مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت میگوید، تبعیض جنسیتی در مقیاس وسیع و سیستماتیک توسط طالبان، علیه زنان و دختران در افغانستان نهادینه شده است.
مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت میگوید، طالبان با حذف دختران و زنان از اجتماع در افغانستان، آنان را در مقیاس وسیع و سیستماتیک مورد تبعیض و خشونت مبتنی برجنسیت قرار داده و آن را نهادینه کرده اند.
اما حکومت طالبان همواره گفته که حقوق زنان در چهارچوب شریعت اسلام در افغانستان تامین است.
در یک گزارش تازۀ این مرکز که به روز یکشنبه در یکی از وب سایتهای مربوط به دفتر هماهنگ کننده امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (اوچا) بازنشر شده، آمده که ادامۀ محدودیتها بر آزادیهای اساسی و معافیت از مجازات برای آزار و اذیت زنان و دختران از سوی طالبان در افغانستان، محیطی مساعد برای نقض شدیدتر قوانین بینالمللی را ایجاد میکند.
در همین حال داکتر حمیرا فرهنگیار، فعال حقوق بشر میگوید، زنان در افغانستان در بیش از دو سال گذشته روزهای تاریکی را تجربه کرده اند:
"هر روز زنهای افغانستان به انزوا رانده شده اند و تمام حقوق و امتیازات که داشتند از دستشان گرفته شد، عدم حضور زنها در تمام عرصهها خود نشان دهندۀ آن است که طالبان با زنان اعلام جنگ کرده اند و زنهای افغانستان آیندۀ مجهول و تاریک در انتظار دارند."
از زمان به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان در آگست ۲۰۲۱، دختران بالاتر از صنف ششم اجازه رفتن به مکتب را ندارند در اواخر سال ۲۰۲۲ دروازههای پوهنتونها نیز بروی آنان بسته شد.
طالبان همچنان به زنان اجازۀ کار در بیشتر ادارههای دولتی و تمام ادارههای غیردولتی و آرایشگاهها را نداده و تفریح، سفر به تنهایی در مسیرهای طولانی و ورزش آنان را نیز ممنوع قرار داده اند.
مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت در گزارش تازهاش همچنان گفته که اقلیتهای قومی و مذهبی بهویژه هزارههای شیعه، همچنان به گونۀ سیستماتیک در افغانستان مورد هدف قرار میگیرند که نشان میدهد طالبان احتمالاً نمیتوانند یا نمیخواهند از جمعیتهای آسیبپذیر محافظت کنند.
از سوی هم داکتر محمد علی ستیغ نمایندۀ مردم دایکندی در ولسی جرگۀ نظام جمهوری مخلوع افغانستان ادعا میکند که شیعیان از چند سال بدینسو مورد حملات هدفمند گروههای تروریستی قرار میگیرند و حکومت طالبان نیز در برابر معاهدات تأمین حقوق بشر احساس مسئولیت نمیکنند:
"وقایع و رویدادها بیانگر این است که مردم هزاره که بیش از نیمی از جمعیتشان شعیه مذهب هستند از چندین سال به این طرف مورد حملات هدفمند و کشنده گروههای تندرو مذهبی قرار دارند و از طرف دیگر حکومت طالبان در برابر معاهدات حامی حقوق بشر احساس التزام نمیکند."
بلال کریمی، معاون سخنگوی حکومت طالبان به تماس های رادیو آزادی جواب نداد تا نظرش را در مورد گزارش مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت می پرسیدیم.
اما حکومت طالبان همواره پیش از این از تعهد خود بر تأمین امنیت اقلیتها در افغانستان سخن زده اند.
با حاکمیت طالبان گروه داعش مسئولیت دهها حمله در ولایتهای مختلف افغانستان را که در آن بیشترین تلفات و آسیبها را هزارهها وشیعیان متحمل شده اند، به عهده گرفته است.
پیش از این هم نگرانیهایی از هدف قرار گرفتن هزارهها و دیگر اقلیتهای قومی- مذهبی در افغانستان مطرح شده بود.
به گفتۀ مرکز جهانی برای مسئولیت حفاظت، مصونیت از مجازات برای تخلفات گذشته و جاری باعث شده تا جنایات در افغانستان ادامه یابد و تأکید کرده که طالبان به عنوان مقامات بالفعل، به تمامی تعهدات حقوق بشری موجود بینالمللی که در معاهداتی که افغانستان عضو آن است، باید پایبند باشند.