با نزدیک شدن مهلت زمانی حکومت موقت پاکستان برای اخراج مهاجران افغان از این کشور، دیدبان حقوق بشر میگوید، پاکستان برای اخراج پناهجویان افغان از تهدید، بازداشت خودسرانه و آزار و اذیت استفاده میکند.
در اعلامیۀ دیدبان حقوق بشر که روز سهشنبه منتشر شده، به نقل از فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان این سازمان نوشته شده است، ختم مهلت زمانی حکومت پاکستان برای اخراج پناهجویان افغان راه را برای بازداشت، لت و کوب و ضبط اموال و سایر اجناس افغانها باز کرده است.
این اعلامیه همچنین از اخراج پناهجویان افغان انتقاد کرده و افزوده است که این اخراج خلاف کنوانسیون ملل متحد علیه شکنجه و دیگر اصول و قوانین بینالمللی است که پاکستان خودش را متعهد به آنها دانسته است.
در اعلامیۀ دیدبان حقوق بشر به نقل از فرشته عباسی، پژوهشگر بخش افغانستان، همچنین نوشته شده که وضعیت افغانستان بد است و این گونه اخراج افغانها آنها را در معرض تهدیدات امنیتی قابل توجهی نیز قرار خواهد داد.
پیش از این در ۷ اکتوبر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان و ادارۀ بینالمللی مهاجرت ملل متحد از اخراج افغانها از پاکستان ابراز نگرانی کرده و گفته بودند که ممکن است آنها در صورت بازگشت به کشور شان با تهدیدات امنیتی جدی مواجه شوند.
این سازمانها از پاکستان خواستند که به حمایت از افغانهای آسیبپذیری که پس از بازگشت به کشورشان با تهدیدات احتمالی مواجه میشوند، ادامه دهد.
اما وزارت خارجۀ پاکستان روز گذشته در اعلامیهای از تصمیم خود دفاع کرده و گفته است که آن دسته از پناهجویان افغان که دارای سند قانونی برای زندگی در پاکستان باشند و نزد آنها راجستر شده باشند، اخراج نخواهند شد.
در همین حال برخی از مهاجران افغان در پاکستان میگویند، به گونههای مختلف مورد آزار و اذیت قرار میگیرند و همچنین نگرانند که در صورت اخراج به افغانستان با تهدیدات امنیتی و نقض حقوق بشر مواجه شوند.
نجیبه، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"وضعیت پناهجویان افغان در تمام پاکستان به ویژه در کراچی نگران کننده است. آنها با خطر روبهرو هستند. آنها برای رسیدگی به پروندههای شان به پاکستان آمده اند. متأسفانه بر اساس تصمیم جدید حکومت پاکستان، پناهجویان افغانی را که در دو سال گذشته به اینجا آمده اند، غیرقانونی میخوانند و آنها را مجبور به ترک پاکستان میکنند."
شکریه صدیقی، دیگر پناهجوی افغان نیز میگوید که حکومت پاکستان برای صدور ویزه از مهاجران افغان پول میخواهد و مشکلات مختلفی را به آنها ایجاد میکند تا مهاجران افغان را مجبور به بازگشت به افغانستان کند:
"متاسفانه تمام مهاجرین با یک ترس و دلهره و اضطراب روز خود را سپری میکنند، مهاجرینی که در داخل پاکستان هستند مشکلات فراوان داشتند و دارند و متاسفانه طی یک ماه اخیر این اضطرابها و این ترس و این دلهرهها به مشکلاتشان افزوده است."
علاوه بر سایر مهاجرین افغان، هزاران نفر دیگر در دو سال گذشته در پاکستان مستقر شده اند که پرونده پناهندگی رفتن به کشورهای خارجی را دارند.
دیدبان حقوق بشر همچنین از ایالات متحدۀ امریکا، کانادا، بریتانیا و جرمنی خواسته که روند اسکان مجدد پناهجویان افغان به ویژه دختران و زنان و آنهایی را که در معرض خطر هستند، سرعت بخشند.
حکومت موقت پاکستان اول نوامبر را به عنوان آخرین مهلت برای مهاجران غیرقانونی از جمله افغانان تعیین کرده است که به کشورشان باز گردند، اما دیدبان حقوق بشر از پاکستان خواسته است تا به بدرفتاری با مهاجران افغان پایان دهد و این مهلت را لغو کند.
در همین حال نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در صفحۀ ایکس خود (توییتر سابق) اخراج مهاجرین افغان از پاکستان را نقض کنوانسیونهای بینالمللی حقوق بشری خوانده و از طرفهای مختلف از جمله سازمان ملل متحد خواسته تا برای حل این بحران اقدام عاجل کرده و از اخراج پناهجویان افغان جلوگیری کنند.