جمهور ایالات متحدهٔ امریکا ناوقت روز چهارشنبه فرمان خود را در این زمینه تمدید کرد.
در بیانیه ای که قصر سفید منتشر کرده، به نقل از آقای بایدن آمده که گفته به دلیل بحران بشری در افغانستان و تهدید ناشی از آن، فرمان صادر شده او در سال ۲۰۲۲ همچنان در سال ۲۰۲۴ قابل اجرا است.
در ادامه به نقل از او آمده که "با توجه به بحران بزرگ بشری و احتمال سقوط عمیق اقتصادی در افغانستان، وضعیت اضطراریکه در فرمان اجرایی ۱۴۰۶۴ در تاریخ ۱۱ فبروری ۲۰۲۲ به ثبت رسیده است پس از ۱۱ فبروری ۲۰۲۴ نیز قابل اجرا است".
در ۱۱ فبروری ۲۰۲۲ بایدن این فرمان را در مورد افغانستان صادر کرد منجمد کردن داراییهای این کشور نیز شامل آن میشود.
جو بایدن گفته که "حفاظت از داراییهای خاص افغانستان برای این شرایط اضطراری و رفاه مردم افغانستان بسیار مهم است، مؤسسات مالی امریکا از داراییهای بانک مرکزی افغانستان محافظت میکند".
جو بایدن افزوده که خانوادههای قربانیان "حملات تروریستی ۱۱ سپتمبر" و طرفهای مختلف بر این داراییهای بانک افغانستان دعوا های قانونی دارند و یا برای چنین دعواها آمادگی نشان دادهاند.
این درحالیست که یک محکمه امریکا اوایل سال گذشته فیصله کرد که قربانیان حملات ۱۱ سپتمبر حق دریافت ۳.۵ میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی افغانستان را ندارند.
پس از حاکمیت دوباره طالبان بر افغانستان، امریکا و برخی کشورهای غربی دیگر بیش از ۹،۵ میلیارد دالر دارایی بانک مرکزی افغانستان را منجمد کردند تا به دست طالبان نیفتد.
از جملۀ این پولها، از حدود هفت میلیارد دالر پول منجمد شدهٔ بانک مرکزی افغانستان در امریکا، این کشور بعداً اجازه داد بخشی از این پول که ۳،۵ میلیارد دالر است به صندوق امانی افغانستان در سویس واریز شود تا مشکلات بشری و اقتصادی افغانستان حل شود.
ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در این زمینه به پرسش آزادی پاسخ نداد، اما پیش از این مقامات مختلف طالبان بارها خواهان رهاسازی این داراییها شدهاند.
حدود یک هفته پیش، امیرخان متقی سرپرست وزارت خارجه حکومت طالبان در نشستی به نام «ابتکار همکاری منطقهای افغانستان» در کابل تأکید کرد که ایالات متحده باید داراییهای مسدود شده افغانستان را آزاد کند.