وزارت خارجهٔ امریکا در واکنش به اظهارت اخیر جان سوپکو سرمفتش ویژهٔ ایالات متحدۀ امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) مبنی بر حیفومیل شدن کمکهای جهانی از سوی طالبان میگوید، آنهای تدابیر نظارتی قوی برای نظارت از روند کمکرسانی در افغانستان دارند.
متیو میلر سخنگوی این وزارت ناوقت روز پنجشنبه در یک نشست خبری در پاسخ به یک پرسش در این مورد گفت، امریکا با نهادهای قابل اعتماد بینالمللی در افغانستان کار میکند که تجربهٔ گستردهٔ کار در کشورهای پر چالش چون افغانستان را دارند:
"ما به ارزیابیهای ما ادامه میدهیم تا مطمئن شویم که کمکها به افراد نیازمند میرسد. همکاران ما تدابیر مناسبی برای جلوگیری از سوء استفاده از کمکها دارند و اگر نیاز به تجدید نظر در ارائه کمکها باشد، ما در این بخش گام خواهیم برداشت."
جان سوپکو سرمفتش ویژهٔ ایالات متحدۀ امریکا در امور بازسازی افغانستان (سیگار) سهشنبهٔ هفتهٔ روان در اظهارات خود در کمیتهٔ روابط خارجی مجلس نمایندهگان کانگرس امریکا گفت که طالبان بخش قابل توجهٔ کمکهای جهانی را به جیب میزنند.
جان سوپکو گفته بود کمکهای امریکا و جامعهٔ جهانی به منبع تغذیه فعالیتهای هراسافگنی مبدل شدهاست.
او گفته بود با گذشت دو سال از خروج نیروهای امریکا از افغانستان، ایالات متحده هنوز هم از کمک کنندهگان بزرگ به افغانستان است.
جان سوپکو ادعا کرده بود که حکومت طالبان از پروژههای خارجی باج میگیرد و در تقسیم کمکها به گونهٔ مستقیم مداخله میکنند.
او طالبان را متهم کرده بود که بالای مؤسسات سازمانملل فشار میآورند که افراد آنها را در توزیع کمکها شامل کنند.
هرچند ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان در مورد این اظهارت جان سوپکو به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ ندادند، اما پیش از این همواره دست داشتن در توزیع کمکهای جهانی را رد کردهاند.
اما شماری از افغانهای نیازمند شکایت دارند که کمکهای جهانی به کسانی توزیع میشود که یا اعضای طالبان، یا خویشاوندان و دوستان آنها باشند.
وزیرگل باشندهٔ کابل و جان آغا باشنده ننگرهار به رادیو آزادی در این مورد گفتند:
"در گذشته هم همین قسم واسطه میچلید و اکنون هم، فقط کسی اگر با طالبان دوستی یا اندیوالی داشته باشد کمک هم به همانها میشود و وظیفه هم به آنها پیدا میشود، ما خو از ناداری زیاد حتی اطفال خود را از مکتب رفتن منع کردیم."
"هفتهٔ دو روز کار پیدا میشود، ۵ روز بیکار هستیم، اگر اطفال در خانه را ببینید بیخی راه گم میشوید، کمک به آن مردمی میرسد که با کسی ارتباط دارند."
آنها از مؤسسات کمکرسان بینالمللی میخواهند که کمکها را باید خود شان بدون دخالت دیگران به افراد نیازمند توزیع کنند.
پس از حاکمیت دوبارهٔ طالبان در افغانستان بیکاری و ناداری در این کشور به اوج خود رسیده و افغانها بیشتر از هر زمانی دیگر با مشکلات اقتصادی مواجه اند.
سیگار یا اداره بازرس امریکا در امور بازسازی افغانستان هم پیش از این در گزارش خود گفته که افغانها با یک بحران بشری پیشبینی نشده روبهرو اند.