لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۲ جدی ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۲

جنبش شنبه‌های ارغوانی: طالبان در پی حذف زنان از جامعه اند


اعضای جنبش شنبه‌های ارغوانی
اعضای جنبش شنبه‌های ارغوانی

اعضای جنبش شنبه‌های ارغوانی در واکنش به اقدام اخیر طالبان مبنی بر بازداشت زنان و دختران به دلیل "بدحجابی" تجمع اعتراضی تشکیل دادند.

معترضان در این تجمع اعتراضی که در یک مکان سربسته برگزار کردند، بازداشت زنان را به بهانۀ بد حجابی، استراتژی حکومت طالبان برای حذف زنان از جامعه عنوان کردند.

جنبش شنبه‌های ارغوانی روز یک‌شنبه با نشر ویدیوی این اعتراض در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود مدعی شده که طالبان می‌خواهند با این اقدام و تحمیل دستورات سخت‌گیرانۀ خود برای پوشش زنان و محدود کردن حقوق زنان، ساختار مردسالارانه را تقویت کنند.

این جنبش گفته است که ادامۀ حمایت جامعۀ جهانی از تأمین حقوق زنان در افغانستان و مبارزۀ این زنان برای برابری و شمولیت‌شان بسیار مهم است.

این در حالی است که از دو هفته به این‌سو حکومت طالبان در کابل و برخی از ولایت‌ها روند بازداشت دختران و زنان را به دلیل آنچه که "بدحجابی" عنوان کرده، آغاز کرده است که این اقدام طالبان با واکنش‌های گسترده‌ای مواجه شده است.

در همین حال صنم کبیری، یکی از فعالان حقوق زن و عضو جنبش اتحاد و همبستگی زنان در ویدیویی که با رسانه‌ها شریک کرده، می‌گوید، در جریان بیش از دو سال حاکمیت طالبان وضعیت زنان روز‌به‌روز بدتر شده است.

او در این ویدیو گفته است:
"با وجود این فریادها و اعتراض‌ها بر جامعۀ جهانی، هیچ تغییری در وضعیت زنان ایجاد نشده است. طالبان اکنون زنان و دختران را به بهانۀ بدحجابی به زندان می‌اندازند. درحالیکه که هدف حجاب نیست، هدف حذف زنان است. در حالیکه در جامعۀ سنتی افغانستان به زندان انداختن زنان یک عیب بزرگ است."

زرغونه ولی، دیگر فعال حقوق زن نیز می‌گوید که زنان افغان از دو سال بدینسو به دلیل زن بودن‌شان، روزهای دشواری را سپری می‌کنند و اکنون هم به بهانۀ بدحجابی بازداشت می‌شوند:
"چنین عمل ناشایسته که در مقابل زنان افغانستان انجام می‌دهند با رسوم و فرهنگ ملی ما، با منشور سازمان ملل متحد و حقوق بشر مغایرت دارد. این اقدام‌شان واکنش‌های زیادی در سطح افغانستان و جهان داشت. ما به طالبان می‌گوییم که از این عمل ناشایستۀ خود دست بردارند، زیرا پیامدهای وخیمی را در قبال خود دارد."

در همین حال شفیقه رزمنده، یکی دیگر از فعالان حقوق بشر می‌گوید که زنان افغان از تمام بخش‌ها حذف شده اند و باید نهادهای حقوق بشری اقدامات عملی را روی دست گیرند:
"تقاضا داریم که به این عمل و در کل به آپارتاید جنسیتی و خشونت در افغانستان نقطۀ پایان دهند و از سازمان‌های مدافع حقوق بشر و سازمان ملل می‌خواهیم که اقدامات عملی را در قبال این عمل طالبان اتخاذ کنند."

از ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در مورد این اعتراض و ادعاهای مطرح شده در گزارش پرسیدیم، اما او تا زمان نشر گزارش به پرسش‌های ما پاسخ نداد.

پیش از این او و برخی دیگر مسئولان حکومت طالبان موضوع بازداشت دختران به دلیل "بدحجابی" را تایید کرده بودند. در این میان مولوی امان‌الله، مسئول ادارۀ امر به معروف و نهی از منکر حوزۀ ششم حکومت طالبان در شهر کابل چند روز پیش در نشستی با علمای دینی در غرب کابل گفته بود که این بازداشت‌ها به منظور توصیه صورت می‌گیرد و پس از ضمانت گرفتن از خانواده‌های شان دوباره رها می‌شوند.

طالبان پس از حاکمیت دوباره‌ شان بر افغانستان در کنار دیگر محدودیت‌هایی که بر کار، تحصیل و فعالیت‌های اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زنان وضع کردند، حجاب را بر زنان و دختران اجباری کردند.

XS
SM
MD
LG