با ادامه نگرانی ها در مورد وضعیت حقوق بشر در افغانستان، دیده بان حقوق بشر بار دیگر از جامعه جهانی خواسته تا به این موضوع توجه جدی کنند.
این درخواست در حالی مطرح شده که امروز دهم دسامبر از روز جهانی حقوق بشر، در حالی تجلیل می شود که بسیاری از سازمان ها و نهاد های بین المللی در مورد وضعیت جاری حقوق بشری به ویژه حقوق زنان و دختران در افغانستان، به شدت ابراز نگرانی کرده اند. .
هیدر بار، معاون بخش زنان در سازمان دیده بان حقوق بشر، شنبه شب (۹ دسمبر) به رادیو آزادی گفت:
"با تاثر که در این روز جهانی حقوق بشر، چیزی در افغانستان برای جشن گرفتن وجود ندارد. افغانستان هنوز هم با یک بحران بزرگ حقوق زنان مواجه است و این بحران نه تنها بهتر، بلکه بدتر می شود. ما می بینیم که طالبان با گذشت زمان، پالیسی های متعددی را وضع کرده و به تشدید قوانین وضع شده ادامه داده اند. وضعیت برای زنان و دختران افغان بطور فزاینده، دشوارتر می شود ".
این اظهارات در حالی صورت گرفت که یکشنبه و دوشنبه (۱۰ و ۱۱ دسامبر) نشست دو روزه ای به ابتکار وزارت امور خارجه اندونیزیا و مرکز تحقیقات بحران و حقوق بشر قطر در شهر دوحه پایتخت این کشور دایر شده و در مورد وضعیت بشری، به ویژه مشکلات زنان و دختران در افغانستان، بحث خواهد شد.
در اعلامیه مرکز تحقیقات بحران و حقوق بشر قطر گفته شده که کارشناسان برجسته، نمایندگان سازمان های بین المللی و سایر علاقه مندان در مورد موانع در زمینۀ تحصیل و کار زنان و دختران افغان بحث خواهند کرد و توصیه های این نشست به اجلاس بعدی که در قطر دایر می شود، ارائه خواهد شد.
طالبان تاکید می کنند که به حقوق زنان و دختران در چهارچوب قوانین شریعت اسلامی احترام می گذارند. این در حالیست که همین اکنون چهار تن از فعالان حقوق زنان، ژولیا پارسی، منیژه صدیقی، ندا پروانی و پریسا آزاده، با شماری دیگر از فعالان و شخصیت های افغان، در زندان های طالبان به سر می برند.
رینا امیری، نماینده ویژه امریکا در امور زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان از طالبان خواسته که این فعالان را به مناسبت روز جهانی حقوق بشر، آزاد کنند.
طالبان پس از اینکه در اواسط اگست سال۲۰۲۱ میلادی دوباره بر فغانستان تسلط یافتند، دختران افغان را از آموزش در مکاتب متوسطه و لیسه ها منع کردند و در دسمبر ۲۰۲۲ زنان و دختران افغان توسط طالبان از کار در سازمانها و نهاد های غیردولتی به شمول دفاتر سازمان ملل متحد منع شدند.
در افغانستان تحت تسلط طالبان، زنان و دختران افغان نمی توانند به حمام های عمومی، پارک های تفریحی و کلپ های ورزشی بروند و محدویت بر سفر آنها وضع شده است.
آرش همایون