لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۱۲

تصویب مسوده قطعنامه جدید شورای امنیت در مورد افغانستان با واکنش های به همراه شد


تالار برگزاری جلسات شورای امنیت سازمان ملل
تالار برگزاری جلسات شورای امنیت سازمان ملل

نصیر احمد فایق، نمایندهٔ دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد از تصویب مسودۀ یک قطعنامه در پیوند به افغانستان از سوی شورای امنیت ملل متحد استقبال کرده و از نماینده‌های جاپان و امارات متحدهٔ عربی که این مسوده را آماده کرده‌اند، قدردانی کرده است.

آقای فایق در صفحهٔ ایکس خود خطاب به نمایندگی این دو کشور نوشته است که آنان از تعهد این نمایندگی‌ها برای تقویت صلح، ادغام مجدد اصول بین‌الملل و توانمندسازی زنان افغان ستایش می‌کنیم.

شورای امنیت سازمان ملل متحد روز جمعه مسودۀ قطعنامۀ ارزیابی مستقل از افغانستان را که از سوی جاپان و امارات متحدهٔ عربی ارائه شده بود، تصویب کرد.

برای مسودهٔ این قعطنامه ۱۳ رای مثبت و دو رای ممتنع از سوی روسیه و چین استفاده شد.

نصیر احمد فایق، نمایندهٔ دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد
نصیر احمد فایق، نمایندهٔ دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد

معاون نمایندهٔ دایمی روسیه در سازمان ملل متحد در اعلامیه‌ای گفته که شورای امنیت از این مسوده استقبال می‌کند، اما این دستورالعمل‌ها باید با صبر و مشورت طالبان انجام شود.

اما هید بار، رئیس بخش زنان دیدبان حقوق بشر از موضع نمایندهٔ روسیه انتقاد کرده و در صفحۀ ایکس خود به گونهٔ پرسشگونه نوشته است، آیا روسیه سعی کرده با طالبان در مورد تحصیل زنان و دختران افغان که دو سال است از آن محروم بوده اند، صحبت کند؟

خانم بار از نماینده‌های فرانسه، سوئیس و مالتا در سازمان ملل متحد بخاطر حمایت از حقوق زنان در افغانستان اظهار سپاس کرده، اما نوشته است، برخی از خواسته‌های زنان افغان از جمله پایان یافتن نقض سیستماتیک حقوق بشر از سوی طالبان در قطعنامۀ شورای امنیت نادیده گرفته شده است و این نگران کننده است.

در همین حال، رحمت الله نبیل، رئیس امنیت ملی حکومت جمهوری پیشین گفته که قطعنامه تصویب شده در شورای امنیت سازمان ملل دارای نقاط قوت و ضعف است.

او در صفحهٔ ایکس خود نوشته است که در قطعنامه بر اهمیت حمایت از حقوق زنان، کودکان و اقلیت‌ها در مورد مسائل مختلف مربوط به افغان‌‌ها به ویژه حقوق بشر، کمک‌های بشردوستانه و تعدادی از موضوعات از جمله امنیت و توسعه تأکید شده است و به مسایل مهم در آن جاده داده شده است که تعهد جامعۀ جهانی برای حل مشکلات افغانستان را نشان می‌دهد.

رحمت الله نبیل، رئیس امنیت ملی حکومت جمهوری پیشین
رحمت الله نبیل، رئیس امنیت ملی حکومت جمهوری پیشین

اما آقای نبیل استفاده از کلمات تشویقی و درخواستی در قطعنامه را از نقاط ضعف قطعنامه خوانده و نوشته است، درقطعنامه هیچ مهلت مشخصی برای مراحل خاص گفته نشده است و اگر طرف دخیل به این درخواست‌ها توجه نکند با چه اقدامی مواجه می‌شود؟ و این می‌‌تواند اجرای مصوبه را با مشکل مواجهٔ کند.

در همین حال، برخی از فعالان زن افغان می‌گویند، امیدوارند که این قطعنامه عملی شود و به اساس آن حقوق زنان داده شود.

شینکی کروخیل، فعال حقوق زنان به رادیو آزادی گفت:

"این یک اقدام و آغاز خوب است که با یک رویکرد معقول به مشکلات کنونی افغانستان راه‌حل پیدا شود، به امید این که اعضای شورای امنیت با مسألهٔ افغانستان برخورد جدی و مسئولانه کنند و سهم افغان‌ها در این راه حل را در نظر بگیرند."

مومنه افتخاری، یکی دیگر از فعالان حقوق زنان به رادیو آزادی می‌گوید:

"در این قطعنامه تمام مشکلات و خواسته‌های زنان افغان به وضوح مطرح شده است. امیدوارم این قطعنامه عملی شود، نتایج خوبی داشته باشد و فقط روی کاغذ باقی نماند."

با این حال مریم معروف آروین، مسئول جنبش شنبه‌های ارغوانی به رادیو آزادی گفت، جهان همچنان به دنبال تعامل با طالبان است، در حالی که در دو سال اخیر این مشخص شد که این گروه به هیچ چیزی ارزش قایل نیستند:

"متأسفانه جامعۀ جهانی هنوز تحت عنوان تعامل به طالبان فرصت می‌دهد که به معنای گسترش حاکمیت طالبان و ظلم بیشتر به مردم افغانستان است، اما ما معتقدیم که طالبان تغییر نخواهند کرد و این کاری است که آن‌ها در این زمینه انجام داده اند و دو سال طول کشید تا آن را ثابت کنند."

طالبان به نض گسترده حقوق زنان و دختران در افغانستان متهم اند و در مسوده قطعنامه جدید نیز به این مسئله اشاره شده است
طالبان به نض گسترده حقوق زنان و دختران در افغانستان متهم اند و در مسوده قطعنامه جدید نیز به این مسئله اشاره شده است

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان و سهیل شاهین، رئیس دفتر سیاسی طالبان در قطر، به سؤالات ما در بارۀ مسودۀ قطعنامۀ مصوب شورای امنیت سازمان ملل متحد پاسخی ندادند.

با تصویب مسودهٔ قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد، توصیه‌های فریدون سنرلی اوغلو هماهنگ کنندهٔ ویژهٔ سازمان ملل متحد برای افغانستان نیز تأیید شده است.

در این ارزیابی، در کنار بسیاری از مسایل دیگر، پیشنهاد شده است که یک بحث ملی برای ایجاد حکومت فراگیر به منظور تضمین صلح پایدار و توسعۀ اقتصادی در افغانستان آغاز شود.

در این ارزیابی همچنین آمده است که وضعیت زنان و دختران - به ویژه محدودیت‌های تحصیلی دختران گسترده‌ترین موضوع در افغانستان است که طالبان آن را به عنوان بخشی از سنت‌های افغانی در باورهای اسلامی توجیه می‌کند.

بر اساس این ارزیابی، درحالی که در هیچ یک از کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی محدودیت مشابهی وجود ندارد و اکثریت از افغان‌ها مخالف این محدودیت‌ها هستند.

XS
SM
MD
LG