درحالیکه گذرگاه تورخم برای نهمین روز به روی رفتو آمد مسدود است، وزارت خارجهٔ ایالات متحده خواسته است تا حکومتهای طالبان و پاکستان برای حل موضوع گذرگاه تورخم مشترکاً کار کنند.
متیو میلر، سخنگوی این وزارت ناوقت روز چهارشنبه در یک نشست خبری در واشنگتن در پاسخ به سؤالی در مورد افغانستان مبنی بر اینکه پاکستان و افغانستان از چند روز به اینسو در تورخم مشکلات مرزی دارند و هزاران تن با دشواریهای روبهرو اند، موضع ایالات متحده در این مورد چیست؟ گفت:
"ما هر دو حکومت را ترغیب میکنیم که به گونه مشترک برای حل این موضوع کار کنند."
گذرگاه تورخم چهارشنبه گذشته در نتیجهٔ درگیری مسلحانه طالبان و مرزبانان پاکستانی حین ساخت یک پوستهٔ امنیتی قدیمی از سوی نیروهای طالبان٬ توسط پاکستان بسته شد که به علت آن صدها موتر مسافربری و کالاهای تجارتی در هر دو طرف گیر ماندهاند.
در این درگیری مسلحانه دو ساعته که هر دو طرف یکدیگر را بر آغاز آن متهم میکنند، به دو طرف تلفات نیز وارد شده است.
در همین حال، اتاق تجات پاک-افغان میگوید که گفتگوهای آغاز شده به هدف بازگشایی گذرگاه تورخم تا اکنون، نتیجهی در پی نداشته است.
خانجان الکوزی مسئول این اتاق، روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که این مشکل باید در بالاترین سطح مورد بحث قرار گیرد:
"ما چهار پنج روز است که با هم گفتگو میکنیم، اما هنوز راه حلی پیدا نشده است، تا زمانیکه رهبران امارت اسلامی با رهبران حکومت پاکستان صحبت نکنند، این مشکل حل نخواهد شد، با آنکه این موضوع در سطح وزارتهای خارجه مطرح شده است، اما من فکر میکنم این موضوع تا چند روز دیگر ادامه خواهد داشت."
آقای الکوزی اما نگفت که چرا این گفتگوها تا اکنون به نتیجه نرسیده و خواست جانب پاکستانی چیست؟
پیش از این قریشی بدلون مسوول بخش مطبوعات ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان در ننگرهار به رادیو آزادی گفته بود که تلاشهای دیپلوماتیک برای باز شدن دروازهٔ تورخم جریان دارد.
مردم و شماری زیادی از تجاران در دو طرف خواستار بازگشایی هرچه سریعتر این گذرگاه شده و میگویند به دلیل بسته شدن گذرگاه تورخم با مشکلات زیادی روبهرو اند و خسارات هنگفتی را متقبل شدهاند.
مسئولان اتاق تجارت میوه و ترکاری تازهٔ افغانستان روز چهارشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفته اند که تنها در هشت روز گذشته به تاجران افغان حدود ۳۰ میلیون دالر خسارت وارد شده است.