امیرخان متقی، سرپرست وزارت خارجۀ حکومت طالبان ادعا کرده که در حال حاضر حقوق بشر بهتر از هر زمان دیگری در افغانستان رعایت میشود و اقدامات زیادی انجام شده که کسی نمیتواند نسبت به حقوق بشر در این کشور خلافورزی کند.
امیرخان متقی در گفتگوی تازهاش با شبکۀ تلویزیونی الجزیره که ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان آن را ناوقت روز شنبه در صفحۀ تویترش منتشر کرده، گفته که زندانهای خودسرانه در افغانستان وجود ندارد و بدون فیصلۀ محاکم کسی مجازات نمیشود.
آقای متقی همچنان ادعا کرده که حقوق زنان در افغانستان تأمین شده و کسی نمیتواند آنان را به نکاح اجباری وادار یا از حق میراث محروم بسازد:
"حقوق بشر در افغانستان اکنون نسبت به هر زمان دیگر در وضعیت بهتری قرار دارد، حالا کسی کسی را ناحق بازداشت و زندانی کرده نمیتواند و بدون محاکم کسی نمیتواند فیصله کند به هرکس حقاش میرسد و همه محفوظ اند چه افراد مربوط به نظام پیشین، سایر افراد یا مردم عام. امیرالمومنین ما فرمانهای صادر کرده که کسی نمیتواند حقوق زنان را ضایع کند، کسی نمیتوانند زنان را به زور به نکاح درآورد، نمیتواند حق میراث را از آنان بگیرد."
این درحالیست که زنان و دختران در افغانستان بر اساس فرمانهای رهبر طالبان از بسیاری حقوقشان از جمله حق آموزش، تحصیل و کار محروم شده اند.
همچنان در جریان نزدیک به ۲ سال حاکمیت طالبان در افغانستان دیدبان حقوق بشر، سازمان ملل متحد، کمیسیون حقوق بشر نظام پیشین افغانستان، سازمان رواداری و برخی دیگر از نهادها و کشورها همواره از قتلهای هدفمند، بازداشت و شکنجۀ صدها نظامی و کارمند نظام پیشین و برخی افراد دیگر و چگونگی دسترسی افراد به عدالت و احکام صادر شده در مورد اعدام، سنگسار و شلاق زدن افراد در افغانستان از سوی طالبان ابراز نگرانی کرده اند.
همچنان گزارشهایی از بازداشت برخی افراد دیگر مانند خبرنگاران و فعالان مدنی از سوی طالبان نشر شده که در حال حاضر مرتضی بهبودی، خبرنگار و مطیع الله ویسا، فعال حق آموزش و مسئول نهاد راه قلم و برخی دیگر در بند طالبان هستند.
اما ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان همواره با رد این گزارشها ادعا کرده که فرمان عفو عمومی تطبیق شده و اجرای صدور احکام اعدام، سنگسار و امثال آن را هم تطبیق احکام شرعی خوانده است.
با این وجود برخی زنان فعال اظهارات اخیر امیرخان متقی در بارۀ تأمین حقوق بشری به ویژه حقوق زنان از سوی حکومت طالبان را رد میکنند.
نجیبه سنجریکی از فعال حقوق بشر به رادیو آزادی گفت:
"همه این ادعا ها میان تهی هستند،همه مردم افغانستان می دانند که نه تنها وضعیت حقوق بشری نه تنها بهبود پیدا نکرده بلکه که وخیم تر و وحشتناک تر شده است،همه مردم جهان می دانند که نفوس آن جامعه حتی به ابتدایی ترین حقوق شان دسترسی ندارند."
درعین حال مریم معروف آروین، فعال حقوق زنان به رادیو آزادی گفت، گزارشهایی از ازدواج اجباری دختران در افغانستان تحت حاکمیت طالبان به نشر رسیده و زنان و دختران از ابتداییترین حقوق شان محروم شده اند:
"زنان بعنوان قشر همیشه آسیبپذیر در اجتماع افغانستان خصوصا در زیر حاکمیتهای چون طالبان حتی از حقوق ابتدایی بشری، اسلامی و جهانیشان متاسفانه منع شده اند، طورکه حتی نمیتوانند به مکتب، دانشگاه یا مراکز آموزشی بروند."
این درحالیست که طالبان پس از حاکمیت دوبارهشان در افغانستان به دختران بالاتر از صنف ششم اجازۀ رفتن به مکتب را ندادند، دروازۀ پوهنتونها را بروی آنان بستند، زنان در بیشتر ادارههای دولتی و همه ادارههای غیردولتی و آرایشگاهها از کارمنع شدند و اجازه ندارند به محلات تفریحی، ورزشگاهها، حمامهای زنانه بروند و بدون محرم شرعی در مسیرهای طولانی سفر کنند.
شماری زیادی از زنان در افغانستان پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان درآگست ۲۰۲۱ در واکنش به محدودیتهای مختلف از سوی طالبان بارها دست به اعتراض زده وخواهان اعادۀ حقوقشان شده اند. طالبان در کنار این که به خواستهای آنان پاسخ مثبت نداده، همواره برای متفرق ساختن گردهماییهای اعتراضی زنان از اسلحه، دندههای برقی و موترهای آبپاش کار گرفته و دهها زن معترض ادعا کرده اند که از سوی طالبان تهدید، بازداشت و شکنجه شده اند.