جایزۀ بینالمللی "زنان شجاع سال ۲۰۲۴" وزارت خارجهٔ ایالات متحدهٔ امریکا به بنفشه یعقوبی، فعال حقوق بشر و حقوق معلولین از افغانستان و ۱۲ زن دیگر از کشورهای مختلف اهدا شد.
این جایزه روز دوشنبه به وقت افغانستان توسط انتونی بلینکن، وزیر خارجۀ امریکا و جیل بایدن، بانوی اول امریکا و همسر رئیس جمهور بایدن در کاخ سفید به این زنان اهدا شد.
جیل بایدن در مراسم اهدای این جایزه برای این زنان ضمن تأکید بر برابری جنسیتی گفت، زنان و دختران در مکانهایی که تحت تأثیر درگیری و ناامنی هستند، شجاعت مشابهی از خود نشان میدهند، حتی اگر به گونۀ نامتناسبی از این خشونت آسیب دیده باشند.
او همچنان گفت، ایالات متحده در کنار هر زن شجاعی است که برای ایجاد ثبات بیشتر، برابری بیشتر و فرصتهای بیشتر تلاش میکند.
رینا امیری، نمایندهٔ ویژهٔ امریکا در امور حقوق بشر، زنان و دختران افغان و کارن دیکر، شارژدافیر امریکا برای افغانستان روز دوشنبه ضمن تبریکی به بنفشه یعقوبی، در صفحهٔ ایکس خود اهدای این جایزه را بسیار مهم خوانده و گفتهاند، بنفشه یعقوبی برای دفاع از حقوق افغانهای دارای معلولیت در کشوری فعالیت کرده که چهار دهه جنگ منجر به تعداد زیادی از افراد دارای معلولیت شده است.
قرار گرفتن نام بنفشه یعقوبی در فهرست دریافت کنندگان جایزۀ بینالمللی "زنان شجاع سال ۲۰۲۴" وزارت خارجۀ امریکا با استقبال برخی فعالان حقوق زنان نیز مواجه شده است.
شکریه بارکزی، یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت، دریافت این جایزهٔ دستآوردی برای همه زنان افغان است:
"در هر ستیژ بینالمللی که زنان افغان اشتراک میکنند، جوایز بینالمللی را که دریافت میکنند، در حقیقت این توانایی و استعداد زنان را نشان میدهد که با کمترین امکانات بهترین دستآوردها را دریافت کنند، وقتی یک زن جایزهای را دریافت میکند، کریدیت آن به همه زنان افغان بر میگردد."
صنم کبیری، از دیگر فعالان حقوق زنان به رادیو آزدی گفت:
"برای خانم یعقوبی تبریک میگویم، سالهای سال کارهایشان را تعقیب کردیم، چشم نابینا یا گوش ناشنوا سبب ناتوانی زنان افغان شده نمیتواند و زنان افغان شجاع هستند و هیچ قدرتی مانع رسیدن زنان به اهدافشان شده نمیتواند."
اما مریم معروف آروین، مسئول جنبش شنبههای ارغوانی و فعال حقوق زنان میگوید، در روند اهدای این گونه جوایز، باید زنان معترض داخل افغانستان در اولویت قرار داده شوند:
"اما فراموش نکنیم که جامعهٔ جهانی برای اهدای این جایزه در اولویت زنانی را قرار دهند که در دو سال گذشته در داخل افغانستان در مقابل طالبان مبارزه کردند."
وزارت خارجهٔ امریکا روز جمعه طی یک اعلامیهای گفت که بنفشه یعقوبی که کمبینا است در افغانستان به عنوان وکیل مدافع زنانی کار کرده که با خشونت مواجه بودند و یک سازمان را به نام "رهیاب" برای آموزش و توانبخشی افراد نابینا در افغانستان در سال ۲۰۰۸ تاسیس کرده است.
وزارت خارجۀ امریکا از سال ۲۰۱۶ به این سو همه ساله این جایزه را به زنانی اهدا میکند که شجاعت، قدرت و رهبری استثنایی در دفاع از صلح، عدالت، حقوق بشر، برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان و دختران از خود نشان دادهاند.
ذاکره حکمت، داکتر و فعال حقوق پناهجویان افغان از افغانستان یکی دیگر از برندگان این جایزه در سال گذشته بود.
این درحالیست که حکومت طالبان با وجود ادعای تأمین کردن حقوق زنان و دختران در چارچوب شریعت اسلام، زنان و دختران را در افغانستان از حق آموزش و تحصیل بالاتر از صنف ششم، کار در تمامی ادارههای غیردولتی و بیشتر ادارههای دولتی و آرایشگاهها منع کرده و بر فعالیتهای سیاسی، اجتماعی و فرهنگی آنان محدودیت شدیدی وضع کرده است.