با نزدیک شدن ماه مبارک رمضان، شماری از خانوادههای فقیر در شهر کابل میگویند، هیچ آمادگی از نقطه نظر تهیه مواد غذایی برای رمضان امسال ندارند.
مرسل، یکی از کارمندان نظام پیشین جمهوریت که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بیکار شده است میگوید که در حال حاضر به دلیل بیکاری وضعیت اقتصادیاش خوب نیست.
مرسل به رادیو آزادی گفت، امسال برای رمضان مانند سالهای قبل آمادگی درست ندارد:
"مشکلات خانوادهها بسیار زیاد شده، خودم هم آمادگی نگرفتیم، در زمان قبل از امارت زمانی که معاش میگرفتم، بازار میرفتم، برای رمضان خریداری میکردم، متاسفانه با مشکلات اقتصادی تنها من نه بلکه همه دست و پنجه نرم میکند اما میگذرد،چاره نیست."
او گفت که سرپرست خانوادۀ سه نفریشان است که شامل مادرش و تنها خواهرش میشود.
این درحالیست که حکومت طالبان کار زنان را در بیشتر ادارههای دولتی و تمامی ادارههای غیردولتی ممنوع کرده است و این سبب بیکاری هزاران زن شده که قبلاً به اقتصاد خانوادههایشان کمک میکردند و یا هم به گونۀ کامل مسئولیت مالی خانوادههای شان را به عهده داشتند.
برخی دیگر باشندگان کابل هم با نگرانی از وضعیت بد اقتصادیشان از حکومت طالبان میخواهند که بر بازارها کنترول جدی داشته باشد و از بلند رفتن بهای مواد خوراکی به ویژه در ماه مبارک رمضان جلوگیری کند.
مصور، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت، روزگارش خوب نیست و نگران است که اگر دکانداران در رمضان قیمتها را بالا ببرند، ممکن رمضان را با مشکل سپری کند:
"ماه مبارک رمضان میآید، روزگار مردم بسیار خراب است شخصاً از خودم کار و بار نیست، از دولت میخواهیم که از بلند رفتن نرخ مواد جلوگیری کند."
به گفتۀ باشندگان کابل، در حال حاضر بهای یک بوری آرد در بازارهای کابل ۱۵۵۰ افغانی، یک بوری برنج سیله سه و نیم سیره ۲۷۰۰ افغانی و یک قوطی روغن دو سیره ۱۴۶۰ افغانی است. یک سیر کابل معادل هفت کیلوگرام است.
آنان میگویند که در حال حاضر نرخها زیاد بلند نیست، اما به دلیل مشکلات اقتصادی تأمین مواد اولیه با این نرخ هم برایشان دشوار است.
در همین حال شاروالی حکومت طالبان در کابل مدعی است که بازار فروش مواد خوراکه و دیگر اجناس را کنترول میکند و به کسی اجازه نمیدهد که گرانفروشی کند.
نعمت الله بارکزی، سخنگوی این اداره به رادیو آزادی گفت:
"بیش از دو و نیم سال است که شاروالی کابل در شهر کابل نرخنامه توزیع میکند و آن را کنترل میکند، فعلاً نرخها بسیارخوب است، به هیچ کس اجازه نمیدهیم بالای هیچ کسی به شمول عمده فروش، پرچون فروش و یا مردم ظلم صورت بگیرد."
این درحالیست که همه ساله با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان در افغانستان بهای مواد خوراکه نسبت به زمان قبل آن بالا میرود و مردم به ویژه خانوادههای نادار را با مشکل مواجه میسازد.
نگرانی خانوادههای نادار در حالی مطرح میشود که بر اساس گزارش سازمانهای بینالمللی پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، فقر، بیکاری و مشکلات اقتصادی در این کشور به گونۀ کمسابقهای افزایش یافته است.
بر اساس آمار دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ ملل متحد (اوچا) در سال جاری میلادی نزدیک به ۲۴ میلیون تن در افغانستان برای زنده ماندن به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند.