پس از تصمیم پاکستان مبنی بر اخراج پناهجویان غیرقانونی افغان از پاکستان، دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) و سازمان بین المللی مهاجرت (IOM) از پاکستان خواسته اند تا به حمایت از افغانهای آسیبپذیر ادامه دهد.
در اعلامیۀ مشترکی که صبح روز شنبه در ویب سایت کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان نشر شده، این دو ادارۀ ملل متحد نسبت به نقض جدی حقوق بشر در نتیجۀ اخراج اجباری پناهجویان ابراز نگرانی کردند و از پاکستان خواستند که زمینه را برای بازگشت داوطلبانۀ افغانها را بدون هر گونه فشار و با عزت فراهم کند.
در این اعلامیه آمده است که ممکن پناهجویان هنگام بازگشت با تهدیدات امنیتی جدی روبهرو شوند.
در همین حال ریچارد بنیت، گزارشگر ویژۀ ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان درخواست «UNHCA» و «IOM» از پاکستان در مورد پناهجویان افغان را مهم خوانده و در شبکۀ ایکس خود نوشته که خروج اجباری اتباع افغان ممکن است باعث نقض جدی حقوق بشر شود.
شورای هماهنگی ماموریتهای دیپلوماتیک نظام پیشین جمهوریت افغانستان در خارج از كشور نيز در یک اعلامیۀ مشترك از تصميم اخير پاكستان مبني بر اخراج مهاجرين افغان ابراز نگراني كرده و گفته كه اين تصميم پاكستان هزاران مهاجر افغان را در وضعيت بدي قرار داده است.
در این اعلامیه از پاکستان خواسته شده است که بر اساس قوانین بینالمللی با پناهجویان افغان برخورد انسانی داشته باشد.
از سوی دیگر شورای مهاجرین افغان در اسلام آباد در یک نامۀ عدالتخواهی از دفتر کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR) در پاکستان خواسته است تا از حقوق پناهجویان افغان حمایت کند و بر اساس قانون مهاجرت به آنها کمک کند.
عبدالبصیر، مسئول روابط عمومی این شورا به رادیو آزادی گفت:
"بسیاری از پناهجویان به دلیل نگرانیهای زیاد دچار مشکلات روحی شده اند. ما از جامعۀ جهانی میخواهیم که اقدامات عاجل را برای صدور ویزه به آنها روی دست بگیرند تا همۀ آنها از این سرگردانی رها شوند."
این در حالیست که روز گذشته پولیس اسلامآباد به مسئولان شهرکهای مختلف مسکونی هشدار داده بود که مهاجران افغان را از خانههایشان بیرون کنند.
یک پناهجوی افغان ساکن منطقۀ B17 اسلامآباد که نمیخواهد نامش در این گزارش منتشر شود، میگوید، با وجود داشتن مدارک قانونی، صاحب خانۀ به او گفته است که خانه را خالی کند:
"من در بی 17 در E بلاک زندگی میکنم، ویزا و پاسپورت دارم، امروز صاحب خانه من را جواب داد که از خانه بیرون شوم."
یکی دیگر از پناهجویان افغان مقیم اسلام آباد به رادیو آزادی گفت:
"مناطق مسکونی که مکتوب دولتی به آنجا رسیده است به گونه مطلق دستور خروج افغانها را داده است. این یک بحران است. اینجا مردم پروندۀ مهاجرت دارند، کار و بار دارند، اکر این دستور عملی شود، مشکلات ما زیاد میشود."
رشید بت، مسئول یک دفتر رهنمایی معاملات در اسلامآباد میگوید که دولت اخطار کتبی داده است که خانهها و دکانها را به افغانها به کرایه ندهند. او به رادیو آزادی گفت:
"همانطور که میدانید دولت به صاحبان تمام خانهها و مارکیتها دستور داده است که افغانها را از خانههایشان بیرون کنند. ما مجبور به اجرای این تصمیم هستیم، زیرا دولت به صراحت نوشته است که در صورت عدم پذیرش این دستور، با مالکان خانهها برخورد قانونی خواهد شد."
حکومت طالبان تا کنون در این مورد چیزی نگفته است، اما سفارت افغانستان تحت کنترل طالبان در اسلامآباد در یک اعلامیه در صفحۀ ایکس خود گفته است که هیئت مشترک قنسولگری سفارت و پناهجویان در اسلامآباد با رئیس پولیس این کشور ملاقات کرده و به خاطر برخوردهای نادرست پولیس با افغانها شکایت کرده است.
روز سهشنبۀ هفتۀ گذشته وزارت داخلۀ حکومت موقت پاکستان به یک میلیون و ۷۳۰ هزار پناهجوی افغان که مدارک قانونی برای اقامت در این کشور ندارند، مهلت داد تا پایان ماه جاری خاک این کشور را ترک کنند، در غیر این صورت با آنها برخورد جدی خواهد کرد.
اگرچه این تصمیم پاکستان در داخل و خارج از کشور محکوم شده و نقض حقوق پناهجویان خوانده شده است، اما حکومت موقت پاکستان تا به حال هیچ تغییری در این مورد اعلام نکرده است.