معاون سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا میگوید که اقدامات طالبان در برابر زنان در حال تبدیل شدن به یک نگرانی بزرگ برای آن کشور است.
ودانت پاتل، روز دوشنبه ۲۲ جنوری در یک نشست خبری در واشنگتن گفته است، طالبان در حالی که خواستار به رسمیت شناخته شدن اند، اقداماتی را انجام میدهند که برای ایالات متحده غیرقابل قبول است:
"از آنجایی که مربوط به افغانستان و طالبان میشود، رفتار آن (طالبان) با زنان و دختران، کمبودات حقوق بشر، حقوق اساسی بشر روزانه در جامعه همچنان نگرانی بزرگ ما است و چیزی است که ما به طالبان واضح ساختیم که برای ما قابل پذیرش نیست، قسمی که آنان سفر مورد نظر خود را برای به رسمیت شناختن طی میکنند. "
معاون سخنگوی وزارت خارجۀ امریکا به پرسشی در بارۀ نگرانیها مبنی بر استفادۀ طالبان از کمکهای امریکا گفت که برخی تدابیری وجود دارند تا اطمینان حاصل شود که کمکهای بشردوستانه ایالات متحدۀ به دست طالبان نرسد.
این درحالیست که دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) روز گذشته با نشر گزارش سه ماهۀ خود زیر عنوان " وضعیت حقوق بشر در افغانستان" گفته است، حکومت طالبان به محدودیتها در تحصیل، کار، رفت و آمد و بازداشت خودسرانۀ زنان به اتهام رعایت نکردن حجاب، ادامه داده است.
یوناما در این گزارش همچنان نوشته که این محدودیتها و ممنوعیتهای تحمیل شده بر دختران و زنان از سوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان در ولایتهای مختلف افغانستان تطبیق و نظارت شده است.
حکومت طالبان در واکنش به این گزارش یوناما، این موردها را تطبیق شریعت اسلام عنوان کرده است.
اما طاهره، باشندۀ شهر کابل و مروه، باشندۀ شهر مزارشریف که از محدودیتهای طالبان متاثر شده اند، از وضعیت بد زندگیشان به رادیو آزادی گفتند:
" مشکلاتیکه فعلا خودم دارم این است که شغل ندارم، همچنان نمیتوانم آزاد بروم شغل جستجو کنم و میفهمید که به خانمها چقدر محدودیتهای زیادی بوجود آمدند."
"شخصاً خودم سمستر چهار پوهنتون بودم، فعلاً در خانه از بیکاری و بیتحصیلی به تکلیف روانی دچار شدم، زمینۀ کار به خانمها مساعد نیست، مکاتب همه بسته هستند، طبقۀ اناث حق کار و تحصیل را ندارند."
مریم معروف آروین، فعال حقوق بشر هم مدعی است که سرکوب زنان از سوی حکومت طالبان روز به روز بیشتر میشود:
"با گذشت هر روز بیشتر شاهد سرکوب وحشتناک زنان و دختران افغانستان هستیم. این نگرانیها را که در باب اوضاع حقوق بشری در افغانستان است، فراختر میسازد."
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان اما تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در مورد این اظهارات و ادعاها پاسخ نداد.
هرچند جامعۀ جهانی و سازمانهای حقوق بشر از وضعیت حقوق بشری بخصوص حقوق زنان و دختران در افغانستان زیر حاکمیت طالبان بارها ابراز نگرانی کردند، اما حکومت طالبان باوجودیکه بارها گفته است حقوق زنان و دختران در چهارچوب شریعت اسلامی تامین است، تا کنون از وضع ممنوعیت و محدودیت بر زنان و دختران در عرصههای مختلف زندگیشان عقب نشینی نکرده است.