لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۲ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۱۳

بار: محکمه بین‌المللی عدالت می‌تواند با اتخاذ اقداماتی از بدرفتاری طالبان علیه زنان جلوگیری کند


محکمه بین‌المللی عدالت
محکمه بین‌المللی عدالت

دیدبان حقوق بشر با اشاره به رفتار تبعیض‌آمیز حکومت طالبان با دختران و زنان می‌گوید که محکمۀ بین‌المللی عدالت محل مناسبی برای به چالش کشیدن این نوع رفتار نادرست و سیستماتیک طالبان است.

در گزارش این سازمان که امروز منتشر شده، به نقل از هیدر بار، معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر گفته شده است که این محکمه می‌تواند نقش مهمی در این زمینه ایفا کند.

هیدر بار افزوده است، زمانی که محکمۀ کیفری بین‌المللی در حال بررسی "جرایم" طالبان است، محکمۀ بین‌المللی عدالت به کشورهای حامی دختران و زنان افغان پیشنهاد می‌کند که در بارۀ تخلفات طالبان تحقیق کرده و راهی را برای بازپرس قرار دادن آنها پیش‌کش کنند.

راهی که به گفتۀ هیدر بار می‌تواند زمینه را برای انجام چنین اقداماتی فراهم کند تا تاثیر مثبتی داشته باشد.

معاون بخش زنان دیدبان حقوق بشر می‌افزاید، دختران و زنان افغان مستحق این هستند که در مقابل طالبان در محکمۀ بین‌المللی عدالت بی‌ایستند و هر کشوری که عضو کنوانسیون رفع همه اشکال تبعیض علیه زنان است، می‌تواند زمینۀ این کار را فراهم کند.

کنوانسیون رفع تمامی اشکال تبعیض علیه زنان توسط ۱۹۳ کشور به شمول افغانستان امضا شده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌های رادیو آزادی در بارۀ گزارش دیدبان حقوق بشر پاسخ نداد، اما پیش از این بار ها مدعی شده است که حقوق دختران و زنان در افغانستان در چارچوب شریعت اسلام تامین است.

با این حال دیدبان حقوق بشر برخلاف طالبان می‌گوید که خشونت علیه دختران و زنان هنوز هم در افغانستان ادامه دارد.

شماری از زنان معترض
شماری از زنان معترض

در گزارش روز چهارشنبۀ این سازمان افزوده شده که پس از روی کار آمدن طالبان در ماه اگست ۲۰۲۱، حکومت آنان زنان را به گونۀ وحشیانه سرکوب کرده، آنها را از دسترسی به تحصیل، کار، امکانات صحی، مشارکت اجتماعی، سفر آزاد و رفتن به پارک‌ها منع کرده اند، چیزی که سازمان‌های حقوق بشری آن را نقض آشکار کنوانسیون‌های بین‌المللی حقوق بشر خوانده اند.

در همین حال نسرین حمیدی، فعال حقوق زن می‌گوید، محدودیت‌های دوامدار علیه زنان، افغانستان را منزوی کرده و باید برای جلوگیری از آن گام‌های جدی برداشته شود:
"متاسفانه نه تنها جامعۀ جهانی در مورد این محدودیت‌ها صدای خود را بلند نمی‌کند، بلکه در داخل افغانستان نیز هیچ کس در مورد حقوق دختران، خواهران و زنان‌ شان که در خانه هستند چیزی نمی‌پرسد."

یکی دیگر از فعالان افغان که به دلیل ممنوعیت‌های طالبان هم حق تحصیل و هم شغل خود را از دست داده است و خواست که نامش در گزارش گرفته نشود، به رادیو آزادی گفت:
"در این مدت فشار این سازمان‌ها بر طالبان تنها محدود بر گفتن بوده است و طالبان هم در مقابل پاسخ دادند. علاوه بر این می‌بینیم که فشارها بر دختران و زنان افغان نیز در حال افزایش است."

حکومت طالبان مدعی است که فرمان ملا هبت‌الله آخندزاده، رهبر شان از تمامی حقوق دختران و زنان در جامعۀ افغانستان حمایت می‌کند، اما سازمان‌های حمایت از حقوق بشر، جامعۀ جهانی و بیشتر دختران و زنان افغان می‌گویند که در حال حاضر در تمامی ابعاد زندگی با محدودیت‌ها و فشارهای شدیدی روبه‌رو هستند.

XS
SM
MD
LG