حکومت پاکستان به تازگی بر اموال تجارتی تاجران افغانستان در بندر کراچی محدودیت وضع کرده است.
در مکتوبی که اتاق مشترک تجارت افغانستان و پاکستان به وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان فرستاده، آمده که حکومت پاکستان بر اموال تجارتی تجار افغان محدودیت وضع کرده است.
در این مکتوب که یک کاپی آن به دسترس رادیو آزادی قرار گفته، آمده است، بر اموالی که از پاکستان میآید دو فهرست بنام (حساس و منفی) وجود دارد که فهرست منفی شامل (پرزه موتر و سگریت) میشود و بر انتقال آن محدودیت وضع شده است.
فهرست حساس هم شامل (لباس، تایر، چای سیاه، لوازم خانه و لوازم آرایشی و اشیای این چنینی) میشود.
خانجان الکوزی، یک مسئول اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان به رادیو آزادی میگوید، حکومت پاکستان اموال حساس را هم شامل فهرست منفی کرده است:
"اکنون مالهای ما همانجا افتاده است و چیزی هم در راه است، خواهش ما این است که به این مالهای ما همانند گذشته اجازه داده شود و به ما فرصت سه ماهه داده شود، اگر در این شرایط کسی مال آورد که بیآورد اگر نه آورد که هیچ، پاکستان میخواهد ترانزیت ما به کراچی را بند کند و بند کرده است."
به گفته او این به ضرر هر دو کشور است بخاطری که به گفته او اکنون آنان مجبور اند از بنادر عباس و چابهار استفاده کنند که در این صورت ارتباط پاکستان با آسیای مرکزی قطع میشود.
در کاپی مکتوب اتاق تجارت مشترک افغانستان و پاکستان سه شرط به تجار افغان تعیین شده است که بر اساس آن بسیاری از اشیاء حساس شامل فهرست منفی میشوند.
همینطور در شرط دوم گفته شده، موادی که تعرفۀ آن در افغانستان به تناسب پاکستان کم است از آنان ده درصد فیس گرفته میشود تا محصول گمرکی پاکستان برابر شود.
و تضمین بیمۀ شرکت گرانتی مالهای ترانزیتی تجار افغان در بانک ۱۰۰ درصد میشود، موردی که به عنوان شرط سوم ارائه شده است.
شماری از تجار افغان در صحبت با رادیو آزادی این تصمیم جدید حکومت پاکستان را خلاف قوانین بینالمللی میدانند.
زدران، یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"حال که پاکستان میگوید ده درصد مالیه به ما بدهید، این کار خلاف اصول ترانزیت است، این اجناس تجارتی از افغانان است، آنان که مالیه بالای ما حق ندارند. ما به آنان فیس ترانزیت میدهیم، همه اصول ترانزیت را انجام میدهیم، اما آنان چیزی را بر تجار افغان زیاد میکنند که نتیجۀ خوب ندارد بخاطری که خود پاکستان هم از آسیای میانه دور شده و مالهایش از طریق افغانستان میرود".
حاجی عبدالاحد که تاجر میوه خشک است میگوید، این تصمیم به ضرر هر دو کشور است:
"این تصمیمی که پاکستان گرفته واقعاً با اصول بینالمللی در تقابل است، موافقۀ تجارتی که بین افغانستان و پاکستان است این تصمیم خلاف آن هم است. این به ارتباط هر دو کشور هم ضرر میرسد."
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان با وجود وعدهای که کرده بود تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی در این باره جواب نداد.
اما خان جان الکوزی، میگوید به تجار افغان سه ماه وقت داده شود تا برای عملی کردن این شرطها آمادگی بگیرند.
پاکستان در حالی بر اموال تجار افغان در کراچی محدودیت وضع کرده که در یک ماه اخیر دروازۀ تورخم سه بار به روی اموال تجار افغان به ویژه میوۀ تازه و سبزیجات بسته شد که به گفتۀ مسئولان اتاق تجارت افغانستان، در نتیجۀ آن به هر دو طرف حدود دو میلیون دالر خساره وارد شد.