لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۲۸ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۲۱

یوناما: افزایش محدودیت ها بر زنان، افغانستان را با فقر و انزوای بیشتر رو به رو می سازد


تصویر آرشیف
تصویر آرشیف

نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل متحد برای افغانستان (یوناما) بر حذف محدودیت‌ها در برابر زنان و دختران تأکید می‌کند.

یوناما در اعلامیه‌ای که به مناسبت هشتم مارچ روز جهانی همبستگی زنان منتشر کرده گفته آنان از مقام‌های حاکم افغانستان می‌خواهند محدودیت‌ها در برابر زنان و دختران را پایان دهند، در غیر آن به اساس اعلامیه، این کشور بیشتر در معرض خطر ناداری و انزوا قرار خواهد گرفت.

در این اعلامیه به نقل از روزا اتنبایو نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل و مسئول "یوناما" آمده است درحالی‌که امسال از هشتم مارچ با شعار "سرمایه‌گذاری برای زنان" تجلیل می‌شود، اما به گفته او وضعیت در افغانستان برعکس است.

اتنبایو افزود:"این غم‌انگیز است که ما دقیقا برعکس این حالت را در افغانستان می‌بینیم، یک سرمایه‌گذاری عمدی و فاجعه باری‌که صدمات زیادی به زنان و دختران وارد می‌کند و فقط مانع برای صلح و رفاه پایدار به ودجود میاورد".

روزا اتنبایو نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل و مسئول "یوناما"
روزا اتنبایو نماینده ویژه سرمنشی سازمان ملل و مسئول "یوناما"

یوناما همچنان از اقدامات مقام‌های حاکم به اتهام آن‌چه "طالبان آن را مرعات نکردن حجاب اسلامی می‌شمارند"، ابراز نگرانی کرده و گفته که زنان به دلیل ترس از بازداشت بیشتر مجبور به انزوا و گوشه‌گیری کرده است.

در اعلامیه‌ای نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل در افغانستان، به نقل از الیسون دیویدیان نماینده ویژه بخش زنان یوناما، گفته شده که فضا به گونه نگران کننده و سریع برای زنان و دختران افغان در حال تنگ شدن است و در این صورت بیرون کردن افغانستان از بحران جنگ، ناداری و انزوا مشکل می‌شود.

یوناما همچنان گفته که زنان افغانستان برای تغییر وضعیت به حمایت جهانی ضرورت دارند.

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

ذبیح‌الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد اعلامیه‌ای یوناما به پرسش‌های ما پاسخ نداد، اما پیش از این موضوع حقوق زنان و دختران افغانستان را مسئله داخلی افغانستان دانسته بود و گفته بود به شمول زنان حقوق همه افغانان در چهارچوب شریعت اسلامی تأمین است.

اما شماری از زنان افغان این ادعای طالبان را نمی‌پذیرند و می‌گویند اسلام به زنان اجازه آموزش را داده است، اما طالبان این حق را از زنان و دختران گرفته اند.

آنان پس از حاکمیت دوباره‌شان بر افغانستان، دختران و زنان را از آموزش متوسطه و بعدا پوهنتون‌ها و تحصیلات عالی منع کردند.

یکی از باشنده‌گان کابل که به دلیل حساسیت موضوع نمی‌خواهد نام‌اش در گزارش گرفته شود می‌گوید:

"این ادعای طالبان که مطابق شریعت اسلامی به زنان حق می‌دهند کاملا غلط است بخاطری که اسلام به زنان حق آموزش داده، اما ما می‌بینیم که در دونیم سال گذشته به دختران اجازه آموزش داده نمی‌شود همچنان اجازه داده نمی‌شود که کار کنند، ما از جامعه جهانی می‌خواهیم فشارهای خود بالای طالبان را زیاد کنند تا محدودیت‌ها بالای زنان را ختم کنند."

تعدادی از دختران و زنان دانش اموزان پوهنتون کابل
تعدادی از دختران و زنان دانش اموزان پوهنتون کابل

یک محصل پوهنتون در کابل هم می‌گوید:

"این محدودیت‌ها محیط کار من، محیط تحصیل من، راه‌های پیشرفت من از من گرفته، من قبلا وظیفه‌ای داشتم که زنده‌گی راحت داشتم، آرام بود، اما این وضعیت، این شرایط او وظیفه را او راه‌های پیشرفتی که فکر می‌کردم می‌توانم جاهای بلند تری برسم، می‌توانستم در سطح مقام‌های بالاتری کار کنم و بیشتر مفید باشم برای جامعه‌ام این محدودیت‌ها، کلا از من گرفته است."

نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل متحد برای افغانستان (یوناما) می‌گوید محدودیت‌های وضع شده از سوی مقام‌های حاکم مخالف حقوق بشر و مکلفیت‌های است که برای افغانستان به عنوان یک دولت عضو عملی کردن آن ضرور است.

XS
SM
MD
LG