شورای امنیت سازمان ملل متحد شام گذشته مسوده یک قطعنامه را در رابطه با ارزیابی مستقل در مورد افغانستان که توسط جاپان و امارات متحد عرب پیشنهاد شده بود ، با اکثریت آرا تصویب نمود.
به این ترتیب پیشنهادهای ارزیابی مستقل هماهنگ کننده ملل متحد در امور افغانستان فریدون سینیرلی اغلو تائید شد.
بعد از رای گیری نماینده دائمی امارات متحد عرب در ملل متحد محدودیت های وضع شده بر زنان و دختران را توسط طالبان منبع نگرانی خواند.
لانا زکی نسیبه گفت در این روزها تعداد زیاد افغانها از گرسنه گی روز افزون و بی بضاعتی رنج می برند:
«افغانها امروز برای بدست آوردن احتیاجات ابتدائی خود مانند ، مواد خوراکی، سرپناه، خدمات صحی، تعلیم و زنده گی عادی مبارزه می کنند ، کمک های بشری که از روی نیت نیک رسانده می شود و دوامدار نخواهد بود، چیزی است که جلو سقوط کامل را گرفته است. بگذارید که امروز برای حل این مشکلات یک نشانه باشد. ما شاید برای تغییر مسیر افغانستان آخرین فرصت را داشته باشیم و استفاده از این فرصت خواست همه میباشد.»
نماینده دائمی امارات متحده عرب در ملل متحد افزود این قطعنامه که مسوده آن تصویب شد برای یک روش اصولی و عملی جهانی در رابطه با افغانستان راه را باز می کند.
۱۳ کشور به طرفداری این مسوده رای دادند و روسیه و چین از رای دادن خود داری کردند.
انتونیو گوتیریش سرمنشی ملل متحد در ماه اپریل خبر داد که دیپلومات ترکی فریدون سینیرلی اغلو را به حیث هماهنگ کننده خاص امور افغانستان تعین کرده است.
از سینیرلی اغلو تقاضا شد که در مورد افغانستان یک ارزیابی مستقل را ترتیب دهد که ترتیب این گزارش چند ماه را در بر گرفت و بعد به شورای امنیت پیشنهاد شد.
لیندا تامس گرین فیلد سفیر دائمی امریکا در ملل متحد به روز جمعه بعد از رای گیری در مورد این مسوده گفت :
«این قطعنامه برای طالبان، افغانها و جامعه جهانی یک پیام روشن میرساند. این نشان میدهد که شورای امنیت سازمان ملل متحد از مسیری حمایت می کند که به کمک آن افغانستان با بجا آوردن تعهدات بین المللی خود با جامعه جهانی همراه می شود. این ارزیابی مستقل برای حل مشکلات موجود ، رهنمائی واضح دارد. ما در مورد فرمانهای سرکوب کننده طالبان در رابطه با زنان و دختران و عدم تمایل آنها برای ایجاد یک حکومت همه شمول نگرانی داریم. این فرمانها به جامعه افغانستان زیان های جدی وارد کرده و طالبان را از بر قرار نمودن روابط عادی با جامعه جهانی دورتر ساخته است.»
نماینده دائمی امریکا در ملل متحد اظهار داشت که از ارزیابی مستقل هماهنگ کننده امور افغانستان در ملل متحد فریدون سینیرلی اغلو حمایت می کند، زیرا معلوم میشود که اکثریت افغانها در مورد اقدامات طالبان نگرانی نشان داده اند.
در این ارزیابی گفته میشود که وضیعت کنونی در افغانستان بطور مشخص زنان را متاثر ساخته زیرا آنها از تعلیم و کار محروم شده و محدودیتهای مختلف بر آنها وضع میشود.
طالبان که می گویند حقوق زنان و دختران را طبق شریعت اسلامی تامین می کنند، در تقریبا دو نیم سالی که به قدرت برگشته اند دختران را از تعلیم بلندتر از صنف ششم محروم کرده و بیش از یک سال میشود که تحصیل زنان و دختران در پوهنتون ها هم ممنوع شده است.
زنان به حمام های عمومی و پارکها رفته نمی توانند، آنها اجازه مسافرت بدون محرم را ندارند و در مورد اخیر آریشگاه های زنانه هم مسدود شده اند.