ادعاهایی وجود دارد که حکومت طالبان حیدرجان نعیم زوی، الله گل مجاهد و ملا ترهخیل، ۳ تن از اعضای ولسی جرگۀ نظام پیشین جمهوریت و محمدعمر نهضت، تحلیلگر مسایل سیاسی را بازداشت کرده است.
حکومت طالبان تا به حال موضوع بازداشت این افراد را تأیید یا رد نکرده و اتهامشان هم رسانهای نشده است.
شمعریز نهضت، پسر محمد عمر نهضت تحلیلگر مسایل سیاسی مدعی است که افراد استخبارات حکومت طالبان پدرش را پیش از ظهر روز پنجشنبۀ گذشته از خانهشان واقع در ناحیۀ ۱۵ام شهر کابل بازداشت کردند. او به رادیو آزادی گفت:
" دلیل بازداشت شان معلوم نبود و اینکه به چه دلیل بازداشتاش کردند تا حال معلوم نیست، آخرین اطلاعات ما این است که امروز پدرم با برادرم در کابل تماس تیلیفونی گرفتند و گفتند نزد استخبارات امارات اسلامی (حکومت طالبان) هستند و صحتشان هم خوب است و تا ختم تحقیقات نزد استخبارات امارت اسلامی میباشند."
او خواستار رهایی هرچه زودتر پدرش است.
تلاشهای ما برای تماس با خانوادههای حیدرجان نعیم زوی و اللهگل مجاهد بینتیجه ماند.
اما برادر ملا ترهخیل با نشر یک کلیپ ویدیویی در شبکههای اجتماعی از حکومت طالبان خواسته که ملا ترهخیل را آزاد کند.
او در بخشی از صحبتهایش در این ویدیو تأکید میکند که آنان با حکومت طالبان بیعت کرده اند و تقاضای بخشش دارند.
احمد سعیدی، آگاه امور سیاسی هم در صفحۀ فیسبوک خود از بازداشت اللهگل مجاهد، عضو ولسی جرگۀ نظام پیشین جمهوریت خبر داده است.
او در صفحۀ فیسبوکش نوشته که اللهگل مجاهد که به دعوت "کمیسیون تماس با شخصیتها" حکومت طالبان به افغانستان برگشته بود، روز جمعه بازداشت شده است.
اللهگل مجاهد که پس از سقوط افغانستان به دست طالبان یکبار دیگر هم از سوی افراد طالبان بازداشت و مورد لت و کوب و اهانت قرار گرفته بود، پس از رهایی به یکی از کشورهای همسایه رفته بود.
او در ماه سرطان امسال به دعوت کمیسیون تماس با شخصیتهای حکومت طالبان به افغانستان برگشت کرده و از سوی برخی اعضای حکومت طالبان استقبال شده بود.
خلیل همراز، سخنگوی ادارۀ استخبارات حکومت طالبان و ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در بارۀ بازداشت این افراد پاسخ ندادند.
حکومت طالبان پیش از هم متهم به بازداشت، لت و کوب و توهین منتقدانش شده است.
هرچند شماری از آنان پس از مدتی در بند بودن دوباره آزاد شدند، اما شمار دیگر از جمله ندا پروانی و همسرش، ژولیا پارسی و پسرش، رسول پارسی استاد پیشین بوهنتون و شمار دیگر که تا هنوز نامهایشان رسانهای نشده، در بند حکومت طالبان اند.
حکومت طالبان پیش از این هم متهم به نقض حقوق بشری مقامها و نظامیان نظام پیشین جمهوریت شده است.
در آخرین مورد دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان (یوناما) با نشر گزارشی در ۳۱ ماه اسد اعلام کرد که طالبان از زمان تسلط به قدرت در افغانستان، بیش از ۸۰۰ مورد نقض حقوق بشر علیه اعضای حکومت پیشین انجام داده اند که شامل قتلهای فراقانونی، بازداشتهای خودسرانه، شکنجه و بدرفتاری و تهدیدات میشود.
هر چند حکومت طالبان این گزارش یوناما رد کرد، اما یوناما در این گزارش مدعی شده بود که حداقل ۲۱۸ مورد قتل فراقانونی مقامها و نیروهای امنیتی جمهوری پیشین در این مدت ثبت شده است.