شماری از فعالان حقوق زنان میگویند، طالبان با وضع محدودیتهای تازه بر زنان در افغانستان، آنان را از تمامی حقوقشان محروم کرده اند.
تمنا زریاب پریانی، فعال حقوق زن به روز یکشنبه در پایان دور چهارم اعتراضاتش که به منظور به رسمیت شناختن سیاستهای طالبان علیه زنان در افغانستان به عنوان "آپارتاید جنسیتی" به راه انداخته، گفته که زنان بخاطر جنسیتشان مورد خشونتهای بیپایان قرار میگیرند.
به اساس تعریف ملل متحد، آپارتاید جنسیتی به تبعیض جنسی اقتصادی و اجتماعی در برابر افراد به دلیل جنسیتشان اطلاق میشود.
بانو پریانی در بخش از سخنان خود که در صفحۀ ایکس، توییتر سابق خود منتشر کرده، گفته است:
"متاسفانه زنان بخاطر جنسیتشان هر روز در افغانستان مورد شکنجه، تجاوز جنسی و مورد خشونتهای بیپایان قرار میگیرند که هر روز ما شاهد خودکشی و به زندان انداختن زنان افغانستان هستیم."
در ادامهٔ محدودیتهای روزافزون حکومت طالبان بر زنان و دختران در افغانستان، افراد طالبان به تازگی شماری از دختران را در شهر کابل به اتهام آنچه که آنان "بدحجابی" عنوان کردند، بازداشت کردند.
شماری از این دختران بازداشت شده و برخی شاهدان عینی پیش از این به رادیو آزادی گفتند که محتسبین وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان از چند روز به این سو دهها زن و دختر را از مناطقی مانند پل سرخ و دشت برچی و چندین منطقۀ شمال شهر کابل به زور بازداشت کردهاند.
عبدالغفار سباوون، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر حکومت طالبان به شماری از رسانهها در بارۀ بازداشت این زنان مدعی شده که آنان حجاب را رعایت نمیکردند و دیگر زنان را هم تشویق به بیحجابی میکردند.
در ادامۀ واکنشها به این بازداشتها، محمد محقق، عضو رهبری شورای عالی مقاومت ملی افغانستان، یکی از گروههای مخالف طالبان مدعی شده که ربودن دختران در کابل و طرح مسئله به گفته او "بیحجابی" گزینشی بوده و بهانه ایست برای تحقیر قومی و مذهبی یک ملیت خاص.
او در صفحه فیسبوک خود افزوده که این یک ورق دیگر را به پروندۀ قطور نقض حقوق بشری توسط طالبان اضافه میکند.
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به تازگی در گفتوگو با طلوع نیوز با اشاره به ادعاها در بارۀ بازداشتهای خودسرانه گفته که این بازداشتها خودسرانه نیست و بر اساس قوانین و برای حفظ نظم عامه و ارزشهای عامه صورت میگیرند.
آقای مجاهد افزوده که هیچ نهاد، کشور و فردی حق ندارد که بگوید چرا گرفتار شدند.
فوزیه کوفی یکی از فعالان سیاسی و حقوق زنان به رادیو آزادی میگوید که زنان در افغانستان از تمام حقوق انسانیشان محروم شده اند و طالبان به تعهداتشان در جریان مذاکرات دوحه عمل نکردند:
"طالبان بر خلاف آنچه که در جریان مذاکرات میگفتند، امروز محدودیتها بر زنان را وسیلۀ اعمال فشار بر جهان قرار داده اند، تازه محدودیتهای جدید را هم وضع کرده اند بر کار زنان در موسسات و بر زنان که در بیرون گشت و گذار میکنند، اما هر قدر فشار بیشتر طالبان بر زنان وارد کنند، در نتیجه فشار برخودشان وارد میشود و در نتیجه عمر حکومتشان کوتاه میشود."
این در حالی است که پیش از این شماری از سازمانهای بین المللی در واکنش به بازداشت دختران توسط طالبان به اتهام رعایت نکردن حجاب، نگرانی نشان داده و آن را وضع محدودیت بیشتر بر آزادی زنان خواندند.
از جمله بخش جنوب آسیای سازمان عفو بینالملل به روز جمعه در شبکۀ ایکس، توییتر سابق خود نوشته که بازداشت زنان باید فوراً متوقف شود و دستگیر شدگان آزاد شوند.