در ادامه استقبال از رهایی مطیعالله ویسا فعال حق آموزش کودکان از زندان طالبان، نمایندههای ویژه امریکا برای افغانستان با ابراز خرسندی از رهایی او خواهان آزادی شماری از فعالان دیگر شده اند که در قید طالبان بسر میبرند.
رینا امیری نماینده ویژه امریکا برای زنان، دختران و حقوق بشر افغانستان روز پنجشنبه در شبکه ایکساش نوشته که از شنیدن خبر رهایی مطیعالله ویسا که بهگفته او هرگز نباید بهخاطر ایستادگی برای حقوق دختران افغان برای آموزش بازداشت میشد، احساس راحتی کردهاست.
بانو امیری همچنان خواهان رهایی فوری تمام افغانهای شده که بهگفته او ناحق و به دلایل اقدام شجاعانه دفاع از حقوق خود بازداشت شدهاند.
در عین حال توماس ویست نماینده ویژه ایالات متحده برای افغانستان هم در صفحه اکس خود نوشته که او و همکاراناش از آزادی مطیعالله ویسا استقبال میکنند و خواهان آزادی تمام مدافعان حقوق بشر افغان هستند.
مطیعالله ویسا فعال بخش آموزش کودکان به روز پنجشنبه پس از سپری کردن هفت ماه در بند طالبان، رها شد، حکومت طالبان تا کنون در مورد رهایی او تبصره نکرده است.
مطیعالله ویسا که بنیانگذار نهاد «راه قلم» نیز است کمپاینی را برخلاف ممنوعیت آموزش دختران به راه انداخته بود و در سالهای گذشته هم برای دهها کودک در نقاط دوردست افغانستان زمینۀ آموزش را فراهم کرده بود.
ویسا در اواخر ماه مارچ امسال در کابل بازداشت شد و طالبان او را به انجام "فعالیتهای ضد نظام" متهم کردند.
مرضیه حفیظی عضو نهاد راه قلم روز جمعه در صحبت با رادیو آزادی ضمن تأکید بر رهایی سایر فعالان زندانی در مورد رهایی آقای ویسا چنین گفت:
"خوشبختانه آقای ویسا دیروزازبند طالبان رها شد و به خانوادهاش پیوست هنوز از وضعیت صحیاش به صورت دقیق به ما معلوم نیست چون همراهاش صحبت نکردهام بهخاطر که به استراحت ضرورت دارد."
پس از رهایی آقای ویسا شمار زیادی از مقامها و سازمانهای حقوق بشری دیگر از جمله ریچارد بنت گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان نیز از رهایی ویسا استقبال کرده و خواهان آزادی فوری و بدون قید و شرط همه مدافعان حقوق بشر افغانستان شدهاند.
آقای بنت در صفحه ایکساش از فعالان چون ژولیا پارسی، ندا پروانی و رسول پارسی نام برده و نوشته است که این فعالان به دلیل دفاع از حقوق خود و حقوق بشر دیگران خودسرانه بازداشت شدهاند.
گفته میشود که در حال حاضر ژولیا پارسی، ندا پروانی، منیژه صدیقی، رسول پارسی و برخی از فعالان دیگر در بند طالبان اند، اما حکومت طالبان تا کنون بازداشت آنان را تأیید یا رد نکرده است.
یکی از نزدیکان ندا پروانی میگوید که چهارشنبه هفته گذشته با او دیدار کوتاهی داشته اند. او که نخواست نام و صدایش در این گزازش نشر شود در صحبت با رادیو آزادی گفت کودک چهارساله خانم پروانی بیمار است و از حکومت طالبان میخواهد تا ندا پروانی و شوهرش را که همچنان در بازداشت بسر میبرد هرچه زودتر آزاد کند.
حکومت طالبان چند روز پیش از رهایی مطیعالله ویسا، مرتضی بهبودی خبرنگار افغانالاصل فرانسوی را نیز پس از حدود ده ماه از بند رها کردند.
محدودیتهای طالبان بر آموزش و کار زنان و برخی مسایل دیگر در بیش از دو سال گذشته سبب تظاهرات گستردۀ زنان و انتقادهای تند فعالان حقوق بشر شده که در نتیجه شماری از معترضان با برخورد های تند طالبان و یا بازداشت از سوی آنان روبهرو شدهاند.