روند اخراج پناهجویان افغان از پاکستان واکنش چهرههای بلند پایه طالبان را برانگیخته که قبلاً نزدیک به پاکستان خوانده میشدند.
سراج الدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان دیروز یکشنبه (۲۶ نوامبر) در جریان سفرش به غزنی تصمیم پاکستان را ناعادلانه و خلاف موازین بینالمللی خواند:
"تصمیم فعلی پاکستان یک تصمیم ناعادلانه بوده است. به گونهای که همیشه خوب بود. او این خوبیها را چنان به بدی و دشمنی مبدل کرد که افغانها را چه میکنید که حتی ضد همه نورمهای جهان است."
سراج الدین حقانی یکی از رهبران ارشد طالبان است که روابط نزدیک با پاکستان داشت و پس از به قدرت رسیدن چندین دوره میانجیگری مذاکرات حکومت پاکستان و تحریک طالبان پاکستان را برعهده داشت.
پیش از این، برخی دیگر از مقامات طالبان نیز تصمیم پاکستان را نگران کننده خواندند.
نورالدین عزیزی سرپرست وزیر تجارت حکومت طالبان گفت که بازگرداندن میلیونها مهاجر افغان در زمستان سرد یک موضوع نگرانکننده بوده و حکومت طالبان را با چالش هایی زیادی مواجه میکند.
در این میان، کلیم الله افغان رئیس عمومی یک اداره وزارت شهدا و معلولین طالبان یکی دیگر از مقامهای طالبان است که در رابطه با روند اخراج پناهجویان افغان از پاکستان، در رسانهها بر ضد سیاست اسلام آباد سخنان تُندی بیان کرده است.
کلیم الله افغان گفت که افغانها در ۴۵ سال گذشته قربانی جنگ بوده اند، اما پاکستان از آن لذت میبُرد:
"بار اول که مهاجران به آن کشور رفتند، همه آن را دفاع پاکستان می خواندند و هم حمایت از اسلام. اما امروز مهاجر بر کشور تو بار شده است؟ مهاجران کی در خاک شما بوده اند. در پشتونستان بودند. یا در کویته بوده اند که خاک بلوچان و پشتون هاست و یا در پشاور بودند که جز افغانستان بزرگ است و یک بخشی از پشتونستان مقبوضه."
کلیم الله افغان گفت که پاکستان را به عنوان یک کشور قبول ندارد و به گفته او این، یک ماموریت از جانب امریکا و غرب است.
اما منظور از اظهارات تند مقامات طالبان در مورد پاکستان چیست؟
ثریا پیکان استاد پوهنتون و تحلیلگر امور سیاسی افغان میگوید که این تنها سخنان مقامهای طالبان نه، بلکه از سازمان ملل متحد و همه جهان است.
او گفت که من هم میگویم که کار پاکستان انسانی نیست و خلاف نورمهای بین المللی میباشد:
"در سیاست دوست و دشمن دایمی وجود ندارد. زمانیکه پاکستان منفعت خود را در نظر میگیرد، باز در آن صورت، دوستان خود را فراموش کرده و میکند. باید هم چنین باشد. آقای وزیر امور داخله طالبان تلاش بکنند، تا اینکه، مطابق معیارهای بینالمللی خودشان را آماده بسازند تا مردم افغانستان در پرتو قاعدههای بینالمللی زندگی خوبتر داشته باشند و خدماتی هم به مهاجران افغان شود."
در همین حال، مقامات پاکستانی میگویند که تصمیم به اخراج پناهجویان افغان از کشور و اخراج همه افغانهای فاقد مدرک را به شدت دنبال میکنند.
آنها همچنین از اخراج افغان هایی که ویزه یا اجازه اقامت دارند، در اوایل سال ۲۰۲۴ هم خبر داده اند.