هشت تن از اعضای جنبش اتحاد و همبستگی ملی زنان پس از چندین ساعت بازداشت دوباره رها شدند.
اعضای این جنبش ادعا میکنند که زنان شب گذشته و پس از آنکه برای تشکیل یک برنامۀ اعتراضی در یک خانه جمع شده بودند، از سوی افراد طالبان بازداشت شدند و مورد خشونت قرار گرفتند.
ویدیوی منسوب به جریان بازداشت هشت تن از زنان معترض و اعضای جنبش اتحاد و همبستگی زنان افغانستان در شبکه های اجتماعی نشر شده است.
در این ویدیو دیده میشود که ظاهراً افراد مسلح که گفته میشود مربوط به طالبان اند، با رفتار نسبتاً خشن در پی بازداشت این زنان هستند.
یکی از اعضای جنبش اتحاد و همبستگی زنان افغانستان به روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت، این زنان معترض پس از ظهر روز یکشنبه برای برنامه ریزی یک اعتراض در یک خانه در شمال کابل گرد هم آمده بودند.
او که نمیخواهد نامش در گزارش گرفته شود، گفت، پس از ساعت سه پس از ظهر آگاه شدند که استخبارات طالبان در پی آنان است و سرانجام با تاریک شدن هوا افراد استخبارات طالبان وارد خانه شدند و هشت تن از زنان معترض را بازداشت کردند و چندین ساعت بعد آنان را رها کردند.
او گفت که یکی از این زنان بازداشت شده حامله است.
او افزود که خاتول پرهول، فریده موحد، حسینا سروری، هاجر با دو دخترش، لیمه امیری و طوبا عطایی از جمله زنان بازداشت شده اند:
"اعتراض مدنی حق هر شهروند است، ما بارها بارها با وجود تهدیدات امنیتی و فرهنگی در خیابانها اعتراض کردیم که اعتراض ما سرکوب شد و حالا حتا اجازه ندارم در مکانهای سربسته اعتراض کنیم و صدای خود و هموطنان را به گوش جهانیان برسانیم. با زندانی کردن و شکنجه کردن زنان معترض هیچ گاه صدای زنان در افغانستان خاموش نمیشود."
اما خالد زدران، سخنگوی فرماندهی امنیۀ حکومت طالبان در کابل موضوع بازداشت این زنان را رد کرده است.
او روز دوشنبه با اشاره به ویدیو و خبر بازداشت این زنان در حساب ایکس (تویتر) خود نوشته است که چنین کاری صورت نگرفته است.
در همین حال ترنم سعیدی، فعال حقوق زنان به رادیو آزادی گفت، جامعۀ جهانی باید در برابر نقض آشکار حقوق بشر از سوی طالبان برخورد جدی کند.
"جامعۀ جهانی باید در برابر این ظلم و جنایت آشکار که در افغانستان از سوی طالبان بر مردم افغانستان اعمال میشود برخورد جدی و قاطع داشته باشند و زودتر این وضعیت را خاتمه ببخشند، مردم افغانستان طالبان را نمیخواهند."
در همین حال نصیر احمد فایق، سرپرست نمایندگی دایمی افغانستان در سازمان ملل متحد در واکنش به این موضوع ناوقت روز یکشنبه در صفحۀ ایکس (تویتر) خود نوشته است که ورود بدون اجازه به حريم خصوصى مردم و بازداشت خودسرانۀ زنان بدون حضور پوليس زن خلاف قانون، دساتير اسلامى و عرف جامعه است.
آقای فایق این کار را تداوم رفتار نادرست در مقابل زنان افغانستان دانسته است.
طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان در افغانستان، محدودیتهای زیادی را بر زنان وضع کردند که و همچنان اعتراض زنان به این محدودیتها را سرکوب کرده اند.
در ابتدا زنان، روی جاده ها راهپیمایی انجام میدادند که پس از به خشونت کشیده شدن، سرکوب و بازداشتشان از سوی طالبان، بیشتر زنان معترض اعتراضشان را در فضای سربسته انجام میدادند که ظاهراً اعتراضشان در این گونه فضا هم مورد خشونت قرار گرفته و منجر به بازداشت آنان از سوی طالبان شده است.