شماری از تاجران میوههای تازه میگویند که از سه روز بدینسو طرف پاکستانی به موترهای حامل میوههای تازه به ویژه انگور را از گذرگاه تورخم نداده است.
قدیم یک تاجر میوۀ تازه که انگور را از افغانستان بارگیری کرده است، میگوید که از چهار روز بدینسو در این سوی دروازه تورخم در انتظار است که به موترهایشان اجازۀ عبور داده شود.
او به رادیو آزادی گفت:
"من این انگو را از افغانستان بارگیری کردم، این انگور در مقابل چشم ما از باغهای افغانستان چیده شده است. اینجا ماموران گمرک پاکستان با بیان این دلیل که این انگورها از تاجیکستان است، ما را متوقف کردند، اما اطلاعات دارند که این انگورها از افغانستان است و از افغانستان به تاجیکستان میرود."
این تاجران میگویند که تصدیق رسمی را از افغانستان به ماموران گمرک تورخم برده اند، اما باز هم به آنها اجازه داده نشده است.
ریاض خان شینواری، تاجر افغان روز سهشنبه از نزدیکی دروازۀ تورخم به رادیو آزادی گفت که از سه روز به این سو، موترهای حامل انگور سیاه متوقف شده اند.
وی در مورد علت توقف این موترها به رادیو آزادی گفت:
"مشکل که برای در این میوه وجود دارد این است که مامور گمرک میگوید در افغانستان انگور سیاه و سرخ وجود ندارد و انگور سرخ از تاجیکستان است. بنابر این سه روز است که موترها ایستاده اند، اموال برخی از موتر خراب شده است، آنها به افغانستان بازگشته اند."
به گفتۀ آنان، به دلیل متوقف ماندن موترهای حامل انگور، موترهای حامل برخی میوههای دیگر هم به دلایل مختلف در این سوی دروازۀ تورخم متوقف مانده اند.
عبدالسلام جواد، سخنگوی وزارت تجارت حکومت طالبان به سوالات رادیو آزادی در بارۀ این موضوع پاسخ نداد.
اما خان جان الکوزی، یکی از مسئولان اتاق تجارت مشترک پاکستان و افغانستان به رادیو آزادی تأیید کرد که پاکستان برخی موترهای مملو از انگور را متوقف کرده است:
"انگورهای تاجیکستان و آسیای مرکزی در ماههای عقرب و قوس به بازار میآید و راه سالنگ حدود ۲۰ روز بسته است. چطور ممکن است انگور از آسیای مرکزی به اینجا بیاید؟ این فقط آزار و اذیت است و به نظر من چیز خوبی نیست، بهانه جویی است، حکومت افغانستان اینجاست، تصدیق دادند که این محصول زراعتی افغانستان است."
در نزدیک به بیست روز گذشته این سومین بار است که دروازۀ تورخم به روی موترهای میوۀ تازه و سبزیجات بسته میشود.
دروازۀ تورخم در خط دیورند از مسیرهای مهم تجارتی و ترانزیتی دو کشور به شمار میرود که بسته شدن آن به هر دو طرف آسیب اقتصادی وارد میکند.
هرچند به گونۀ رسمی در مورد خسارات مالی به دلیل بسته شدن دروازۀ تورخم چیزی گفته نشده است، اما تاجران افغان پیش از این گفته بودند که به دلیل بسته شدن این دروازه، آنها روزانه میلیونها دالر ضرر میکنند.