لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۴ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۰۱

۲۲مین سالروز حملات ۱۱ سپتمبر؛ آیا امریکا در جنگ علیه تروریسم به هدفش دست یافت؟


حملات بر برج های تجارت جهانی در نیویارک. عکس از آرشیف
حملات بر برج های تجارت جهانی در نیویارک. عکس از آرشیف

فرانک مک کنزی جنرال متقاعد امریکایی که هنگام سقوط کابل به دست طالبان فرماندهی ستاد مرکزی نیروهای امریکایی را به عهده داشت به این باور است که استراتیژی جوبایدن رئیس جمهور امریکا به گفته او یک اشتباه بزرگ بود که عواقب تاریخی در پی خواهد داشت.

این فرمانده عمومی فرماندهی ستاد مرکزی نیروهای امریکایی یا سنتکام این اظهارات را در مصاحبه اخیرش با شبکه تلویزیونی فاکس نیوز که روز شنبه نشر شد ابراز کرده و افزوده که به شدت متاسف است که چرا این جنگ در افغانستان به اینگونه پایان یافت.

جنران مک کنزی می گوید که تصمیم نخست برای خروج از افغانستان اشتباه بوده است.

او گفته که براساس تصمیم خروج نیروهای امریکایی آنها نتوانستند که همۀ افراد از جمله پرسنل سفارت، شهروندان امریکایی و افغان‌های در معرض خطر را از افغانستان بیرون کنند.

به باور مک کنزی اشتباهات جدی مستقیماً زمینه را به رویداد‌های اگست ۲۰۲۱ در افغانستان مساعد ساخت.

روند خروج نیروهای امریکایی هنوز تکمیل نشده بود که در پانزدهم اگست ۲۰۲۱ طالبان وارد کابل شدند و حکومت را به دست گرفتند. در ۲۶ اگست در یک حمله انتحاری در میدان هوایی کابل به شمول سیزده سرباز امریکایی حدود ۱۷۰ غیرنظامی افغان کشته شدند.

مک کنزی در این مورد که خروج نیروهای امریکایی از افغانستان چه عواقب تاریخی را به همراه خواهد داشت جزئیات ارائه نکرده اما گفت که حمله امریکا در ۲۰۰۱ باعث سرنگونی رژیم طالبان در افغانستان شد، نیروهای امریکایی و شرکانش حداقل دو دهه با گروه طالبان جنگیدند اما این گروه باز هم پیش از خروج کامل نیروهای امریکایی به قدرت برگشت.

برجهای تجارت جهانی در نیویارک در میان دود و آتش پس از هدف قرار گرفتن با دو طیاره مسافربری ربوده شده از سوی افراد گروه القاعده
برجهای تجارت جهانی در نیویارک در میان دود و آتش پس از هدف قرار گرفتن با دو طیاره مسافربری ربوده شده از سوی افراد گروه القاعده

در حملات بیست و دو سال پیش در نیویارک، واشنگتن و پنسلوانیا، حدود سه هزار تن در یک روز کشته شدند.

نزده تروریست شبکه القاعده با ربودن چهار طیاره مسافربری، مرگبار ترین حملات را در تاریخ امریکا انجام دادند.

دو طیاره در روز یازدهم سپتمبر سال ۲۰۰۱، برج‎های مرکز تجارت جهانی را در نیویارک هدف قرار دادند، یک طیاره دیگر با وزارت دفاع امریکا در واشنگتن برخورد کرد و طیاره چهارمی در پنسلوانیا سقوط کرد.

طالبان به اسامه بن لادن طراح اصلی حملات یازدهم سپتمبر پناه داده بودند که در دوم می ۲۰۱۱ در شهرک ایبت آباد پاکستان در یک عملیات ویژه نظامی امریکا کشته شد، در حاکمیت دوم طالبان، ایمن اظواهری جانشین اسامه بن لادن و دومین رهبر این شبکه در کابل در ۳۱ جولای ۲۰۲۲ در نتیجه حمله طیاره بی‌پیلوت امریکایی کشته شد.

با حضور ایمن الظواهری در کابل پایتخت افغانستان تحت سلطه طالبان پرسش‌های در مورد تعهد طالبان به توافقنامه ۲۰۲۰ دوحه با امریکا مطرح شد.

یکی از بند‌های این توافقنامه خواستار قطع روابط میان طالبان با القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی شده و باید طالبان به هیچ گروهی تروریستی اجازه ندهند که از خاک افغانستان به امریکا و سایر متحدانش تهدید ایجاد کند.

پس از خروج نیروهای امریکایی از افغانستان و با برگشت طالبان به قدرت، گزارش‌های از حضور حدود بیست گروه تروریستی از جمله القاعده در این کشور منتشر شده است.

برخی مقام‌های ارشد امریکایی اخیراً گفته اند که آخرین تحقیقات استخباراتی امریکا نشان می‌‌دهد که بعید به نظر می‌رسد که القاعده بتواند خود را در افغانستان و پاکستان احیا کند اما براساس این تحقیقات، گروه دولت اسلامی یا داعش یک تهدید خوانده شده است.

این اظهارات را دو مقام ارشد امریکایی که نام‌هایشان گرفته نشده جمعه گذشته به جمع خبرنگاران گفته اند که شبکه تلویزیونی سی ان ان در وب سایت خود در این مورد گزارش داد.

یکی از این مقام‌ها به خبرنگاران گفته که احتمال این که شبکه القاعده بتواند از خاک افغانستان یا پاکستان تهدیدی برای ایالات متحده ایجاد کند به پایین‌ترین سطح خود در دهه‌های اخیر رسیده است اما او گفته که به دلیل خروج نیروهای امریکایی از افغانستان، القاعده هدف اصلی خود را که جنگیدن علیه امریکایی‌ها بود از دست داد و همچنین با کشته شدن رهبر این شبکه در ۳۱ جولای در کابل، توانایی رهبری این شبکه هم با چالش‌ها رو به رو شده.

سوال اینجاست که آیا شبکه القاعده واقعاً در دو دهه گذشته آنقدر ضربه خورده که دیگر نمی‌تواند تهدیدی برای امریکا یا منطقه باشد

حکمت اعظمی آگاه امور سیاسی در این مورد می‌گوید:
"برای امریکا افرادی مهم بود که مسئول و طراحان حملات یازدهم سپتمبر بودند مانند اسامه بن لادن و الظواهری و امریکا توانست در بیست سال گذشته شماری این افراد کلیدی را از بین ببرد اما این که امریکا بکلی در جنگ علیه تروریسم کامیاب شد این محاسبه درست نیست."

شورای امنیت سازمان ملل متحد در یک گزارش تحقیقاتی در آغاز ماه گذشته اعلام کرد که شبکه القاعده همچنان در افغانستان فعال است و با حمایت مقام‌های بلند رتبه طالبان در برخی نهاد‌های دولتی نفوذ کرده است اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان این گزارش را رد کرده و گفته که حکومت آنها با شبکه القاعده ارتباطی ندارد.

او باردیگر تاکید کرد حکومت طالبان به کسی اجازه نخواهد داد که کشورهای دیگر را از خاک افغانستان تهدید کند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG