لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۸ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۳:۵۸

یوناما: وضعیت حقوق بشر در افغانستان وخیم است


آرشیف - شماری از زنان معترض در کابل
آرشیف - شماری از زنان معترض در کابل

هیئت معاونیت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که با وجود بهبود وضعیت امنیتی، وضعیت حقوق بشر در افغانستان همچنان وخیم است.

یوناما در اعلامیه‌ای که روز یک‌شنبه به مناسبت روز جهانی حقوق بشر منتشر کرده، نوشته است که تبعیض سیستماتیک طالبان علیه دختران و زنان بسیار واضح است، چرا که آنها از بسیاری از عرصه‌های زندگی عمومی و روزمره‌ شان حذف شدند.

ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان در این باره به پرسش رادیو آزادی پاسخی نداد، اما پیش از این ادعا کرده بود که حقوق همه افغان‌ها در افغانستان تأمین است.

یوناما می‌گوید که طالبان همچنان به قتل‌های غیرقانونی، شکنجه، بازداشت‌های خودسرانه و تنبیۀ فزیکی ادامه می دهند و کسانی که از حقوق بشر به ویژه حقوق دختران و زنان حمایت می‌کنند با دستگیری و بازداشت‌های خودسرانه، تهدید و سانسور روبه‌رو می‌شوند.

در این اعلامیه از طالبان خواسته شده است که تعهدات حقوق بشری را برای آینده باثبات و صلح‌آمیز افغانستان بپذیرند و مطابق آن عمل کنند.

روزا اوتونبایوا نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان
روزا اوتونبایوا نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان

در این اعلامیه به نقل از روزا اوتونبایوا نماینده خاص سرمنشی سازمان ملل متحد برای افغانستان آمده است: "مقامات مسئولیت قانونی و بزرگی دارند تا از حقوق بشر همه مردم در افغانستان به ویژه دختران و زنان حمایت کنند."

همچنان، نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد می‌گوید، در حالی از هفتاد و پنجمین سالگرد تصویب اعلامیۀ جهانی حقوق بشر تجلیل می‌شود که طالبان آزادی‌ها و حقوق بنیادی مردم افغانستان به ویژه حقوق سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آنان به ویژه از دختران و زنان را نقض کرده است.

آقای فایق در صفحۀ ایکس خود افزوده، دو سال است که دختران و زنان از تحصیل و کار محروم شده اند و زندگی، آزادی، امنیت و حریم خصوصی افغان‌ها محفوظ نیست.

همزمان، ریچارد بنت، گزارشگر ویژۀ حقوق بشر سازمان ملل متحد برای افغانستان گفت که مدافعان حقوق بشر نباید دستگیر شوند.

وی به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در صفحۀ ایکس (توییتر سابق) خود از طالبان خواسته است تا حامیان حقوق بشر را که برای حفظ حقوق بشر مبارزه می‌کنند آزاد کنند.

بر اساس گزارش‌ها، چهار فعال حقوق بشر به ویژه حقوق دختران و زنان به نام‌های ژولیا پارسی، منیژه صدیقی، ندا پروانی، پریسا آزاده در حال حاضر در زندان حکومت طالبان بسر می‌برند.

از سوی هم کمیتۀ مدافعان حقوق بشر افغانستان در نامه‌ای از ریچارد بنت، گزارشگر ویژه ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور حقوق بشر، دختران و زنان افغانستان و توماس نیکلاسون، نمایندۀ ویژۀ اتحادیه اروپا برای افغانستان، خواستار آزادی فعالان حقوق بشر زندانی در زندان‌های طالبان شد.

در بخشی از این نامه از آنان خواسته شده است که "آزادی مدافعان حقوق بشر، حفاظت از امنیت، شکنجۀ زندانیان، جلوگیری از ترور قضات، سارنوالان و نیروهای امنیتی قبلی را در اولویت کار خود قرار دهند."

این درخواست‌ها و نگرانی‌ها به مناسبت روز جهانی حقوق بشر در حالی مطرح می‌شوند که حکومت کنونی طالبان به تبعیض جنسیتی و نقض حقوق بشر در سطح بین‌المللی متهم است.

اما مقام‌های طالبان همواره این موضوعات را رد کرده اند.

با این وجود یکی از شرط‌های اساسی جامعۀ جهانی برای به رسمیت شناختن حکومت طالبان و یا تعامل با آنها تأمین حقوق بشری تمامی افغان‌ها به ویژه زنان و دختران خوانده شده است.

XS
SM
MD
LG