دهها فعال مدنی، سازمانهای حقوق بشری، خبرنگاران و دیپلوماتها در یک نامۀ سرگشاده به جامعۀ جهانی، خواهان آزادی مطیعالله ویسا، فعال حق آموزش و رئیس نهاد "راه قلم" شدند.
۵۱ نهاد و ۹۰ فعال بخشهای مختلف در پای این نامه امضا کردند.
این نامه سرگشاده به انتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، حسین ابراهمی طه، رئیس سازمان همکاری اسلامی، رئیس کمیسیون اروپا، روبرتا میتسولا رئیس پارلمان اروپا، اتحادیۀ همکاریهای منطقهای جنوب آسیا ( سارک)، رینا امیری، نمایندۀ ویژۀ ایالات متحده در امور حقوق بشر، زنان و دختران افغانستان، ریچارد بنت، گزارشگر ویژۀ سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر افغانستان، رئیس شورای حقوق بشر و به وزیران خارجۀ ناروی، استرالیا، پاکستان، فرانسه، جرمنی، انگلستان، ترکیه، ایالات متحدۀ امریکا، قطر و عربستان سعودی ارسال شده است.
در این نامه گفته شده که عطالله ویسا، یکی از فعالان برجسته در بخش معارف افغانستان است که برای حق تحصیل دختران و پسران در افغانستان تلاش کرده است.
مینه رفیق، رئیس سازمان مبارزه با فقر و بیسوادی و از نویسندگان این نامه میگوید:
"ویسا فقط در زمینۀ آموزش فعالیت میکرد، سعی میکرد اطفال را آموزش دهد و این اصلاً گناه نیست. این نه در قانون اسلامی است و نه در قانونی انسانی، او باید رها شود. از جامعۀ جهانی میخواهیم که بر طالبان فشار بیآرد تا ویسا را رها کنند، چون ما میدانیم که وضعیت ویسا از لحاظ روحی و جسمی خوب نیست."
نویسندگان نامه همچنین خواستار ممنوعیت سفر تمامی مقامات طالبان از جمله امیرخان متقی، سرپرستوزیر خارجۀ حکومت طالبان شده اند.
مطیعالله ویسا به تاریخ ۲۷ مارچ از مقابل خانهاش در منطقۀ خوشحالخان شهر کابل توسط استخبارات طالبان بازداشت شد و مدت پنج ماه است که در زندان طالبان بسر میبرد.
حکومت طالبان گفته که ویسا به دلیل فعالیتهای خودسر و مشکوک بازداشت شده است.
آنچه که خانوادۀ وی همواره تکذیب کرده و گفته اند، ویسا فقط ۱۴ سال است که برای دسترسی کودکان افغان به آموزش مبارزه کرده و جرم دیگری ندارد.
عطاءالله ویسا، برادر مطیعالله ویسا میگوید که پنج ماه از دستگیری برادرش میگذرد، اما هنوز در بارۀ آزادی او هیچ روشنی وجود ندارد. او به رادیو آزادی گفت:
"از امارت میخواهم که هر چه زودتر این موضوع را حل کند و به زودترین فرصت ویسا را آزاد کند، من خیلی نگران هستم. پنج ماه میشود که او در زندان است و سرنوشت وی روشن نیست. همه دنیا نگران است و خواستار عدالت هستند، امارت باید عدالت را رعات کند و خواست ملت، مردم و دنیا را در نظر بگیرد."
این در حالیست که طالبان به تازگی و در دو هفتۀ گذشته حدود یازده خبرنگار را بازداشت کردند که ۹ تن آنان هنوز در بازداشت بسر میبرند.
همچنان ناوقت شام یکشنبه هشت فعال حقوق زن هنگامی که برای برگزاری یک نشست اعتراضی جمع شده بودند، توسط طالبان بازداشت شدند، اما بعداً آزاد شدند.
در بیش از دو سال حاکمیت طالبان، علاوه بر روزنامهنگاران و فعالان حقوق زنان، فعالان دیگری از حوزههای مختلف نیز بازداشت شدند که برخی از آنان دوباره آزاد شدهاند و برخی دیگر همچنان در بازداشت بسر میبرند.