لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
چهارشنبه ۱۳ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۲

برخی مقام‌های امریکایی: شواهدی از افزایش فعالیت‌های تروریستی در افغانستان موجود نیست


آرشیف - شماری از جنگجویان گروه داعش
آرشیف - شماری از جنگجویان گروه داعش

شماری از مقام‌های امریکایی گفته که گزارش اخیر کمیتهٔ تحلیل و نظارت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه‌های مختلف با "تحلیل جامعه استخباراتی ایالات متحده مطابقت ندارد".

چندین مقام امریکایی به شرط افشا نشدن نام‌های شان به صدای امریکا گفته اند که گزارش کمیتهٔ تحلیل و نظارت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر افزایش فعالیت شبکه‌های تروریستی در افغانستان، داشتن آزادی بیشتر نسبت به گذشته در این کشور و افزایش تهدیدات تروریستی در افغانستان و منطقه را تأیید کرده نمی‌توانند.

به‌گفته این مقام‌ها، هیچ‌گونه شواهدی را در این مورد مشاهده نکرده اند که از یافته‌های گزارش اخیر شورای امنیت سازمان ملل متحد حمایت کند.

کمیتهٔ تحلیل و نظارت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد به روز جمعه در گزارش تازه‌‌اش گفت، طالبان با القاعده و تحریک طالبان پاکستانی (تی‌تی‌پی) روابط مستحکم دارند و برعلاوهٔ آن برخی از گروه‌های هراس‌افگنی دیگر نیز در ساحات تحت حاکمیت‌ آن‌ها فعالیت می‌کنند.

در این گزارش هشدار داده شده بود که القاعده و طالبان رابطه نزدیک دارند و القاعده، افغانستان تحت کنترل طالبان را یک پناهگاه امن می‌داند.

در گزارش سازمان ملل متحد همچنان آمده که شاخه خراسان گروه موسوم به دولت اسلامی یا داعش از ناتوانی طالبان در ایجاد کنترل بر مناطق دورافتاده و همچنین نارضایتی از حاکمیت طالبان به نفع خود استفاده کرده است.

در گزارش سازمان ملل متحد همچنان آمده که گروه‌های تروریستی در هر بخش توانایی خود را به میزان قابل توجهی افزایش داده اند.

بر اساس این گزارش، ۳۰ تا ۶۰ مقام ارشد شبکه القاعده در افغانستان موجود است و مجموعاً ۴۰۰ جنگجو و ۱،۶۰۰ تن از اعضای خانواده‌های آنان در کمپ‌های آموزشی در این کشور حضور دارند.

این گزارش به آمار گروه داعش در افغانستان نیز پرداخته و گفته که شاخه خراسان گروه داعش ۴،۰۰۰ تا ۶،۰۰۰ عضو در افغانستان داشته و در حداقل ۱۳ ولایت افغانستان کمپ‌ها و پناهگاه‌ها دارند.

یک مقام ارشد دیگر امریکایی که او نیز نخواسته نامش گرفته شود این آمار را «بی‌سابقه» خوانده است.

او در این مورد گفته که "این شمار با تخمین‌های جامعه استخباراتی ایالات متحده و در واقع تخمین‌های شرکا و متحدان امریکا کاملاً ناسازگار است".

این مقام امریکایی گفته پس از کشته شدن ایمن‌الظواهری از سوی امریکا در افغانستان، کمتر از ۱۲ عضو عمدهٔ القاعده در حال حاضر در افغانستان حضور دارند و به نظر نمی‌رسد که این شبکه در افغانستان کمپ‌های آموزشی ایجاد کرده باشد.

این مقام امریکایی همچنان افزوده که شاخهٔ ولایت خراسان گروه داعش در طول دو سال گذشته نتوانسته‌ هدفش که حمله بر ایالات متحده است را برآورده کند که فشار طالبان یکی از دلایل این پس‌مانی داعش بوده است.

در گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد همچنان آمده که شواهدی وجود دارد که القاعده ظرفیت عملیاتی‌اش را دوباره تقویت می‌کند، (تی‌تی پی) با حمایت طالبان حملاتی را در پاکستان انجام می‌دهند و حملات شاخۀ ولایت خراسان گروه دولت اسلامی (داعش) پیچیده‌تر و بیشتر شده است.

حکومت طالبان اما با نشر اعلامیه‌‌ای این گزارش شورای امنیت را یک‌جانبه، نامتوازن و دور از واقعیت خوانده‌ و تأکید کرد که از خاک افغانستان بر ضد هیچ کشوری استفاده نمی‌شود.

حکومت طالبان در این اعلامیه موارد اختلاف میان رهبران طالبان، آزادی و فعالیت گروه‌های هراس‌‎افگن در افغانستان، دست داشتن رهبران طالبان در تولید و قاچاق مواد مخدر، انحصار صلاحیت‌ها و نبود همه اقوام در حکومت‌شان را که در گزارش شورای امنیت ذکر شده بود، تبلیغات بی‌بنیاد و بی‌اساس عنوان کرد.

اما چرا یافته‌های کمیتهٔ تحلیل و نظارت تحریم‌های شورای امنیت سازمان ملل متحد و تحلیل‌های جامعه استخباراتی ایالات متحده امریکا با هم متفاوت است؟

یک منبع دیگر به صدای امریکا گفته که ممکن برخی اختلاف نظر‌ها میان اداره‌های امریکایی وجود داشته باشد، چون به گفته این منبع ارزیابی برخی از ادارات امریکایی با یافته‌های ملل متحد مطابقت دارد.

در همین حال، سمیع یوسفزی آگاه مسایل سیاسی به رادیو آزادی می‌گوید، گزارش ملل متحد یک نوع فشار وارد کردن به طالبان است.

سمیع یوسفزی آگاه مسایل سیاسی
سمیع یوسفزی آگاه مسایل سیاسی

او می‌افزاید که القاعده، داعش و سایر گروه‌های تروریستی در افغانستان اراضی را در اختیار ندارند و فقط به صورت پراگنده فعالیت می کنند: "من فکر نمی‌کنم که داعش چهار هزار عضو مسلح داشته باشد و یا کدام منطقه در افغانستان در تصرف داشته باشد، همچنان القاعده و سایر گروه‌ها همچنان، راپور ملل متحد یک نوع فشار وارد کردن به طالبان است از این رو کشور های مهم از جمله امریکا نیز به آن اعتماد صد در صد نمی‌کند."

اما محمد نعیم غیور آگاه سیاسی و نظامی گزارش شورای امنیت در مورد حضور گروه‌های تروریستی را بجا خوانده می‌گوید که از فعالیت این گروه‌ها در افغانستان نباید انکار شود:
"من نمی‌دانم این‌ها چرا از واقعیت‌های بسیار تلخ افغانستان، منطقه و جهان انکار می‌کنند، آن‌چه که واقعاً امنیت مردم دنیا را تهدید می‌کند این دو موضوع کاملاً در تناقض قرار دارد، اما قطعاً نمی‌شود از موجودیت بسیار قوی و نیرومند ده‌ها گروه تروریستی و افراطی تحت نام اسلام در افغانستان و منطقه انکار کرد."

انتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا
انتونی بلینکن وزیر خارجه امریکا

این در حالی‌ست که یک هفته قبل انتونی بلینکن وزیر خارجه ایالات متحده امریکا پس از نشست «وزیران خارجه ائتلاف جهانی برای شکست داعش» در ریاض پایتخت عربستان سعودی در یک کنفرانس خبری گفت خطر داعش در افغانستان هنوز هم پابرجاست و در صورت نیاز امریکا به گونه مستقیم برای نابودی افراد کلیدی داعش و القاعده در افغانستان اقدام خواهد کرد.

در عین حال پیش از آن انستیتوت صلح امریکا حضور و فعالیت شاخه ولایت خراسان گروه داعش در افغانستان را تهدید فزاینده برای جنوب آسیا و کشورهای غربی خواند.

همچنان پیش از این جنرال مایکل کوریلا قوماندان قوای مرکزی امریکا گفته که اگر داعش به حملات بر اهداف امریکا و دیگر کشورهای غربی خارج از افغانستان، تمرکز کند در ظرف شش ماه می‌تواند به این توانایی دست یابد.

XS
SM
MD
LG